2011.04.27. | pumpa | Szólj hozzá! | design játék pannon

COCODICE – RED DOT DESIGN díjas magyar fejlesztés

A Corner-Contact Dice, COCODICE, magyar nevén sarok-kapcsolati dobókocka, egy logikai rendszer újgenerációs dobókockákkal. Történelme során a dobókocka, bár sok játékban használják, és külseje változatos, lényegében nem változott, ez az első alkalom, hogy valódi termékfejlesztésen megy keresztül.

A Cocodice tulajdonképpen egy újfajta térbeli fejlesztőjáték, érdekes kombinációja a szerencsének és a stratégiának. Ezt a jellegét annak köszönheti, hogy a kocka értékei nem a lapokon, hanem a szélein helyezkednek el, ezáltal a legtöbb logikai játék alapkoncepcióját, az építő- és játékelemek egymásra hatását valósítja meg az éleken és a sarkokon (Domino, Mahjong, Sudoku, Rubik, stb., az ilyen típusú játékok lényege az egyes elemek egymásra hatása).

A logikai játékok tartalmi, használati, játékszervező, képességfejlesztő és még sok más egyéb eleme kerül így újfajta kontextusba. A játékok közös vonása az, hogy mindegyik a Cocodice-nak a hagyományos dobókockához képest újraértelmezett jelölésrendszerét használja ki. A Cocodice nem pusztán a véletlenszerű sorsolás eszköze – bár hagyományos dobókockaként is használható – hanem a játékokban alapfeltétel az éljelölések játékstratégia szerinti összeillesztése.

A játék felépítéséből és a játékszabályokból (fejlesztői instrukciókból) adódóan 4-5 éves kortól játszható. Elsődlegesen 10-12 éves korig a játékossága mellett több korcsoport számára fejlesztőeszköz, később pedig érdekes és szórakoztató időtöltés, egészen 90+ éves korig.

A játékcsaládot a Co&Co csapata befogadó szemléletű tervezéssel fejlesztette, így a COCODICE akadálymentesített játék a látássérültek számára. A bemetszések könnyen felismerhetőek, a látók és a látássérültek közösen is tudnak a kockával játszani.

Gyerekkorban a térlátást, nagy- majd később a finommotorikus mozgásokat, a tükörkép ismereteinek gyakorlását segíti (betűírás tanulásánál a tükörírás és betűk keverésének elkerülése: db, qp, E3, stb.), valamint kombinatorikus, logikai és matematikai rész-fejlesztőeszközként is szolgálhat.

Az átlag óvodákban a gyermekek megközelítése a hibakereső, javító, kompenzációs szemléletű nevelésnél megmerevedik. A gyermekek fejlettségét diagnosztizálják, kiemelik azokat a képességeit, amelyekből elmaradása van a gyermeknek, amit aztán folyamatosan fejlesztenek, javítanak. Ez kompenzáló, korrekciós szemlélet.

A mágneses kis kockák, a nagyobb méretű, ülésre és kockadobásra is használható gyerek puffok, valamint a felnőtt 40cm-es kocka puffok, melyek már látványosan enteriőrbe illeszthető ülőkék, egységesen képezik a COCODICE fejlesztő márkát. A fejlesztésbe integrált kommunikáció (designkommunikáció – Cosovan Attila), a tartalom, az üzenet, a termék sokoldalúsága eredményezhette azt a megtiszteltetést, hogy 2011-ben, a nemzetközi és hazai piacra lépésének első pillanatában a Cocodice termékcsalád megkapta a világszinten legnagyobb design elismerést, a Red Dot Design díjat.

A fejlesztő csapat hisz abban, hogy értéket teremthet, a játék és az önfeledt fejlődés örömét, integrációt, a látássérültek dobókockáját, egy fontos terméket a fejlesztőjátékok piacán. A Cocodice piaci bevezetése 2011-ben várható. A Cocodice ezzel az elismeréssel a termékcsalád teljes életciklusára elnyerte a Red Dot cím használatát címke, label formájában.

A Red Dot Design Award díjátadó gála 2011. július 4-én lesz a németországi Essenben, az AAlto-Színházban. A díjátadón történtekről, a zsűri szakmai értékeléséről az Esseni utat követően júliusban beszámolót tart majd a Co&Co.

A Co&Co a projektet nagyrészt Szigetváron, valamint Budapesten és országosan fejlesztette együttműködő partnereivel. A projekt az Európia Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul(t) meg, Gazdasági Operatív Program keretében.

A játék kifejlesztésében közreműködtek az Apton&Sinclair Kft., a Caro Kft., a C3D Kft., a Dodekaéder Kft., az On-Demand Kft. munkatársai, a tesztelésében pedig az Apor Vilmos Katolikus Főiskola Terézvárosi Gyakorló Óvodájának fejlesztő- és gyógypedagógusai segítettek (Egyed Zsuzsanna vezetésével).

 Projektvezető és kontakt: Nagy Richárd, contact@coandco.cc

Tervezők, feltalálók, kreatívok a projektben: Cosovan Attila, Cosovan Tamás, Fekete András, Hoffer Gábor, Hosszú Gergely, Kuti Mátyás, Lesták Éva, Lukács Tibor, Nagy Richárd, Nagy Zsuzsanna, Oravecz András, Pessenlehner Gyula, Sümegi Éva

Fotók, videók: Cosovan Tamás, Gacsádi Albert, Oravecz István, Pessenlehner Gyula

Web:

Cocodice: www.cocodice.com

Védett márka és szabadalmaztatott rendszer. Minden jog fenntartva: CO&CO.

Red Dot Design Award: http://en.red-dot.org/

Co&Co: www.coandco.cc

A bejegyzés trackback címe:

https://designpumpa.blog.hu/api/trackback/id/tr812859770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

DesignPumpa Speciál

Social...

Friss topikok

DP/FB

Editor's Hell

süti beállítások módosítása