2009.03.05. | pumpa | 8 komment |

60 nap alatt bomló design-szatyor

Katarzyna Okinczyc lengyel designer és Remigiusz Truchanowicz szintén lengyel fotós alkotta meg a 60Bag névre hallgató bevásárlószatyrot, amely a kidobást követően hatvan nap alatt lebomlik. A termék lengyel technológiával, lengyel design mentén Lengyelországban készül. Talán nekünk is menne...

A biológiai bomlás révén a maradék könnyen komposztálható, vagy káros anyagok kibocsátása nélkül elégethető, így nem kell drága hulladékkezeléssel, vagy újrahasznosítással vesződni. A környezetbarát megoldások önmagukban persze sosem lesznek népszerűek, erre viszont alkalmas az elegáns, bárhová kompatibilis design. A tartósság újabb pont, különösen, ha összevetjük a hazai hiperek polypropylene alapú, inkább széteső, mint lebomló zacsijaival.

A tervezők azt remélik, hogy a környezetbarát megoldásra nagyobb cégek is ráharapnak, így gyorsabban terjed majd a technológia. A kompatibilitás érdekében több méretben is gyártják a szatyrokat.

A desig és a remekül eltalált név sem véletlen: Remigiusz Truchanowicz profi fotós, ugyanakkor brand-specialista is egyben, aki jelentősen hozzájárult az arculat kidolgozásához.

További infó: 60Bag

Via: DeZeen

A bejegyzés trackback címe:

https://designpumpa.blog.hu/api/trackback/id/tr6977622

Trackbackek, pingbackek:

Pingback: Bio bevásárlószatyor « Palackba zárt üzenetek… 2009.03.09. 06:36:39

[...]hogy szennyeznék a környezetet (egy igazán szép darab itt látható). Persze a rendeletet ami plusz adót ró ki a hagyományos nájlonacskókra,[...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Noxin 2009.03.05. 14:34:04

20 éve laboráns koromban dolgoztam amellett a kémia prof. mellett, aki megcsinálta az UV fényre bomló műanyagot itthon. Pl. melegházhoz ideális lehetett volna, mert csak letakartad a paradicsomot, és mire tavasz lett nem kellett levenni. De nem tudom végül mi lett a project sorsa, van még talán néhány ilyen zacskóm, sötétben őriztem.

Picsasereghajtó 2009.03.05. 14:35:44

"Az elegáns, bárhová kompatibilis design"

Bevásárláshoz a kék-piros csíkos teszkósszatyor hova nem kompatibilis? :)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.03.05. 15:04:59

@Noxin: Szinte minden kommersz műanyag bomlik UV sugárzás hatására...

Lebomló műanyag megy egyáltalán nem új dolog. Már 2004-ben sem volt mikor még egyetemista voltam.

Geitenbeffer_ 2009.03.06. 00:06:41

Ez nem véletlenül a GYÁRTÁS után 60 nappal bomilik le?
Vagy van benne kidobásdetektor?

booo 2009.03.06. 12:23:29

Erre én is kivancsi lennék, honnan tudja a szatyor, hogy ki van dobva és elkezdhet bomlani ?

szabot2 · http://upside.blog.hu/ 2009.03.08. 09:53:01

Remélhetőleg még időben hazaér vele az ember vásárkor...:)

fuggoagy.hu · http://fuggoagy.hu 2009.03.10. 22:20:24

@zsooofija: nyilván akkor kezd lebomlani, ha pl. elásod nedves földbe.

shOrt dEsiGn 2009.03.11. 17:18:37

Csak pár módosítás a tisztánlátás kedvéért. :)

Ez a hordtáska lenrostból készül, préselt technológiával, gyakorlatilag hideg eljárással, minimális energiafelhasználással. Ha elásod, komposztálással rövid időn belül természetes összetevőire bomlik, és már ültethetsz is szép virágokat.
Emiatt többszörösen is környezetkímélő megoldás.
Viszont nem éppen olcsó dolog. Nem olyan tartós, mint egy textil hordtáska, mégis drágább a fajlagos költsége.

Az egyik megfelelő alternatíva a kukoricából készült "műanyag" hordtáska lenne, ami ugyanúgy lebomlik, mint a fenti táska, és már jópár éve elérhető. Jelenleg kb. 2,5-szeres áron a normál műanyag táskákhoz képest.

A postban pedig szerepel a polypropilén szó...
Ha a kiflis tasakokra gondolsz, akkor ki kell, hogy javítsalak, mivel a klasszikus, hiperekben a gyümölcsnél, pékárunál, stb. letéphető tasak nem PP, hanem blendelt HDPE anyagból készül, ami polyetilén, és nem polypropilén. A tesco táska is HDPE anyagból készül...

Csomagolásban csak kérdezz bátran... ;)

DesignPumpa Speciál

Social...

Friss topikok

DP/FB

Editor's Hell

süti beállítások módosítása