2008.01.30. | pumpa | 16 komment | építészet

Családi bunker Svájcból

Haus Presenhuber, Vnà / 2007 , (Holiday house)

Tudom, súlyos és első ránézésre nem egy barátságos fészek, ennek ellenére egyre jobban tetszik. Bár az épület formája, struktúrája sem érdektelen, a legnagyobb hatást mégis a meghitt, családi bunker és környezetének összhangja, valamint ellentmondásai gyakorolják a szemlélőre.

A hétvégi ház Svájc dél-keleti részén, egy Vnà nevű faluban épült fel. A 70 lakost számláló település eredeti, fából épített házait az idők folyamán többször is tűz pusztította el, ezért a ma már túlnyomórészt kőből készült házak alkotják a hagyományosnak mondható épített kultúrát. Az építészek, Gabrielle Hächler és Andreas Fuhrimann elgondolása szerint a beton, mint fő építőanyag használata jól ileszkedik a kőházak hagyományába és mintegy tiszteleg előtte. (Kíváncsi vagyok, vajon a budaörsi lakótelepen milyen hagyományokat emelnének ki.)

A beton alkalmazásánál olyannyira törekedtek a tiszta stílus létrehozására, hogy a három szintes épületben kizárólag a nappali és a hálószobák falai, valamint mennyezete kaptak furnér borítást a bensőségesebb hangulat kedvéért. További képek a Yatzer oldalán...


Építész: Gabrielle Hächler és Andreas Fuhrimann 
Via: Yatzer

A bejegyzés trackback címe:

https://designpumpa.blog.hu/api/trackback/id/tr28304335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GYUSZI BACSI · http://www.fizetesem.com 2008.01.30. 11:35:29

hát ez nálunk tuti nem kapna engedélyt

elsőre nagyon bizarr, de ha nézed egy kicsit, kezd tetszeni .. legalábbis nekem

zebi 2008.01.30. 12:26:29

Ja, hogy ez kész van? Nekem tetszik, bár én azért beburkolnám, de a forma tetszik, a betont meg szeretem. Csak a többi ház között "fura".

Gyuszi bácsi: nálunk minden kap engedélyt a megfelő formátumú és darabszámú "hivatalos papírért" cserébe.

tippelnék 2008.01.30. 12:57:23

mi lehetne az engedély elutasításának oka?:)

kukacka 2008.01.30. 13:18:51

Ja, így egy kis nézegetés erejéig elmegy, de ebben élni? Egy-két nap és sivár unalomba fordul a látvány.
Van egy kis "felvágom az ütőerem" hangulata.

Amúgy ez valami előírás, hogy kötelező minden tradicionális "tájképet" lepusztítani valami önkifejezést és egyéniségét hirdető művészléleknek?

levcsi 2008.01.30. 14:13:16

Sztem nem pusztitja a tajkepet, hanem kiegesziti, hozzajarul, epiti. Mas kerdes, hogy en sem koltoznek bele. De azert az, hogy Svajcban epult, sokat megmagyaraz. Bensoseges nappali? Huha... A kis huncutok! Nem lesz kicsit sok a famintabol? Elobb-utobb meg egy szonyeget is beszereznek! Node szigoruan csak szurket, kerem!

Walter Melone (törölt) 2008.01.30. 14:55:17

A Bauhaus egyfajta újragondolásának érzem ezt az épületet. A nyers betonfelületek viszont a mai kor szellemét tükrözik. Akkor ütne hatalmasat, ha felhasználtak volna az építés során néhány falhoz Üvegbetont is.

ElWOlfo 2008.01.30. 17:37:21

Nem tom ki a nagyobb hülye, aki tervezte, vagy aki beleköltözött?

Skeptical 2008.01.30. 19:19:39

sosem ertem hogy mi a lenyege az ilyen installacio szeru enterioroknek. a haz kivulrol szep bar szerintem belerondit a tajba, inkabb kepzelnem el egymagaban valami festoi szepsegu hegyoldalban, mint igy a falu kozepen. node visszaterve az enteriorhoz, sehol egy szonyeg, egy textil, igy minden csupa visszhang es hidegseg, muzeumi tarlatnak megfelelo, de nem hiszem el, hogy barki is kepes ilyen lakasban elni! (egyebkent meg semmi koze a bauhashoz)

Fletchett 2008.01.30. 19:21:01

Csúnyán elrontott panel...

zon 2008.01.30. 20:20:10

Minden engedéllyel rendelkezik.A kocsordi tanács részirül.

smasszer 2008.01.30. 20:33:17

Klassz, csak minek rá ennyi ablak, pár lőrés ráccsal sokkal praktikusabb

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2008.01.31. 17:48:52

a ház szép, nálunk azért nem kapna engedélyt, mert valami fel nem fogható okból kifolyólag szinte minden elbaszottul ronda faluban avval akarnak egységes és szép épített tájat képezni, hogy kényszerítik az építészeket a 35-45 fok között cserépfedéses tetők használatára.

mondván, hogy az a kialakult beépítés. borzalmas.

egyébként nagyon takaros ház. belülről én azért picit oldanám a feszültséget valamivel.

Bad_girl 2008.02.01. 15:02:40

Nem kicsi ez börtönnek?

kontraszt 2008.08.24. 19:46:30

" haz kivulrol szep bar szerintem belerondit a tajba"

a ház nem rondít bele a tájba, sokkal kevésbé kelt zavart, mint bármely mai épület, amely illeszkedni próbál, mégis kurvára nem sikerül neki. felvállalja a kontrasztot, nagyon helyesen ...

"installacio szeru enterioroknek"

ez szellemiség. van aki nem akar semmilyen lelki terhet sem magával cipelni, képes önmagát teljes mértékben kiüresíteni, szinte meditatív térként kezelni a saját házát.
számomra ez szimpatikus megközelítés, és nagyságrendekkel szebb-jobb, mint a nagyi csipketerítőjét a monitorra nyomó átlagmagyar állapot.
nincsenek idióta képek, az emlékeid benned vannak, vagy egy elkülönített helyen.
ez számomra egy sokkal tudatosabb életszemlélet térbeli megtestesülése, mindennek megvan a maga helye, nem csak úgy szétszórunk mindent a térben, rendezetlenül.

itt rend van, bennem rend van - ennyi

"A Bauhaus egyfajta újragondolásának érzem ezt az épületet."

nincs hozzá sok köze, teljesen más elgondolásból indul ki az is, ez is.
bauhaus - elég volt a paraszti neobarokkból, takarékos, ipari dizájn mindenkinek, elérhető mondon élhető körülményt a széles néprétegeknek. (nem ám villaépítészet, meg ilyen marhaságok)
ez - szinte távolkeleti megközelítés, beoltva egykis regionalizmussal (semmi több, mint a tényleges mondanivaló) ok, ez is modern, de már nem AZ A modern (ami már nem is modern, de ez most hagyjuk, ennyire nem szárnyalunk itt magasan)

aki pedig nem képes egy ilyen épületet befogadni, és bunkert, panel kiállt, először nézzen magába, és ott tegyen rendet. (vagy menjen vissza a hazug gipszstukkók birodalmába, és vegetáljon ott)

DesignPumpa Speciál

Social...

Friss topikok

DP/FB

Editor's Hell

süti beállítások módosítása