2010.06.30. | pumpa | 3 komment | politika art

Művészet? Amerikai nácik észak-koreai festményeken

Az észak-koreai Sinchon-Ri Museum gyűjteményében tekinthetők meg azok a festmények, melyek a amerikai katonák által elkövetett (vélt, vagy valós), háborús bűnöket ábrázolják, a horror-képregényeket idéző stílusban. Mengeleként ábrázolt katonai ovos, civileket sátáni vigyorral öldöső, amerikai nácik, fejfűrészelés, tüzes vas és egyebek hajtás után...

A politikai realizmus kincsei ugyanakkor mégsem igazán muzeális darabok, hiszen a rendszer, amely megrendelte őket, változatlan, a képek ma éppúgy szolgálnak propaganda célokat, mint évtizedekkel ezelőtt. Az érdekes azonban az, hogy az alkotások erősen emézetetnek azokra a plakátokra, melyeket az amerikaiak készítettek a németekről a '40-es években, bár azok talán nem voltak ennyire súlyosak...

Via: BoingBoing

A bejegyzés trackback címe:

https://designpumpa.blog.hu/api/trackback/id/tr12120816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vegyeskazetta · http://vegyeskazetta.blog.hu 2010.06.30. 16:35:11

Ezek a képek EGYÁLTALÁN nem emlékeztetnek azokra a plakátokra, melyeket az amerikaiak készítettek a németekről a '40-es években. Vagy ha igen, azok igazak voltak, ezek meg nem. Ne legyünk már ennyire demagógok.

Szabó Tamás · http://upside.blog.hu/ 2010.07.01. 08:40:49

Minden esetre eléggé sokkoló és hatásvadász képek, az eredetiségükről pedig lehetne vitatkozni.

GaborV 2010.09.04. 21:40:25

vegyes: de emlékeztetnek, hiszen pont az a demagógia hogy azok igaziak, természetesen az is pont ilyen propagandisztikus, megrendelésre készült képek voltak.
Természetesen ahogy koreában a jenki katonák úgy a 2. VHban a német katonák nem műveltek ilyet, leszámítva néhány kirívó esetet (ne keverd össze a gestapo tetteit a német katonákkal, akik épp olyan sorozott fiatal srácok voltak mint az angol, magyar, román, orosz, stb... sorstársaik)

szabó tamás:
igazából tudnod kellene hogy a katonai büncselekmények elkövetésében az oroszok után az amerikaiak jönnek ezért könnyen feltételezhető hogy a koreai lakosság emlékében tényleg szörnyű kép alakult ki az egykori háborúról, ne feledd hogy magyarországon a szovjet megszállás 1 millió megerőszakolt nővel és gyakorlatilag a teljes lakosság kirablásával zajlott le (a legszolidab része ennek az volt hogy az ország gyakorlatilag összes karóráját ellopták)

DesignPumpa Speciál

Social...

Friss topikok

DP/FB

Editor's Hell

süti beállítások módosítása