2008.11.13. | pumpa | 1 komment | életmód

Egymillió példány hamis New York Times az utcán

Tegnap reggel, New Yorkban az utcákra került egymillió példány hamis New York Times, címlapon az iraki háború végét hirdető főcímmel. Az akció hátterében a sokminden ellen kreatív eszközökkel tiltakozó, liberális The Yes Men csapata áll, amely weboldalán keresztül toborzott önkénteseket a 2009. július 4-i dátummal nyomtatott kamu lapok terítéséhez.

Az igazi New York Times hivatalos reakciójából megtudhatjuk, hogy a tizennégy oldalas, jó minőségű hamisítványban olvasható cikkek liberális, avagy progresszív politikai és gazdasági utópiákat tartalmaznak, többek között az egészségügy, a gazdasági fejlődés, az adózás területéről, illetve egy, az éghajlatváltozás kutatását támogató nemzeti olaj alapítványról. A lap egy sor progresszív politikát folytató szervezetet, illetve linkjeiket is tartalmazza.

 


New York Times Special Edition Video News Release - Nov. 12, 2008 from H Schweppes on Vimeo.

 

A The Associated Press arról is beszámolt, hogy több más városban, így Los Angelesben, San Franciscoben, Chicagoban, Philadelphiában és Washingtonban is terítettek a, mint később kiedrült, 1,2 millió példányból. Az elkövetők között egy film forgalmazó, a Times három alkalmazottja, és Steven Lambert professzort találjuk, akik azzal a céllal dolgozták ki az akciót, hogy ösztönözzék a frissen megválasztott elnököt a kampányígéretek betartására.

A jól előkészített papír-hoax mellett az eredeti lap layoutját másoló website, a printből pedig letölthető pdf változat is készült, sőt többen már az e-Bay-en árulják az utcán összeszedett példányokat.

Via: Boingboing

A bejegyzés trackback címe:

https://designpumpa.blog.hu/api/trackback/id/tr46767090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mukka · http://pozor.hu 2008.11.13. 16:36:21

hmm, 1.2 mill * mittudomen ~30 cent :)

DesignPumpa Speciál

Social...

Friss topikok

DP/FB

Editor's Hell

süti beállítások módosítása