2008.08.18. | pumpa | 8 komment | élettér

Eltűnik 40 ezer óriásplakát

Nem nálunk, nyilván, hanem Buenos Airesben, ahol a város kormányzata és a reklámszövetségek megállapodtak 40 ezer billboard eltüntetésében. A vizuális szennyezés elleni küzdelem részeként így a teljes plakátállomány 60%-a kerül a levesbe, ami nyilván felértékeli a megmaradt felületeket is. A döntés magyarázata szerint javítani kívánják a reklámok szomszédságát elszenvedők életszínvonalát, valamint a balesetek számának csökkenését is várják a figyelem elterelő reklámok visszaszorításától.

A reklámbiznisz több képviselője is kritizálta a döntést, de úgy tűnik ott máshogy állnak az érdekérvényesítés erőviszonyai, mint itthon. A korlátozást egyébként nem ész nélkül vezették be, hiszen a várost három zónára osztva maximálták a telepíthető billboardok mennyiségét és méretét. A lakó zónában az város aktivitását jelző, de csak kevés és kisebb méretű hirdetés kerülhet az utcára, a kereskedelmi zónában szigorú korlátozások lépnek életbe, míg az önálló zónát képviselő Republic Square az egyetlen, ahol nagy méretű reklámok kaphatnak engedélyt.

A szigorítás meglehetősen erős kitételeket is tartalmaz, hiszen a reklámoknak, illetve a megjelenítés formájának, megvilágításának, színeinek igazodniuk kell az épített környezethez, adott esetben a homlokzat színéhez, stílusához is. A reklámosok tiltakozó kampányt indítottak a kérdéses felületeken, miszerint a kevesebb csatornán kevesebb üzenet jut el az emberekhez, pedig szükségük van rá. Tény, hogy a hirdetéstemető  felszámolásával jóval többe kerül majd billboardon megjelenni és ez a kisebb költségvetésű cégek kiszorulását eredményezheti. Kíváncsi lennék, nálunk hogyan fogadnának egy hasonló bejelentést...

Via: Treehugger

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://designpumpa.blog.hu/api/trackback/id/tr77617400

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Propeller 2008.08.18. 08:36:36

Eltűnik 40 ezer óriásplakátNem nálunk, nyilván, hanem Buenos Airesben, ahol a város kormányzata és a reklámszövetségek megállapodtak 40 ezer billboard [...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kiezitt 2008.08.18. 08:54:23

istenem, barcsak nalunk is bevezetnek.
Az elso amugy Sao pauloban volt.
Csak ott (ha jol emlekszem) kicsit radikalisabb volt az intezkedes, az osszes kulteri reklamot betiltottak olyan feltetelekkel, hogy csillagaszati osszegekre buntettek azt, aki a rendelet meghozatala utan ket hettel meg mindig nem szedette le a cuccait, beleertve az uzletek kirakatat, hirdetooszlopokat, stb.
www.flickr.com/photos/tonydemarco/sets/72157600075508212/detail/

Persze 2008.08.18. 09:40:59

Hm, nem hiszem hogy ez nálunk bevezetésre kerül úgy 15 éven belül. Majd ha nekünk is lesz 30 metróvonalunk, akkor talán.

kamikaze boci · http://www.egermuzeum.hu 2008.08.18. 09:45:50

A Flickr-t nézve túllöttek a célon, nem örülnék neki, ha az én városom így nézne ki.

kiezitt 2008.08.18. 09:54:02

Kicsit sulyosnak tunik, de ha pl jartal mar Genfben, akkor lathatod, hogy lehet szep egy varos plakatok nelkul is.
Plane olyan plakatok nelkul, mint amilyenek budapestet lepik el.
Nincs is annal szornyubb, mint amikor hazajon az ember a nyaralasbol, es vegignezi a ferihegyi uton a billboardokat.
Hat akkormar inkabb Sao Paulo.

Külföldi Viktor 2008.08.18. 10:02:07

izlandon és írországban is ismeretlen a reklámcélú tájszennyezés, és mégsem dőlt be sem a a kapitalizmus, sem a reklámszakma. a teljesen szabályozatlan magyar közterületi reklámhelyzet viszont (a durva és ostoba tájszennyezésen kívül) legfőkébb a hatékonyság kárára megy. vannak cégek, melyek minden engedélyezteési kísérlet nélkül szórják oda a cuccukat, ahova épp gondolják, a reklámzaj nagyobb dicsőségére.
amúgy a buanos aires-i és sao paolo-i reklámmunkák (megaboardok nélkül is) köszönik, jól megvannak. ld:
napielet.hu/napi/rovat/reklama/979/allati_beszelyek

petyo 2008.08.18. 10:25:12

Én nagyon szeretném, ha végre betiltódna nálunk az útszéli bádogtáblaállítás. Menjen valaki végig a 10-es óton például. Már nincsenek fák, nincsenek házak, csak táblák. Érdékes, hogy tűrjük egy elenyésző kisebbség terrorját és hagyjuk így rontani életminőségünket.

hmikey 2008.08.18. 14:32:03

Köszi,
nincsen
szükségem
reklámtáblákra.
Sem.

TótAnd · http://www.fotokrolad.hu 2008.08.18. 21:57:39

helyes, helyes!

Spanyolországban is betiltották a városon kívüli billboardokat, így született meg (nyilván valami kiskaput kihasználva) a jellegzetes fekete bika sziluett, ami mára jelképpé emelkedett, de eredetileg egy tömény italt reklámoz... :)
cache.virtualtourist.com/3055475-Spanish_Osborne_Bull_Zaragoza-Spain.jpg

DesignPumpa Speciál

Social...

Friss topikok

DP/FB

Editor's Hell

süti beállítások módosítása