2007.11.27. | pumpa | 31 komment | játék

Hogyan készül a kínai játék?

Meglehetősen durva adat, de a világon készülő játékok 70%-át Kínában, túlnyomó többségét Guandong tartományban rakják össze szorgos kezek. A kínai gazdasági felemelkedés egyik kulcsfontosságú területe a játékipar, évente dollármilliárdok áramlanak az alacsony költségekkel termelő szektorba. Ennek ellenére a dolgozók legtöbbször elképesztően rossz körülmények között szerelik a karácsonyra szánt drága játékokat. Egy 2005-ös tanulmány szerint jellemzően veszélyes munkafeltételek és vegyszerek mellett dolgoznak, zsúfolt tömegszállásokon alszanak és a keresetük átlagosan a kínai minmálbér 59%-át éri csak el. A munkaidő, kétszer egy órás szünet mellett, reggel 8-tól 22.30-ig tart.

Bár az elmúlt években több fórumon is felhívták a gyártók figyelmét a gyárakkal kapcsolatos felelősségvállalásra, a folyamat mégis akkor kapott erősebb lökést, amikor a közelmúltban milliószám kellett visszahívni a játékokat a polcokról egy veszélyes összetevő miatt. A következő képek (hajtás után) bepillantást engednek egy kínai játékgyár hétköznapjaiba...

 

Forrás: maZm

A bejegyzés trackback címe:

https://designpumpa.blog.hu/api/trackback/id/tr95242595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mark 2007.11.27. 14:21:23

Nagyon durva. És sajna még csak bojkottálni sem lehet a Kínai termékeket, mert minden onnan való. Lázadni meg nem lázadhatnak, nem is sztájkolhatnak, kommunizmus van.

Marta 2007.11.27. 14:23:13

Döbbenetes. Akit érdekel még a kizsákmányolás eme spártai formája az nézze meg a 2006-ban készült kanadai dokumentum filmet - "Manufactured landscapes" Bemutatja ezeket a hatalmas telepeket ahol a "tenyészetett" emberek dolgoznak robotok helyett...

exleprás 2007.11.27. 15:09:58

no comm.

de mégis:
ők még a kiváltságosok, akiknek van melójuk! más kérdés, hogy nem szívesen várnám meg az a pillanatot, mire felemelkedik a kínai életszínvonal oda, hogy mondjuk az addigra egymilliárdos középosztálynak valahol a világon ugyanígy, rabszolgamunkában gyártják a sok kacatot...

de persze rögtön más hangulatot ad egy karácsonyra vett játéknak ez a pár kép, és aztán jöhetnének még ide az ukrán (kínai, orosz stb.) szénbányászok, a dél-afrikai aranybányászok...

aTony 2007.11.27. 15:14:02

Ősztán majdan, mikó kinpusztúl mindenütt az ipar, meg a termelés, meg a disznyó, meg a termény, na akkó nyön a sárga veszedelem, oszt "éljen" a globalice, na.

Big-B 2007.11.27. 15:32:32

És képzeljétek, ott kommunizmus van, azaz minden hatalom a munkásoké. Most örülök, hogy nincs hatalmam.

winzip (törölt) 2007.11.27. 15:48:18

Nem vagyok biztos benne, hogy ezt kommunizmusnak kellene nevezni. Talán még csak nem is törekednek rá az új vezetők. Viszont egypártrendszer, cenzúra ...

Gigi 2007.11.27. 15:56:59

Ennek semmi köze a kommunizmushoz. Sebaj, majd amikor a kínaiaknak is lesz pénzük mérgező játékokra, na akkor majd a saját gyerekeiket ölik meg. És ezzel meg is oldódik a túlnépesedés. Meg majd elfogy a kőolaj, földgáz, és akkor nem tudnak fűteni. Akkor a maradék sárga fele megfagy. A természet nagyobb úr a hülyeségnél. Kínánál is nagyobb úr.

dama 2007.11.27. 16:01:44

Etiópoknál is csak addig van éhínség, amíg a természet rendje szerint a "fölösleg" (sic!) éhen nem hal.
Amikor nem csak a kaját várják a dolgozó világtól és szabadidejükben nem csak szaporodnak, mint a nyulak, hanem helyette dolgoznak és ésszel szaporodnak, no akkor jön el nekik is a kánaán. Addig meg ki a francot érdekel az egész?
Amúgy Kínában verik a négereket?

