2011.06.22. | pumpa | 7 komment | építészet élettér

Zavaros cím: Óriásportré felhőkarcolóból

Az ARM architects tervei mentén gigantikus óriásportré épül Melbourne üzleti negyedében. Első ránézésre valószínűtlennek tűnik, hogy egy ilyen geg építési engedélyt kapjon, de az ausztrálok már túl vannak ezen a körön. Az őslakosok, illetve az Aboriginal hagyományok és kultúra előtt tisztelgő alkotás átadását 2014-ben tervezik...

A 100 méter magas, betonerkélyekből rajzolt portré portré William Barak arcmását örökíti meg, aki a Wurundjeri-willam klán utolsó, hagyományos értelemben vett vezetője volt. Az épületnek ugyanakkor csupán az egyik homlokzatát borítja majd a szakállas arc, míg a másik oldal egy "rendes" irodaház képét mutatja - szimbolizálva az őslakosok történelmének és a modern városi kultúra együttélését.

Nekünk ugyan nincs jó portrénk az utolsó avar törzsfőnökről, de azért kipakolhatnánk valakit egy szép nagy homlokzatra a fővárosban: a kérdés, kit?

Via: Freshome

A bejegyzés trackback címe:

https://designpumpa.blog.hu/api/trackback/id/tr143006308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ÁrPi 2011.06.22. 19:03:10

"" Nekünk ugyan nincs jó portrénk az utolsó avar törzsfőnökről, de azért kipakolhatnánk valakit egy szép nagy homlokzatra a fővárosban: a kérdés, kit?""

Elnézést, tudom én hogy ciki , és öt év röpke hosszú idő (itt van egy köpésnyire), de megemlékezhetünk akkor már róla, a nagyemberről:

valasztas2006.origo.hu/20060318leszedetik.html

pumpa · http://designpumpa.blog.hu 2011.06.22. 22:03:34

@ÁrPi: jogos, a kortárs magyar épület-díszítő művészet egyik szép példája. szerencsére nem maradt soká...

GIBBON 2011.06.22. 23:51:50

...manapság ez nem kérdés, hát a nagy vezírt, ormány viktort! Csak add az ötletet és a manyuptól lenyúlt pénz maradékát majd erre költik! :D

ÁrPi 2011.06.23. 06:23:17

@pumpa:

Visszanézek még erre az ausztrál épülettervre a portré-homlokzatával és
belegondolok hogy a látvány egy CAD-program design-tervének képkockáit jelenti
mely szoros CAD-es költségvetés-tervvel is együttjár.
Szóval alighanem megépül :)
"Álomidő" az amiben az ausztrál aboriginal-ok élnek-éltek, és de ott lesz egy (emlékezetre méltó) arc annak az épületnek a homlokzatán is.

Így gondolom :)

Trójai 2011.06.25. 15:53:01

Klassz. Csak annyira nem ütős, nekem valahogy nem jött át elsőre, hogy az egy arckép lenne, ha nem olvasom. Persze ezek csak tervek, lehet élőben jobban fog kinézni.

Ha itthon kéne valakit választani, rengeteg Nobel díjas és nem Nobel díjas kutatónk, feltalálónk és tudósunk van. Mondjuk kilátástalannak tartom, Kőrösi-Csoma Sándorról- az első tibeti szótár írójáról, akire méltán lehetnénk büszkék- is igen nehezen, nagy harcok árán neveztek el egy kis utcácskát. Nemhogy még gigantikus arckép szülessen, vagy ilyesmi.

Amúgy van pár hiba, a cikkben, pl kétszer van a portré szó:

"A 100 méter magas, betonerkélyekből rajzolt portré portré William Barak arcmását örökíti meg, aki a Wurundjeri-willam klán utolsó, hagyományos értelemben vett vezetője volt. "

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.06.25. 21:39:48

Az 5let zseniális, de a kivitelezésen még tökölhettek vonla. Életben nem jöttem volna rá, hogy kit ábrázol a kép.

DesignPumpa Speciál

Social...

Friss topikok

DP/FB

Editor's Hell

süti beállítások módosítása