2008.02.08. | pumpa | 18 komment | design

Design-reform Törökországban

A Törökországban alapított, de az isztambuli mellett ma már bécsi székhellyel is rendelkező maybedesign tervezőgárdája 2003-ban indította el a turkish reform collection elnevezésű termékcsaládot, amely hagyományos, vagy a török kultúrához kapcsolódó tárgyak újragondolt változatait tartalmazza. Kivétel nélkül igényes és szép tárgyak, valahogy így kell hozzányúlni a tradíciókhoz... A teljes sorozat hajtás után!

 

 

 

 

shish plate
turkish reform collection, 2004 

fescap hat
turkish reform collection, 2007

eastmeetswest tea glass
turkish reform collection, 2003

grandbazaar sofa
turkish reform collection, 2007 

hadji bowl
turkish reform collection, 2006

Design: maybedesign

A bejegyzés trackback címe:

https://designpumpa.blog.hu/api/trackback/id/tr10331172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemlak 2008.02.08. 16:21:59

Már a törökök is a spájzban vannak.

motyka-botyka 2008.02.09. 12:53:33

szep valogatas, volt itthon is probalkozas, nem tudom hol tart a dolog. mondjuk kell hozza ipar is, ami nekunk nem nagyon van. maximum legyartatjuk majd a torokokkel :-)

insert_click · http://www.kutyapoint.hu/ 2008.02.11. 11:43:20

naggyonn tecc.. pedik nem vagyok oda a keleti-arab kultúráért.

úrilány 2008.02.11. 14:56:41

nagyon szépek, ugyanakkorez így nagyon nyugati hozzáállás, felmerül bennem a kérdés, vajon az arabok hogyan viszonyulnak ahhoz, hogy kulturájuk, tradícióik fontos tárgyi megnyulvánulásait mi nyugatiak egyszerű használati tárgyakká (még ha dizájnos és igényes és eredeti is) degradáljuk...

BoLToN® 2008.02.11. 17:53:46

úrilány: török design. törökországról annyit kell tudni, hogy több tízezer ember tüntet az utcákon, ha olyan törvényt szeretnének elfogadni, ami az iszlám vallás felé vinné ismét az országot. szóval nem hiszem hogy szívükre vennék, ők nagyon is szeretnének bekapcsolódni a nyugati világba. (nem beszélve arról, hogy pár ezren már meg is tették: ausztria, németország, dánia - rengeteg török él a "nyugatban")
mellesleg nagyon tuti az összes :)
minden jót!

BoLToN® 2008.02.11. 17:55:23

és a törökök nem arabok. szerintem.

actionthenco · http://actionthenco.tumblr.com 2008.02.12. 22:51:12

Tízezren tüntetnek, de a nép 60%-a közv.kutatások szerint támogatta volna a törvényjavaslatot. Több tízezer ember ott nem túl sok. Amúgy szerintem ez a sorozat teljesen tiszteletben tartja a kultúrát és eleve nem vallási, hanem használati tárgyakat alakítanak át modernebbé. Persze nincs olyan ami mindenkinek tetszene, de a pár török geeknek ez fog.:) no meg nekem is nagyon

Rusalka 2008.02.13. 12:35:51

szépek, bár a teáspoharat nem tudnám megszokni iylen formában, hiába, a legszebb a hagyományos :))

amúhy nem "párezer" ember tüntetett, hanem pá százezer (pl. a közt. elnök választások előtt). Sajnos az a helyzet Törökországban, hogy míg a nagyvárosok lakosságának nagy része liberális gondolkodású, nyugati életmódot folytató értelmiségi, addig Anatólia nagy részében,a falvakban a valláshoz erősebben kötődő emberek élnek, és sajnos ők teszik ki a szavazók többségét. Ők sem annyira vallásosak, mint az arabok, törökországban soha nem is volt annyira erős a vallás, mint más iszlám országokban (pl. nézzétek mega csadort viselők számát, a török nők inkább csak fejkendőt hordanak meg hozzá illő csinos hosszú ruhát). Menjetek el egyszer isztambulba, és nézzétek meg a felhőkarcolóit, meg a megamértetű bevásárlóközpontjait ha nyugaotto akartok látni ;)

Úrilány, a törökök nem arabok :) a törökök Ázsiából jöttek, pont arról a részről, ahonnan mi is, és az anatóliába való vándorlásuk után tértek át az iszlámra. az arabok meg már eleve a közel-keleti régióban éltek (mezopotámia stb.).

BoLToN® 2008.02.13. 17:14:46

konkrétan volt az millió is, nem a mostani, hanem a kormány iszlamizálása elleni tüntetésen. még a hadsereg is kiállt a világi törökország fenntartása mellett. szerintem a törökök között nagyon sok jó arc van, nekik sokkal jobban fáj az, hogy learabozzák őket, és nem is ismerik a kultúrájukat. ezen design tárgyakat törökök készítették, és nem ledegradálják a hagyományt, hanem új szintre emelve fenntartják ebben a rohamosan változó világban. kár hogy mi csak a (gagyi) tisza cipőig jutottunk el... szerintem magyar népi motívumokat is nagyon jól be lehetne integrálni modern, divatos tárgyakba.
kemal atatürk-ről se feledkezzetek meg, ő nemzeti hős (mellesleg ledegradálta a hagyományos török írást nyugatira)

Apfelbaum Ogmánd 2008.02.21. 23:32:58

Azt hiszem, a törökök VERNEK MINKET a tradícióik megőrzésében, "türk lélek" és a turáni ősiség őrzésében.

Valójában egyfajta (ogur, csuvasos) türkség mindig is velünk élt.

Bennünk.
S ez harcol az európai szocializációnkkal.

Apfelbaum Ogmánd 2008.02.21. 23:35:16

BoLToNr:

3 millió az a néhány ezer "nyugati" török....

70 milliós az ország lakossága.

Apfelbaum Ogmánd 2008.02.21. 23:47:55

Rusalkához:

Az Oszmán bej nemzetsége - a mi általunk "TÖRÖKNEK" nevezettek - csak 1306-ban léptek Kis-Ázsia, Anatólia területére. Addig az Aral-tó környéki sztyeppéken nomadizáltak. CSAK EGYETLEN NEMZETSÉG VOLT: 412 lovas harcost tudott kiállítani. 90 év múlva azonban már NIS városánál (Al-DUna) legyőzték I. Zsigmond királyunkat....

Az i. sz. 552 -től ismert a "TÜRK" név, amikortól az ALTAY hegységből a kök-türkök (kék-törökök) kiáramlottak a Turáni Alföld felé, birodalmat alakítani. EZÉRT HIBÁS VISSZAFELÉ azt állítani, hogy a korábbi turanid népek (hunok, avarok, ogurok, tokuzoguzok, stb.) "TÜRKÖK" - pláne nem "törökök" lettek volna.....

Példaszerű a nemzeti szellemük.
De ez egyúttal FÉKTELEN SOVINIZMUSSAL párosul.

Nem az Iszlám hit, hanem a turáni VÉRSÉG az összetartó erejük.

Nem nácik azonban.
Annál SOKKAL ROSSZABBAK, ha ellenségek, és sokkal jobbak, ha barátok.
Nyelvük az oguz-türk családba tartozik.

BoLToN® 2008.02.24. 15:28:21

a pár ezrekkel irónikus hangvételt próbáltam megütni, a tudatlan kommentelőkre reagálva. ha esetleg még nem vették volna észre az ünnepek előtt hazaáradó török vendégmunkássereget. :)

DesignPumpa Speciál

Social...

Friss topikok

DP/FB

Editor's Hell

süti beállítások módosítása