2009.12.18. | pumpa | 12 komment | interior

Élhető, barátságos, kortárs: Old Bernal House, San Francisco

A pumpán bemutatott, kortárs épületeket gyakran éri az a kritika, hogy öncélúan modern, steril tereikben a bacilusok sem laknának szívesen, nekik is több melegség kell a túléléshez. Ezzel részben egyet is kell értsünk, bár az épületefotózás napjainkban menő stílusa is erős hatással van a posztokra. Mindezért most, nem kivételképpen, egy valóban élhetőnek és otthonosnak tűnő kégli következik. Hajtás után San Francisco egyik legöregebb háza, az 1860-as években emelt Bernal House megújult belső terei láthatók...

Az öreg, kicsi ház a Feldman Architecture tervei mentén végzett felújítás során kicsit meghízott, a rusztikus, szinte antik belső pedig modern vonalakkal egészült ki, ízlésesen, nem agyonütve egymást. Az amerikai hagyományok itt európai stílusjegyekkel gazdagodtak, egyes elemeiben szinte skandináv hatást mutatnak. Ezt nevezhetjük akár lesüllyedt kultúrkincsnek is, ezt mindenki döntse el maga, vagy ha nem megy, nézegessen amerikai lakber blogokat hozzá.

A berendezett terek nyilván jóval barátságosabbak, mint egy üresen befotózott lakás, de a benne élők stílusa is sokat jelent. Azért a túlméret fogalma itt is sokszor megjelenik, de nem zavaró, símán beköltöznék, ha itt lenne az agglomerációban, és talán még a szomszédok sem dzsokiznának le a hátam mögött.

Via: Contemporist

A bejegyzés trackback címe:

https://designpumpa.blog.hu/api/trackback/id/tr91606329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Charlie Brown 2009.12.18. 17:45:38

Nem rossz, elfogadnám, de tényleg tiszta IKEA katalógus. Olyannyira, hogy konkrétan ikeás fogantyúkat és csaptelepet vélek látni a konyhában. Szerintem a fehér és a sötét, rusztikus fa üti egymást. Valahogy azért kibírnám :D

sroc 2009.12.20. 13:32:38

ikeát miért utálja mindenki?: )

ronnieweasley · http://www.last.fm/user/ronnieweasley 2009.12.20. 18:24:35

én nem útálom. oké hogy hasonlóak a bútoraik. de attól még jók. kollekciótól függ de általában letisztultak és minimalisták. na meg elérhető áruk van (többnyire)

Charlie Brown 2009.12.21. 09:31:30

Nem utálatból írtam, semmi gondom az ikeával, nem egy bútorom van tőlük nekem is. A "letisztult" minimalista cuccaik mellet van rengeteg használható, ízlésesen modern holmijuk is.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2009.12.21. 10:48:49

@sroc:
Mert elérhető, és a sok sznob számára szükségképpen sz*r.
Mindenki egyedit akar olcsón, ami nem megy, Ikea meg hiába ad a design-ra, tömegesen dobja piacra a termékeket, így pont az egyediségét, ötletességét üti agyon.
Ikeát szidni lehet minőségi okokból, mert igenis vanank rossz termékeik, a kiszolgálás néha egészen borzalmas tud lenni, de az esetek többségében a szidalmak nem ennek, hanem annak a mézesmadzagnak szólnak, amit elhúz a nép orra előtt:
Stílus, modernség, egyedigég az ígéret, de a megvásárolt darabok (mivel nagy mennyiségben gyártatják és forgalmazzák) mindenhol megtalálható (ezáltal semleges) konfekciótermékek.

Persze nem szabad megfeledkezni a másik oldalról sem:
Mindegy honnan származik egy termék, ha részét képezi a berendezésnek. Ha a bútorok csak tárgyak felhalmozott tömege, akkor kerül elő az a műtermi sterilitás, amitől ridegnek tűnik egy szoba. Ilyenkor keres cimkét az ember.

