2007.10.26. | pumpa | 1 komment | design

Molotov csillár

Tom Inglehart csillárjai olyan tárgyakból, üvegekből épülnek, melyek a szeméttelepen kaptak patinát, így a már-már antik hatás egyesül a hazánkban is egyre népszerűbb, stilizált "molotov-jelleggel".

 

Artista: Tom Inglehart

Forrás: Designklub

Nézzük, mit ír erről a wikipedia...

"A Molotov-koktél egy gyúlékony folyadékkal, leggyakrabban benzinnel, alkohollal részben megtöltött üvegpalack. Erre a célra a fél literes, csavaros kupakkal zárható likőrös-vodkás-pálinkás üvegek a legalkalmasabbak, de a sörösüveg, a parafadugó is megteszi. A palack nyakára rongydarabot erősítenek, amivel használat előtt gyúlékony anyagot itatnak fel, majd meggyújtják. Így, lángoló állapotban hajítják a célpontra, amihez hozzáütődve az üveg összetörik, a tartalma az égő rongydarabtól lángra lobban. Létezik olyan megoldás, amikor e primitív gyújtószerkezet helyett sárga foszforral, kénsavval vagy más vegyi anyaggal működő gyújtási módszert alkalmaznak, ami a palack összetörésekor lép működésbe.

Nem véletlenül nevezik koktélnak, sokféle hatásfokozó adalékanyagot szoktak a tartalmához keverni:

  • A benzinhez adott petróleum vagy más olajos, viszkózus anyagok elősegítik a lángoló folyadék tapadását a célponthoz (állítólag cukor vagy mosogatószer hozzáadása is hasonló hatású);
  • kátrány hozzáadásával sűrű, fekete füstöt lehet produkálni, teátrális hatás elérése céljából, ez utcai tüntetéseken kedvelt megoldás;
  • bizonyos műtrágyafélék (ammóniumnitrát) a benzinnel reagálva nagyon veszélyes robbanóanyagot képezhetnek."

A bejegyzés trackback címe:

https://designpumpa.blog.hu/api/trackback/id/tr96206882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hanvay Szilárd 2008.02.09. 12:04:41

Az összes gazdátlan szbadban lévő palackot hatóságilag be kellene gyűjteni.

DesignPumpa Speciál

Social...

Friss topikok

DP/FB

Editor's Hell

süti beállítások módosítása