2010.12.09. | pumpa | Szólj hozzá! | esemény hír

Ősz Gábor nyerte a BMW – Paris Photo Nagydíjat

A magyar fotóművész „Permanens Napvilág” elnevezésű camera obscura-val készült képét jutalmazták a rangos elismeréssel

A párizsi Carrousel du Louvre kulturális központban 2010. november 18. és 22. között rendezték meg Paris Photo 2010 elnevezésű kiállítást és vásárt a francia fotóhónap keretében. Az esemény nagydíjáért folyó pályázaton 20 előválogatott mű közül a Magyarországon született, ám jelenleg Amszterdamban tevékenykedő Ősz Gábor „Permanens Napvilág” (Permanent Daylight) című alkotásával nyerte el a főtámogató által felajánlott 12.000 eurós elismerést.

A kiállítás pályázatát „Elektromos Vízió” témában hirdették meg, utalva a BMW csoport úttörő munkásságára az elektromos autózás fejlesztésének terén. Ősz Gábor munkájához ugyanazt az eszközt használta, amellyel a világ első fényképei is készültek, a sötétkamrát, más néven a camera obscura-t. A kép középpontjában a mesterséges fény és az építészet kapcsolata áll és négy éjszaka alatt készült el az Amszterdam határában található üvegházak közelében, amelyeket a növények fejlődése érdekében éjjel is különleges fénnyel világítanak meg.

A 80-as években festőként, később fotóművészként tevékenykedő Ősz Gábor nagyon örült az elismerésnek és a következőt nyilatkozta képéről: „A BMW – Paris Photo díjjal jutalmazott munkám alapvető gondolata alapján nem képeket akartam készíteni a camera obscura elvei alapján átalakított lakókocsiból, hanem az üvegházakból elszabaduló fényt szerettem volna felfogni. Míg az üvegházakban használt mesterséges napfény a növekedést szolgálja, addig ez a felfogott fény a fotópapír expozíciójához szükséges. Úgy is mondhatnám, hogy ez lett a kép fotószintézise” – mondta el a művész.

Az idei Paris Photo kiállításon és vásáron idén csaknem száz művész munkái voltak láthatók és 25 országból érkezett 106 kiállító művei közül válogathattak az érdeklődők. Magyarországot idén három galéria, a Vintage, a Faur Zsófi - Ráday Galéria és a Lumen Galéria külön standdal képviselte, sőt az esemény plakátján is a magyar származású André Kertész egy képe szerepelt.

A BMW csoport 2004 óta, idén hetedik alkalommal támogatja a Paris Photo kiállítást és vásárt. A BMW – Paris Photo Nagydíj idei tematikája a jövőbe tekint, és az „Elektronikus Vízió” nevet kapta, utalva a gyártó elkötelezettségére az emisszió-mentes közlekedés iránt. 

A bejegyzés trackback címe:

https://designpumpa.blog.hu/api/trackback/id/tr422504090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

DesignPumpa Speciál

Social...

Friss topikok

DP/FB

Editor's Hell

süti beállítások módosítása