2010.07.09. | pumpa | 4 komment | interior élettér

Évszázados kőfalak között - Házfelújítás a svájci alpokban

Mikor nyaralás közben a szerencsésebb országok középkori óvárosait járjuk, gyakran felbukkannak romos, de iszonyat régi épületek, melyek azonnal előhívják belőlünk a felújítási, beköltözési reflexet. A vastag kőfalakból épült, ma már alig létező életformát kiszolgáló struktúrákon belül persze kicsi a mozgástér, az ember nem szívesen hordja le a konténerbe azt, amit mondjuk ötszáz éve rakott fel a mester. Christian Speck, az egyszemélyes Formzone design- és belsőépítész stúdió gazdájának nemrég felújított háza, nem egy belsőépítészeti orgazmus, viszont kiváló, igényes példa...

A svájci alpok csúcsai között, egy kis falu archaikus utcájában található ház kivülről nem változott semmit. Belül azonban mélyreható, mégsem felforgató folyamat zajlott, melynek során modern életterek költöztek az öreg falak közé.

A lőrésszerű ablakok alapvetően meghatározzák a ház hangulatát, a kor ízlésének megfelelő, nagy üvegfelületeket csak a terasz felé sikerült beépíteni. Valószínűleg épp ez az a kényszer, ami a legtöbbet őrizte meg az eredeti hangulatból, hiszen még a fotókat nézve is erősen érezhető a természetes fény hiánya.

A barlanghatást a faburkolat és a világos színek oldják, a csupasz kőfalak inkább dekorációk, annak viszont nagyon is hatásosak. A keskeny és szűk lépcsősorokon viszonylag tágas terek között közlekedhetünk, melyeket a jól megválasztott világítás is tágít - nem is kicsit. Áramszünet esetén a fotós is a teraszon nyitott volna egy sört, de ez hozzá tartozik a ház történelméhez, akinek nem tetszik, költözzön lakóparkba...

A felújítás során beépített, meglehetősen steril, illetve sterilen természetes elemek egy új lakásban nem lennének feltűnőek, a régi falakkal együtt azonban jól működnek. Szerencsére az átalakítás során épp elég zegzug maradt ahhoz, hogy könnyen belakható, inspiratív teret adjon, de pár dolgot azért átgondolnék, ha mondjuk... Beköltöznél? Béna lett? Te mit bontanál vissza?

Via: Desire To Inspire, Freshome

A bejegyzés trackback címe:

https://designpumpa.blog.hu/api/trackback/id/tr782140439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

joepepper 2010.07.09. 21:26:08

Mindig csodálattal nézem ezeket a belsőépítészeti/építészeti terveket de... Ezek számomra egyre inkább szobrok. Abban a pillanatban, hogy odakerül egy piros törölköző, egy pár cipő vagy bármi hétköznapi megbomlik az egész. Nem igazán tudok benne hinni, hogy ezek lakható terek, mert úgy gondolom túl sok kompromisszummal járnak, és ahhoz, hogy fenntarthatóak maradjanak olyan szabályrendszernek kell megfelelni, ami már igazán nem egy kényelmes élet velejárói... Ettől függetlenül persze szép...csak szerintem élhetetlen.

pottyosgaloca 2010.07.11. 17:57:41

Én is kicsit élhetőbbé tenném, több színre van szükségem :)

VISZONT, ez annyira de annyira illik egy svájci alpok-beli kisvárosba/kisfaluba/nagyfaluba...
Mindig is imádtam a svájci hegyeket, és eldöntöttem, hogy egyszer ha nem is lehet Svájcban,de valami hasonló helyen szeretnék élni,és a svájci kőborításba és a szintén kőborítűső tetőkbe beleszerettem. Egyszer biztosan valami hasonló lesz az én házamon is - persze ez csak egy hasonló környezetben mutat jól szerintem.

A fa lambériás faltól viszont megőrülök, az is lehet,hogy amiatt,mert nekem is ilyen a szobám, fenyő lambériával van borítva. Szörnyű :) Viszont praktikus..
Az utolsó előtti képen a fehér ágy sem illik oda, túlságosan modern, bár szerintem a formája is béna..
A fürdő telitaláltat,gyönyörű!

A lépcsőt imádom, ezenkívül pedig a már oly sokszor (többek között a Dr. House-ban is) látott,méregdrága fotelcsodát is a 8. képről a lábtartóval :)

Klein Kinga · http://szobakilatassal.blogspot.com/ 2010.07.28. 12:47:49

Nekem ez tetszik, persze én is megtölteném a saját személyiségemmel, színeimmel, de mivel nagyon szűk terekről van szó vigyázni kell. Nem nagyon bír el több bútort, pláne nagyobb darabokat. Azt hiszem én inkább szőnyegekkel melegíteném föl, még a függöny is csak bezárná a teret. A vastag kőfalakat viszont imádom.
Kedves Designpumpa! Most vettem csak észre, hogy kiraktatok alulra a blogokhoz, köszönöm szépen!

Mac911 2010.08.06. 11:37:37

Számtalan panellakásom után simán bevállalnám ezt a kérót :) Engem annyira nem zavar a fényhiány, a párom szokott is vakondoknak nevezni :P
A korábbi hozzászólóknak igaza van, nyilván az egyéni ízlésnek megfelelően lehet - és kell - még pluszokat vinni a berendezésbe. És ha egy lakásban, házban ÉLNI szeretne az ember, akkor elfér a törölköző, papucs, könyv stb...

DesignPumpa Speciál

Social...

Friss topikok

DP/FB

Editor's Hell

süti beállítások módosítása