Újabb indok, hogy miért fogadjunk lakberendezőt, vagy hallgassuk meg olyan barátaink tanácsait, akik valódi otthonos környezetet tudtak teremteni.

pumpa · http://designpumpa.blog.hu 2009.12.21. 11:19:01

@maxt: ezzel szinte teljesen egyetértek! Emellett van egy másik oldala is a dolognak: az ikea talán az egyetlen cég itthon, ahol a viszonylag kortárs design megjelenik a konfekcióban. lehet, hogy fröccsöntött, és persze nem kultúrmisszió, mert remekül keresnek rajta, de azért egész élhető dolgokat lehet kiválogatni. mindemellett 10 éve sokkal frissebbnek hattott, ráférne egy erős fiatalítás a termékportfólióra.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2009.12.21. 11:57:44

@pumpa:
Csak ezzel újra kellene definiálni a teljes portfóliót, az alapoktól kezdve. Ez nem fog menni ilyen méretű cég esetén. Szép lassan szivárognak be az újdonságok is és kerülnek ki régebbi termékek. A probléma inkább azzal van, hogy új kollekcióként képesek árulni a 10 éves formákat. A 3 éve vásárolt fotelre huzatot már nem kapok, miközben ugyanazzal a formával más neveken tele a polc. Igaz az újnak a lábánál van még egy plussz ív, és az egész 3 centivel keskenyebb vagy szélesebb, de ránézésre ugyanaz a termék. (ez finoman szólva bosszantó)
Szükséges lenne a megújulás, mert jelenleg kifejezetten semleges a kínálat jelentős része, bár tartom, hogy megfelelő tervezéssel nem számít honnan van az adott darab.

pumpa · http://designpumpa.blog.hu 2009.12.21. 12:13:17

@maxt: a megoldás, ha összedobunk egy saját céget, ami internetes vásárlással, illetve, a te koncepciód mentén, hosszú távon egymásra épülő, moduláris struktúrával folyamatosan friss tud maradni. tervező kell hozzá és némi pénz. találkoztam pár céggel, főleg olaszokkal, akik hasonló elmélet mentén tervezik a jövőt, de szinte csak prémium, vagy felső közép kategóriában, pedig ennek a minőségi konfekcióban a helye!!!

pumpa · http://designpumpa.blog.hu 2009.12.21. 12:15:58

@maxt: ez azért is lenne érdekes, mert az ikea ugyanazokat a termékeket egész más célcsoportra pozicionálja mondjuk Németországban, mint itt...

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2009.12.21. 12:36:45

@pumpa:
Az igazán borzalmas az ötletben, hogy még a szakmámba is vágna! :D
A modularitás viszonylag egyszerűen megoldható bizonyos határok között, így csak a megfelelő, és a lehetőségekhez illeszkedő design(ok) megalkotására kell fiatal dinamikus tervezőket találni.

Ami a kategóriát illeti, úgy vélem középkategória alatt nem életképes a modell anélkül, hogy gagyiságba csúszna át, de a modularitással sokkal nagyobb mértékben lehet kiszolgálni a valódi egyediségre vágyó vásárlókat, hiszen akár egyedi igényt is megvalósíthatunk egy stabil alapon.
Ha rendelkezésemre állna egy megfelelő alaptőke már telefonon egyeztetnénk! :)

pumpa · http://designpumpa.blog.hu 2009.12.21. 13:17:04

@maxt: well, az alaptőkével nálam is gáz van, de mindjárt megnézem, nyertem e lottón hétvégén... a minőségi konfekción én is a középkategóriát értettem, de ez a kérdés messzire vezet, lévén az ikea árai sem az alső kategóriáknak valók, viszont velük érdemes konkurálni. Mondjuk legyen 10%-kal drágább a miénk és máris nálunk vásárol a vékonypénzű sznob!

DesignPumpa Speciál

Social...

Friss topikok

DP/FB

Editor's Hell

süti beállítások módosítása