2009.11.17. | pumpa | 2 komment | design

Magyar a világ legidősebb designere?

November 13-án ünnepelte 103. születésnapját Eva Zeisel, magyar származású designer, kerámiaművész. Magyarországon született, de pályafutása, munkássága az Egyesült Államokban teljesedett ki. Alkotásai, használati tárgyai a természetes, organikus formákat ötvözik a modern formakultúrával, ezzel a terület iskolateremtő, rendkívül nagy hatású alakja lett. A világ legfontosabb tervezői között tartják számon. Születésnapja alkalmából új kollekcióval jelentkezik, melyet a MoMA számára tervezett.

Eva Zeisel 1906-ban született egy budapesti zsidó család gyermekeként. A Képzőművészeti Akadémia hallgatójaként festőnek készült, de érdeklődése rövidesen az alkalmazott kategóriák felé irányította. 1925-ban othagyta az Akadémiát és egy fazekas mester mellett tanult tovább, ezzel a szakma első női képviselője lett.

1928-ban már a németországi Schramberger Majolikafabrik alkalmazottja, de később dolgozott Dessau-ban és Wiemarban is, ahol nagy hatással voltak rá a Bauhaus iskola eredményei. 1932-ben, Sztálin külön meghívására, a Szovjetúnióhoz tartozó Ukrajnába vitte karrierje, ahol  '35-ben már a Lomonosov kerámiagyár művészeti igazgatója lett. Később egy Sztálin elleni összeesküvés gyanúsítottjaként letartóztatták, 16 hónapra bebörtönözték, majd Bécsbe deportálták. Innen a német megszállás elől az Egyesült Állomkba menekült, mindössze 64 dollárral a zsebében, de már férje oldalán.

Jelenleg New Yorkban él és dolgozik. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a születésnapja alkalmából megjelent üvegharang sorozat, amely a MoMA kínálatában elérhető. Saját bevalása szerint "hasznos dolgokat" tervez, melyek ugyanakkor a használhatóság mellett komoly művészi értéket is képviselnek. Munkái számos múzeum, galéria és gyűjtő kollekciójában fellelhetőek, és reméljük még számos új darabbal lesznek gazdagabbak. Boldog születésnapot!

A bejegyzés trackback címe:

https://designpumpa.blog.hu/api/trackback/id/tr111531111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bambano 2009.11.17. 16:00:59

Kár, hogy már csak a 100 éves dizájnerekben van meg a régi jó ízlés...

ReWriter · http://miazhogy.blog.hu 2009.11.18. 09:14:27

Karácsonyfa dísznek sem rossz. :)

DesignPumpa Speciál

Social...

Friss topikok

DP/FB

Editor's Hell

süti beállítások módosítása