2010.06.07. | pumpa | 5 komment | design pannon koncept

igenDESIGN - fenntartható köztéri világítás bambuszból

A budapesti igenDESIGN nevéhez fűződik a Flow elnevezésű köztéri világítást konceptje, amely tartós és könnyen elérhető anyagok segítségével a Harmadik Világ energiában és anyagi forrásokban szegény vidékeinek jelenthet segítséget. A szélturbinás "kandellber" alapanyaga a legolcsóbb, helyben megtalálható bambusznád, illetve egy dinamó, néhány LED és persze tyúkbelek a csövezetben. Hajtás után folyt. köv...

A könnyű bambuszpálcákat úgy alakították ki, hogy minden a szél bármely irányból meg tudja hajtani, a fókuszált LED-ek pedig így szinte folyamatos, bár a forgás sebességének függvényében változó intenzitású fényt képesek adni.

A komlyabb LED-ek akár 30 ezer órás élettartamra is képesek, fenntartási költsége így minimális lehet. Elsősorban persze ott érdemes hasonló megoldásban gondolkodni, ahol jellemzőnen szél is akad, de ez nem von le sokat az akció értékeléséből...

Forrás/design: igenDESIGN

A bejegyzés trackback címe:

https://designpumpa.blog.hu/api/trackback/id/tr622062556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2010.06.07. 13:45:57

Én nem értek hozzá, de hátha valaki itt igen. Az a kérdésem, hogy ugyanezt napfénnyel meg lehet csinálni? AZ ugyanez alatt azt értem, hogy kondezátor tölthető akku helyett (mert az környezetbarátabb meg olcsóbb), és valamiféle mechanikus-dinamós dolog a napcella helyett (mert az környeztbarátabb meg olcsóbb). Mert a kettő együtt (szél+nap) még megbízhatóbban működne.

Egyébként nagyon jó ötlet volt beleépíteni a szélkereket a lámpatestbe, mennyivel hangsúlyosabb így. Igaz Hollandiában egy szélmalom lámpa-sor is autentikus lenne:)

Charlie Brown 2010.06.07. 21:59:52

Jól néz ki, nekem tetszik, csak ez a bullshit nem kéne köré. Használható fényt nemigen ad oda ahová az állítólagos funkciója szerint kéne: maga körül a földre. Dísznek meg kicsit luxus oda ahová rendes világításra sem telik. Úgy előttem van, amint az asszonyok az alkonyatban hazatérnek a 8 kilométerre lévő vizesgödörtől, fejükön a műanyag kannákkal, a ledes-dinamós pörgő dizájnlámpák fényei közepedte. Tök reális. A "találjunk ki a 3. világnak mindenféle fölösleges dizájnbizbaszt mert mi ilyen jófej, törődő arcok vagyunk" mozgalom tipikus terméke.
Miért nem lehet simán azt mondani, hogy kitaláltam egy jópofa, világítós, automata bambuszpörgettyűt?

Amúgy meg nyelvtannáci ON:
Ilyen magyar szó hogy "koncept", nemigen van. Ja és idegen se nagyon.
Kandeláber egy L.
Nyelvtannáci OFF

vic-odin 2010.06.21. 16:58:36

Nem szeretném elkeseríteni a kollégákat ha esetleg nem tudnának róla, de ez egy nagyon durva koppintás. Évekkel ezelőtt láttam szinte ugyanezt a konceptet a yankodesign.com-on. A különbség csupán annyi, hogy az nem bambuszból van, és már egy létező, 2008 óta forgalomban lévő termék (©, ®, stb.)

Íme a link: www.firewinder.com/

Véleményem szerint az egyetlen dolog amit plusszba hozzátettek a firewinderhez, az a "3. világ koncept", de az, ahogy arra Charlie Brown is rámutatott már, elég gyatra.

DesignPumpa Speciál

Social...

Friss topikok

DP/FB

Editor's Hell

süti beállítások módosítása