2010.10.28. | felhasznalo | 2 komment | design építészet interior élettér

Kísérlet térben, időben - feketében


by felhasznalo - Gyerekszoba

Egy rotterdami épületet vett kezelésbe a Studio Rolf.fr és a Zecc Architects vállvetve, hogy otthont és munkahelyet teremtsenek egyik alapítójuknak. A klasszikus holland ház nem kis átalakuláson ment át, és ez az utcáról is jól látható.

Az csak hagyján, hogy a homlokzatot feketére festették, és jutott a festékekből a régi ablakokra is bőven. De nem átallottak a régi ablakok és falak síkját megtörő, a síkból kiugró modern, fém ablakkeretekkel játszadozni - és játékra hívni a járókelők tekintetét, fantáziáját.

Az épület belsejében minden, a belső teret falat kivettek, amit csak lehetett, így egyetlen, egymásra felelő, nyílt teret kaptak. Ahogy a homlokzaton, a ház belsejében is unos-untalan tettenérhető a múlt, és persze, rajtakapható a jelen kor is. A falakon a régi korlát, a likacsos fagerendák mind a ház régi énjét, beosztását tükrözik, idézik meg. Az új otthon és munkahely azonban már teljesen más elrendezésű.

A vezetékek és a csövek úgy lettek a falécek mögé rejtve, hogy az eredmény egy szinte szobrászati elem, amely végigvonul az egész házon jellegzetes formával. Minden olyan lépcsőházat, korlátot vagy erkélyrácsot kihagytak, amit feleslegesnek ítéltek, így még magasabb szinten tették absztrakttá a ház belsejét. Itt-ott Escher paradoxonjait idézik a fordítva futó lépcsők és egyéb építészeti struktúrák.

A műhely a ház földszintjének szinte teljes egészét elfoglalja, innen lehet megközelíteni a kertet. A növényzet egyébként keretet is ad az épületnek: míg lent a kert bambuszai jelenítik meg a természetet, addig a legfelső szinten egy tetőterasz és egy üvegház kapott helyet a tető átépítésével - utóbbiban pedig ott egy jacuzzi is, ahonnan a habokba merülve élvezheti a tulajdonos az éjszakai Rotterdam fényeit.

Forrás: Studio Rolf.fr

A bejegyzés trackback címe:

https://designpumpa.blog.hu/api/trackback/id/tr252403951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Manifi · http://weblapmindenkinek.hu 2010.10.31. 17:54:46

Bírom ezeket a Holland házakat, pláne ha ilyen frenetikus belsőépítészeti megoldásokkal és design elemekkel van tarkítva...

Még sok ilyet!!!

Matt
;-)

44 2010.11.03. 21:33:10

Édes istenem, mennyibe kerülhet itt a fűtés...

DesignPumpa Speciál

Social...

Friss topikok

DP/FB

Editor's Hell

süti beállítások módosítása