2011.10.21. | pumpa | Szólj hozzá! | design építészet interior élettér látszóbeton

Vízmosta barlang sarokkáddal Zaha Hadid-tól

A világszerte gyorsan terjeszkedő, fürdőszobában utazó Roca társaságnak olyan referencia bemutatótérre volt szüksége, amely kialakításával jól tükrözi a cég innovációs tevékenységét, az alkalmazott csúcstechnológiát. Emellett olyan tervezőre is szüksége volt, aki mindezt egy személyben képviseli az építészet, design terén tájékozott, elegánsan sznob közvélemény felé. Így esett a választás a Zaha Hadid Architects csapatára, amely az ezévi Stirling Prize oklevelével a hóna alatt látott neki a  Roca London Gallery tervezésnek...

A feladat és a tervező védjeggyé vált stílusa jól működik együtt, vagy a természeti erők munkáját idéző organikus formák állnak jól a sarokkádaknak, végső soron mindegy. A "bolt" leginkább egy vízmosta barlangra emlékeztet, melyben a berendezési tárgyak, bútorok, kiállított termékek áramvonalasra koptatott köveknek tűnnek.

A terem 1100m2-en nyújt dinamikus, meglehetősen expresszív élményt a látogatónak. A  barlangszerű hatást kétféle faltípus alkalmazásával oldották a tervezők: a fehér felületek üvegszál erősítésű, gipszalapú, könnyűszerkezetes megoldással (GRG) készültek, míg a látszóbeton felületek szálerősítésű betonból (GRC). Utóbbiak előregyártott, 2x4 méteres , 800 kilós panelekből épülnek fel. A bútorok esetében jellemző a betpn és a szintén szálerősítésű műanyag alkalmazása.

Elsőre persze fölösleges szőrőzésnek tűnhet az alapanyagok sorolása, de ebben a térben az innovatív technológiák, anyagok fontos részét képezik az építészti koncepciónak és a brand imidzsének egyaránt.

Az biztos, hogy ide nem csak azok látogatnak majd el, akik új tusolót, vagy vécétetőt keresnek a lecsoffadt régi helyett...

Via: Contemporist

A bejegyzés trackback címe:

https://designpumpa.blog.hu/api/trackback/id/tr863317774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

DesignPumpa Speciál

Social...

Friss topikok

DP/FB

Editor's Hell

süti beállítások módosítása