2009.04.01. | pumpa | Szólj hozzá! | zene

Május az Otthon Zenélés Hónapja!

Amatőr zenészek figyelem!!! A Cluster One független zenei-zenekritikai portál programot indít a magyar amatőrzene támogatására és népszerűsítésére a nyári fesztiválokat közvetlenül megelőzően, 2009 májusában, „Május az otthon zenélés hónapja” fedőnéven. Olyan, minimális stúdiótechnikai háttérrel, tehát akár egy szál diktafonnal felvett számokat keresnek, melyeken az olvasók, amatőr, otthoni vagy kezdő zenészek adnak elő széles(ebb) körben ismert szerzeményeket. Világhír karnyújtásnyira, hajtás után...

Cluster One: "Májusban minden nap egy új, az oldalon meghallgatható, de mp3 formátumban le is tölthető amatőr feldolgozást szeretnénk kitenni az oldalra egy-egy rövid cikk, bemutatás kíséretében. Az „amatőr feldolgozás” jelen esetben azt jelenti, hogy nem az előadó által írt, széles(ebb) körben ismert szerzemény egyedi, sajátos előadása, mely otthoni vagy minimális stúdiótechnikai háttérrel lett rögzítve, és nem ment át extenzív „produkciós fázison”; tehát olyan, akár egy szál diktafonnal felvett számokat keresünk, amelyen olvasóink, amatőr, otthoni vagy kezdő zenészek hallhatók. Színesítésként, az érdeklődés felkeltésére a magyar professzionális zenei élet egy-egy ismert figurájával is felvesszük a kapcsolatot, hogy néhány ismertebb zenész, zenekar hasonlóan ad hoc feljátszott feldolgozása is hallható legyen a hónap során, de elsősorban amatőr zenészek felvételeit szeretnénk felhasználni.

Terveink szerint április elejétől kezdve populáris zenével foglalkozó magyar internetes oldalakon (zeneportálok és –blogok) elhelyezett előzetes promócióval vezetjük be és juttatjuk el az olvasókhoz, zenészekhez az elképzelést, mely elsősorban az amatőr, otthoni zenészekre épít, de potenciálisan a populáris zene iránt érdeklődő olvasókat célozza meg. Az április elejétől megjelenő bannerek egy a clusterone.hu domain alatti oldalra mutatnak, ahol az elképzelés leírásán felül folyamatosan frissítjük a támogatók névsorát is (mindazok a médiumok, zeneblogok és –portálok, akik megjelenítik a bannert, linkként működő logóval jelennek meg ennek az oldalnak az alján, a szövegben pedig felsoroljuk azokat az ismertebb zenészeket, akik érdeklődésüket fejezték ki, vagy ígértek felvételeket nekünk; azok az egyéni blogok és oldalak is kapnak linkeket, akik megjelenítik a bannert), ill. megadjuk a beküldéshez szükséges e-mail-címet, feltöltőoldalt (a technikai megoldásokon még dolgozunk). A felvételeket egész áprilisban és májusban is várjuk; ha több érkezik, mint amennyit májusban meg tudunk jeleníteni, a szerkesztők a mindenkor épp rendelkezésre álló felvételek közül választják ki a következő napok számait.

Május elejétől ez az oldal a szöveg aktualizálásával összesítőként is funkcionál, minden nap az összes addig felkerült dal listájával, letöltési linkjével és az azzal együtt megjelent napi cikkre mutató linkkel (természetesen a támogatók logói/linkjei változatlanul megjelennek). A napi új zenét mindig egy rövid cikk kíséri, melyben szerzőink értékelik-bevezetik-kontextualizálják az adott számot. A húzónevektől érkező feldolgozások esetében elképzelhető, hogy ez a cikk egy interjú formáját is ölti, ahol az adott előadóval egyebek közt az amatőr zenéléshez, az amatőr színtérhez való viszonyáról is beszélgetünk. (Eddig Hodosy Enikő (Neo), Szarvas Árpád (E.Z. Basic) és Likó Marcell (Vad Fruttik) csatlakozott a programhoz.) A hónap végén az összesítő oldal fix linkkel továbbra is elérhető marad, és a következő két hétben az olvasók szavazatait várjuk a legjobb amatőr feldolgozásokra (ebből a szavazásból az ismert zenészek, húzónevek által készített felvételek ki lesznek zárva); amennyiben találunk szponzort kisebb ajándékokra-díjakra, a szavazás győztesei így valamilyen elismerésben is részesülhetnének.

A program célja, hogy figyelmet irányítson a magyar amatőr színtér olyan szereplőire, akik ismeretlenségük dacára értékes, érdekes előadók, és hogy támogassa, bátorítsa őket azzal, hogy (remélhetőleg) nagyobb olvasói réteg számára is hozzáférhetővé teszi a felvételeiket. Kérjük, hogy amennyiben támogatandónak találjátok a kezdeményezést, tegyetek ki bannert, linkeljetek, és küldjetek logót, amit a támogatók összesítésénél kitehetünk. További ötleteket, változatokat is szívesen fogadunk: a cél, hogy minél nagyobb nyilvánosságot kapjon az igazán jó amatőr zene."

A Cluster One szerkesztősége elérhető a clusterone@clusterone.hu e-mail címen.

A bejegyzés trackback címe:

https://designpumpa.blog.hu/api/trackback/id/tr981039503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

DesignPumpa Speciál

Social...

Friss topikok

DP/FB

Editor's Hell

süti beállítások módosítása