2012.01.03. | pumpa | Szólj hozzá! | esemény kiállítás

A BKF Fotográfia szak kiállítása a Mai Manó Házban


Magyarország legfiatalabb főiskolai fotográfus képzése immáron két éve működik nagy sikerrel a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola Médiaművészeti Intézetében (a HVG idei felsőoktatási rangsora szerint a legjobb művészeti képzés az országban). A kiállításon a Fotográfia szak első évfolyamának, az idén másodéves hallgatók eddigi munkái láthatóak.

Az első évfolyam 25 hallgatója 2010-ben 470 jelentkezőből került kiválasztásra. Ennek a 25 hallgatónak most a másfél év alatt elkészült munkái tekinthetők meg. A feladatok nagyon különbözőek, mint ahogyan a hallgatók megoldásai is. Láthatunk a dokumentarista kurzuson “Magyarszabvány” feladatra készült otthonkás nagymamákat ábrázoló sorozatot, “szubkultúrák, közösségek” hívó szóra kórházban kialakított mini otthonokat, vagy boncmesterről készült foglalkozásportrét, de megrendezett gyilkosság, parafrázis kép, és divatfotó is fellelhető a kiállított képek között. A technikai kivitelezés a fotogrammoktól az analóg fotográfiai technikákon keresztül a digitális képekig igen széles skálán mozog.

A kiállítás jól tükrözi a Fotográfia szak elképzelését, ahogyan Gőbölyös Luca szakvezető fogalmaz: „Ahhoz, hogy a hallgatók bátran alkalmazzák gondolataik megfogalmazására a fotográfia lehetőségeit, fontos, hogy megismerjék, hogy más alkotók a műfajon belül és annak határain hogyan használják ezt a vizuális nyelvet, milyen kísérleti módokon gondolkodnak, valamint, hogy megtanuljanak szabadon játszva bánni a technikával, létrehozván annak akár fotográfiailag felismerhetetlen megjelenéseit is. A hallgatóinknak nem pusztán képek (művek) létrehozása a feladata, hanem egy analitikus gondolkodás elsajátítása, reflektálás, rákérdezés a fotográfia mibenlétére, azzal a céllal, hogy felfedezzék, hogy az mivé képes válni, továbbá, hogy munkáikon keresztül tudják artikulálni gondolataikat, képesek legyenek kritikusan reflektálni azokra.”

A szak idei újdonsága, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel Fotóriporter képzés (Dokumentarista fotó, sajtófotó) specializáció is indul a főiskolán Révész Tamás Balázs Béla-díjas, Pulitzer emlékdíjas, Word Press Photo díjas fotóművész, fotóriporter vezetésével.

Kiállítók:

Álovits Bálint, Bácskai Orsolya, Ben Jáfet, Bezeczky Csilla, Bödör Adrián Gábor, Csanádi Márton, Debreczeni Zita, Halász Jácint, Hary Géza, Havancsák Éva, Hirling Bálint, Horváth János, Jámbor Erzsébet, Juhász Orsolya, Mester László, Palkó Eszter, Rácmolnár Milán, Sárközi Péter, Schmidt Ágnes, Seprűs Pál Péter, Száraz Katalin, Tajti Róbert, Tanács Anikó, Tóth Orsolya

Oktatók:

Csontó Lajos - Munkácsy Mihály-díjas képzőművész

Farkas Antal Jama - Balogh Rudolf-díjas fotóművész

Gerhes Gábor - Munkácsy Mihály-díjas képzőművész

Gulyás Miklós - Balogh Rudolf-díjas fotóművész

Pfisztner Gábor – szakújságíró, kritikus

Pitrolffy Zoltán - fotóművész

Szabó Dezső - Munkácsy Mihály-díjas képzőművész

Szvacsek Attila - fotóművész

Telek Balázs - Balogh Rudolf-díjas fotóművész

Zalka Imre – fotóművész

Szakvezető:

Gőbölyös Luca DLA - Balogh Rudolf-díjas fotóművész

Megnyitó:

2012. január 5., 18.00 órakor a Magyar Fotográfusok Háza -  Mai Manó Ház Napfény műtermében.

A kiállítást megnyitja: Révész Tamás – Balázs Béla–díjas, Pulitzer Emlék díjas, World Press Photo-díjas fotóművész, fotóriporter.

Cím: Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház (1065 Budapest-Terézváros, Nagymező utca 20.)

Megtekinthető: 2012. január 5-27. minden hétköznap: 14.00 – 19.00, hétvégén: 11.00 – 19.00

A képek Canon imagePRESS digitális nyomdagépen, a plakátok Canon imagePROGRAF széles formátumú nyomtatón készültek.

Az installációt a Design Terminál bocsátotta rendelkezésünkre.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://designpumpa.blog.hu/api/trackback/id/tr853516495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

DesignPumpa Speciál

Social...

Friss topikok

DP/FB

Editor's Hell

süti beállítások módosítása