2010.10.29. | felhasznalo | 1 komment | kampány design eco termék recycle eco design

Szemétből porszívó - újrahasznosítás az Electroluxnál


by felhasznalo - Gyerekszoba

Tengereink és óceánjaink sem ússzák meg áldásos tevékenységünket, egyre több bennük a szennyeződés és a szemét, mégsem nagyon jut eszébe senkinek sem tenni valamit ez ügyben - kivéve, ha egy-egy olajkatasztrófával állunk szemben. Sokkal többet hallani az esőerdők védelméről, pedig a (sós) víz legalább ugyanúgy mindennapos védelemre szorulna. De most talán megindul valamiféle változás e téren.

Nyár elején ugyanis a svéd háztartási készülékgyártó, az Electrolux egészen meglepő lépésre szánta el magát: egyfelől felhívták a figyelmet a sós vizeket elárasztó műanyagra, másfelől útnak indítottak több, búvárokból és a parton gyűjtögetőkből álló csapatot, hogy a Föld öt óceánjából gyűjtsenek be minél többet ezekből. Aztán a begyűjtött műanyagot felhasználták egy limitált szériához, a Vacs from the Sea porszívókhoz, amelyek mostanra készültek el.

Az Electrolux tevékenységénél fogva nagy műanyag-fogyasztónak számít, és a gyártáshoz felhasznált műanyagok közül sok egyáltalán nem újrahasznosított. Ám a cég - nyilatkozatuk szerint - szeretne ezen változtatni. Állításuk szerint nincs elegendő, számukra minőségileg megfelelő, újrahasznosított műanyag - ezt mondjuk, hiszi a piszi -, ezért is indították el a Vacs from the Sea kampányt, amely talán változást indíthat el az egész iparágban. A kampány elindulásával egyidőben dobta piacra a cég az Electrolux Ultra One Green porszívómodellt is, amely már 70%-ban újrahasznosított műanyagból készült.

A különleges porszívókhoz a csapatok a Földközi-, Balti- és az Északi-tengeren, valamint a Csendes- és az Indiai-óceánon gyűjtötték össze a vizet szennyező műanyag-hulladékot. A hatalmas mennyiségű műanyagot azután szortírozták, majd öt Ultra One Green porszívó különleges borításához használták fel. Minden porszívó arról a tengerről vagy óceánról kapta a nevét, ahonnan a hozzá felhasznált műanyag származik.

S bár jó lenne, ha sok-sok ilyen porszívót gyártana a cég, a különleges darabok előállítása rengeteg időt vesz igénybe. Az Electrolux azt tervezi, hogy az egyik porszívót árverésre bocsátja, majd a befolyt összeget kutatási célokra fordítja, a másik négyet pedig világszerte ki fogják állítani. A boltok polcairól csak az eredeti Ultra One Green porszívó lehet majd a miénk. Egyelőre.

Forrás: Electrolux

A bejegyzés trackback címe:

https://designpumpa.blog.hu/api/trackback/id/tr452405801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vaandor 2010.12.13. 12:47:00

Utolsó bekezdés:
Ergó az igazi újrahasznosításhoz semmi köze. Reklám.

(Hogy egyébként tesz-e eleget a cég az újrahasznosításért, azt nem tudom, de nem is ebből fogom megtudni.)

DesignPumpa Speciál

Social...

Friss topikok

DP/FB

Editor's Hell

süti beállítások módosítása