2010.08.06. | pumpa | 1 komment | építészet interior élettér

Családi ház egy leégett malom helyén...

A ciprusi Limassol óvárosában, 50 méterre a homokos tengerparttól épült fel George Papadopoulos építész családi háza. A tervező/tulajdonos a Skinotechniki társaság tulajdonosa, amely televíziós és filmes produkciók számára épít díszleteket, ami kicsit látszik is a hatfős család számára emelt házikón. Azért nem lett rossz...

A belmagasságával, nagy, nyitott tereivel és az alaposan kitökölt, mediterrán kertjével  első pillantásra is érdekes ház egy régi,  karobmalom (a karob a szentjánoskenyérfa termése) helyén épült fel, amely egy 1989-es tűz során pusztult el. Alapvető elrendezésében a térség hagyományait követi, vagyis kívülről erős zártságot mutat, a kőfalon innen viszont levegős, nyitott tereket találunk, a szobák ablakai, legalábbis a többség a kert felé néz, erősítve a családi összetartozás érzését.

Más tekintetben azonban egy (talán kissé megalomán) kortárs villa képe rajzolódik ki: burkolt és látszó betonfalak, üveg és fa jó arányú keveréke a ház. A biztonságos, kényelmes és nagy közös tereket tartalmazó épület tulajdonosa a környezetbarát és energiatudatos szempontokat is kiemelten fontosnak tartotta: ez esetben is a hagyomány és a modern technológia ötvözésével oldotta meg a feladatot.

A hűtés, fűtés és a vízgazdálkodás terén a mediterrán klímájú térségre jellemző, átlagos házaknál lényegesen kedvezőbb eredményeket ért el. A falak 55-75 centi vastag betonból készültek, és a padlóval egyetemben magukban foglalják a geotermikus technológia csöveit is.

A hűtést, amely a környező házak esetében a felhasznált energia 70%-kát emészti fel, hagyományos, mennyezeti vetillátorokkal, vastag falakkal és a már említett geotermikus eljárással oldották meg, de nagy szerepe van a kül- és beltéri kert 65%-kát kitevő vízfelületnek, a halastavaknak és az úszómedencének is.

Fotó: Andy Soteriou, Christos Papantoniou

Via: Contemporist

A bejegyzés trackback címe:

https://designpumpa.blog.hu/api/trackback/id/tr602203363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

UmMc 2010.08.07. 02:37:47

Tisztára mint a györöki KISZ tábor! BRRRRrrrrr!

DesignPumpa Speciál

Social...

Friss topikok

DP/FB

Editor's Hell

süti beállítások módosítása