2008.02.27. | pumpa | Szólj hozzá! | art

Alvajárók - Portérkötet halotti maszkokról és rég elhunyt élőkről

Az Edinburgh-i iletőségű Joanna Kane fotóművész The Somnambulists (Az alvajárók) című kötetében különleges portrék sorakoznak. A képeken az Edinburgh Phrenological Society gyűjteményébe tartozó, 150-200 éves, élő és halott emberekről mintázott maszkok láthatók egyszerű, de emberi megközelítésben. A művész célkitűzése, hogy a pusztán fizikai, orvosi jelentésből, frenológiai kontextusból kiemelve, a maszkon és fotón keresztül, megmutassa az egykori élő személyt is.

A kötet a frenológia tévesnek bizonyult elméletére (amely szerint a koponya külső formája és az ember észbeli és erkölcsi tulajdonságai között kapcsolat áll fenn) reflektál azzal, hogy ismert és ismeretlen személyek, sorsok egymás mellett jelennek meg a könyvben. A maszkok között megtalálható William Blake, John Keats és Tolstoya orosz hercegnő képmása, csakúgy, mint egy vélhetően öngyilkosságban elhunyt ismeretlen nő portréja is. (További képek a Creative Review oldalán.)

Princess Tolstoya, 1800-1873

 

Fotó: Joanna Kane

Kiadó: Dewi Lewis

Via: Creative Review

A bejegyzés trackback címe:

https://designpumpa.blog.hu/api/trackback/id/tr63355903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

DesignPumpa Speciál

Social...

Friss topikok

DP/FB

Editor's Hell

süti beállítások módosítása