2009.06.10. | pumpa | 9 komment | koncept

Az igazi pókerarc - kártyakoncept vakoknak

Sántha András grafikus-designer küldte el a Pumpának vakok és csökkentlátók számára tervezett koncepcióját: "Amatőr pokerjátékosként gondolkodtam el azon hogy csökkentlátó és vak embertársaink ezen a területen is ki vannak rekesztve a látók világából. Ezzel az ötlettel egy csepp figyelmet szeretnék generálni a többség részéről, hisz ők ugyanúgy izgulnak, gondolkodnak, örülnek csak nem látnak. A készlet megtanulása sem könnyű feladat - a látók számára." További infó hajtás után...

Alapjában  a vakok és a csökkentlátók számára tervezett dombornyomású, non color kártya. A pikk, káró, kőr, treff jelek a hagyományos nemzetközi szignókkal míg az értékek egy Braille írás szerű pontsorral vannnak megjelenítve. Mivel a Braille írás is nyelvekre van tagolva (francia, angol, magyar, stb.), célszerű volt egy új jelsort felépíteni. A zsetonok szintén non color és csak formai megkülömböztetést viselnek.

A versenyszerű játékban feltételezünk egy látó osztót aki felolvassa a a leosztást, de ha vakok játszák egymás közt,  a póker egyik alapszabályának feloldásával - miszerint a játékos nem nyúlhat a leosztott laphoz- tapintással olvassák a leosztást, majd a teritést. A kártya egyelőre  terv, de jó lehetőségek rejlenek benne, hiszen még nincs hasonló forgalomban. Ha akad, aki fantáziát lát a gyártásban, nos, ide kattintson.

Design: Sántha András (www.ecoart.hu)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://designpumpa.blog.hu/api/trackback/id/tr681175098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dex.ion 2009.06.10. 18:40:32

zseniális gondolat, ugyanakkor tartok tőle, h az osztó tud csalni: a mutatóujjával letapogathatja a lapot.

nemuccaszoc 2009.06.10. 18:54:43

Aki ilyenen megtanul és megver egy valódi pókerest, azelőtt le a kalappal.

KenSentMe 2009.06.10. 19:04:38

Sajnos a póker alapvetően a kártyán túli információkról szól.. és szerintem egy vaknak sokkal nehezebb megtanulnia, hogy jelezzen semmit az arcával, ugyanakkor sokkal kevesebb információhoz jut.. sajnos zsákban futni nehezebb, mint zsák nélkül.

Reggie 2009.06.10. 19:09:35

Es ha egymas kozott jatszak(tehat nincs lato oszto), akkor honnan tudjak, hogy nem csal az oszto?

qwertzu 2009.06.10. 19:10:07

OFF

Jobb oldalt a Steampunk pendrive hihetetlenül jól néz ki, kár hogy nincs rá fölös 35 ezer forintom(165$).

ON

Az ötlet kiváló, de szerintem kár volt elhagyni a színeket, mert ezzel meg a készlettel meg egy látó nem játszana szívesen.

qwertzu 2009.06.10. 19:15:29

@qwertzu:javítás: "mert ezzel a készlettel meg "

tucatnev 2009.06.10. 19:49:32

@VRbagoly: a hozzászólás tökkkéletes példája a bennünk élő diszkriminátornak. Jóeséllyel én is ehhez hasonlót írtam volna, pedig ők is "valódi" pókeresek, ha játszanak. A pókerszabályokban nincs benne, hogy csak látók játszhatják.

Ez a valódi - nem valódi felosztás egyértelműen értékítélet is.

A kommented második részével is vitatkoznék, ha megengeded: a szemmel felfogható readek csak egy részei a readeknek. Lehet a hangjában, légzésében, önkéntelen zajaiban, a tétezésben, az tétek sebességében több lehet, mint amit egy akár csak közepes játékos arcáról le lehet olvasni.

borisz 2009.06.10. 20:28:45

@VRbagoly: ez igaz, de minden más 'francia'-kártyajátékra alkalmas :)

Vaszilisza · http://maganorultekhaza.freeblog.hu 2009.06.10. 20:47:47

Izé, a pakli igen jól ki van dolgozva, és nem szeretnék senkit kiábrándítani, de akármilyen jó kezdeményezés, ez nem spanyolviasz.
Kell egy kis kreativitás, egy jobb minőségű pakli kártya, lehet kicsit nagyobb a szokásosnál, meg egy Braille-tábla vagy írógép, fel a sarkába a jelet és kész. Nekünk is van francia is, magyar is "megvakítva". Pókerezni is szoktunk :-D

DesignPumpa Speciál

Social...

Friss topikok

DP/FB

Editor's Hell

süti beállítások módosítása