2009.06.02. | pumpa | 7 komment | bútor interior

artKRAFT - Bútorok másként

"Vajon miért hisszük azt, hogy csak az bútor ami annak is készült?" - teszi fel a kérdést Baracsi Katalin lakberendező, az artKRAFT alapítója. Ezzel már el is jutottunk a kezdeményezés lényegéhez: a tárgyak, funkciók és történetek alkotta, sajátos egyveleghez. Hajtás után...

Baracsi Katalin lakberendező hosszú idők óta vonzódik a nyers erőt sugárzó felületekhez, elgondolkodtató megoldásokhoz és történetekkel, időnként történelemmel átitatott tárgyakhoz. ,,El kell felejteni a tárgyak előre kitalált funkcióját, elő a kreativitással, csak így tehetjük környezetünket személyessé! Kis szerencsével egy csipet humor is kerül bele." Így lesz a mészáros-pultból asztalka, lovaskocsiülésből fotel, csempéből poháralátét. Különféle dolgok, de mind-mind a múlt század ipari, vagy éppen mezőgazdasági múltjába repít minket.


"A 20.század első felében munka közben olyan tárgyak vették körül az embereket, melyek minősége még ma is kiváló. Ekkor működtek hazánkban a nagy gyárak, a malmok, és virágzott a mezőgazdaság. Jól megfér egymás mellett a régi hivatali szék, a satupad, a blokkolóóra és az ágasfából készült könyvespolc."

"E tárgyak sokszor történeteket is mesélnek. Például egy szatócsboltról, amelynek illatát a fűszercimkék még mindig őrzik, egy suszterről, aki gyerekcipőket készített majd 20 éven át, vagy épp egy kisdiákról, aki a tanulópadjával együtt nőtt fel."


"Hozzám került egy öreg fogorvos hagyatéka, ebből a berendezéséből alakítottam ki egy étkezőasztalt, a régi kvarclámpából asztali lámpa lett, a fogorvos egykori vizsgálószéke pedig akár egy lakás dísze is lehet."

"Szintén kalandos a sráfkocsiból kialakított fotel története, amit épp egy öregember vitt a lovaskocsiján javíttatni mikor megláttam. Miután nekem adta, egy öreg bognármester készítette el számomra a "fotelt"."

"Az egyedileg gyártatott csaptelepeknél a nyers ipari jelleget akartam visszahozni, ezért készült gázcsapból és rézcsőből."


"Míg Nyugat-Európában és Amerikában ez a fajta szemlélet és stílus egyre inkább teret hódít, addig Magyarországon egyelőre a művészek, kreatív fiatalok, lofttulajdonosok szűk köre értékeli, olykor színpadi díszletekhez és fotózáshoz keresik az artKRAFT bútorokat."

További infó: artKRAFT

A bejegyzés trackback címe:

https://designpumpa.blog.hu/api/trackback/id/tr911158943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Critmiss 2009.06.02. 17:00:14

Ezt nekem találták ki. :)

pottyosgaloca 2009.06.02. 20:05:45

Nekem is tetszenek, egy-egy darab igazi különlegesség lehet több stílusú házban is. A könyvespolc és a 3. képen lévő asztalka tetszik a legjobban :) No meg az utolsó előtti (lovaskocsis) pad :)

TótAnd · http://www.fotokrolad.hu 2009.06.03. 14:30:07

nagyon korrekt, nagyon igényes, piacképes. tetszik :)

pumpa · http://designpumpa.blog.hu 2009.06.03. 20:18:37

@SupaCow: ugyan, nincs mitől félned, ülj csak le egy percre...;)

rekatot 2009.06.03. 22:57:59

Nagyon jól néznek ki!

roszi · http://www.flatart.hu 2009.09.27. 18:56:36

nem tudjátok, hogy készít-e valaki hasonló tárgyakat?

DesignPumpa Speciál

Social...

Friss topikok

DP/FB

Editor's Hell

süti beállítások módosítása