J. McClane 2007.11.27. 16:24:20

Kína durva.. van egy zippzárgyár Suzhouban, amiben a világ zippzárjainak 90%-át gyártják. (en.wikipedia.org/wiki/YKK_Group)

AI 2007.11.27. 16:47:27

A zippzárak 90%-a egy kalap sz@r. Van összefüggés-e?

olda 2007.11.27. 16:55:54

érdekes, régen az összes kiemelkedő minőségű túrafelszerelésben csak ykk zippzár volt és sose volt bajuk. (VauDe pl.)

olda 2007.11.27. 16:55:56

érdekes, régen az összes kiemelkedő minőségű túrafelszerelésben csak ykk zippzár volt és sose volt bajuk. (VauDe pl.)

olda 2007.11.27. 16:55:56

érdekes, régen az összes kiemelkedő minőségű túrafelszerelésben csak ykk zippzár volt és sose volt bajuk. (VauDe pl.)

nyihongo 2007.11.27. 17:21:30

Munka, termelés nélkül nem lehet előbbre jutni... A kínaiak most így dolgoznak... Ha lehet legyünk kevésbé rasszisták s nem "sárgázzuk" le őket... Ők is emberek... Én 2000 táján kb. a kínai körülményeknek megfelelően dolgoztam napi 15-16 órát Bp-en egy nagy, neves, nemzetközi ügyvédi irodában... a kiszámlázott óradíjam olyan magas volt, hogy 2,5 óra fedezte a nettó havi fizetésemet... és amikor eljöttem, még a főnöknek állt feljebb, hogy mennyit tanulhatok, meg örüljek, hogy van munkám...

stoti · http://mozgasserult.blog.hu 2007.11.27. 18:26:38

Én ezt szajkózom a családomnak, hogyha nem lennének a kínaiak ilyen kurva szegények, mi sem cserélgetnénk a pc-ket félévente. A lányom osztálytársai pedig megtestesítik a modern magyar embert. Undorodnak a szegénységüktől. Úgy tekintenek ezekre az emberekre mint valami csicskákra, és alanyi joguknak érzik, hogy a seggük alatt MÁRKÁS kocsi legyen és locsolhassák magukra a parfümöt. Elfelejtik, hogy nekik van atombombájuk. És ha úgygondolják az elvtársak, hogy megindulnak akkor az kemény lessz. És ha nem vigyázunk akkor 15év mulva mi gyártjuk ugyanígy nekik a tamagocsit meg a Bruce Lee plüssbabát.

kalman51 2007.11.27. 18:57:56

Tisztelt Blogíró!

Ezúton hívjuk fel szíves figyelmét, hogy idejemúlt egy 2005-ben készült tanulmányra hivatkozni. Az elmúlt 2 évben - gyorsítotott bírósági eljárást követően - 2614 olyan személyt akasztottunk fel, akik felelősek voltak a mérgező vegyszerek használata miatt. Tapasztalataink szerint a fent említett akasztás-mennyiség visszaszorítja a játékszektorban az illegális vegyianyagok használatát.
Továbbá ezúton tájékoztatjuk, hogy Guandong tartományban az árszínvonal (rizs és kerékpár-gumiabroncsok tekintetében) több, mint 50 százalékkal a kínai átalg alatt van, vagyis határozottan olcsóbb a megélhetés az ország ezen részén. Így elmondhatjuk, hogy azok a jó munkásemberek, akik a kínai átlagkereset 59 %-át viszik haza, így is határozottan jobban elnek, mint például fővárosi társaik.
Az (európai szemmel hosszúnak tűnő) munkaidő pedig komoly segítség a munkásoknak, hiszen így az otthoni rezsiszámlájuk lényegesen alacsonyabb és többet tudnak magukra költeni. Kínában általában a teljes család apraja-nagyja egy munkahelyen dologzik, így nem hiányolják egymást.
Tiszetelt Blogíró urat ezzennel meghívjuk kínai gyártlátogatásokra, hogy saját szemével győződhessen meg állításaink valódiságtartalmáról. Kérjük 6 hónappal korábban jelentkezzen be, hogy meg tudjuk szervezni az utat. Valamint ezúton kérjük, hogy fényképezőgépet ne hozzon, biztonságtechnikai és szerzőijog-védelmi okok miatt, amennyiben szüksége van képekre, úgy fotóarchívumunkból váloghathat.

Baráti üdvözlettel:
Xi Yang, politikai megbízott

Té, mint Tamás 2007.11.27. 19:02:33

Bocsássatok meg, de valaki elmagyarázná, a képekben mi a megdöbbentő? Egy átlagos magyar manufakturális gyár is éppen ilyen

pumpa · http://designpumpa.blog.hu 2007.11.28. 08:55:14

Tisztelt Xi Yang!

A 2005-ös tanulmány ma is éppen annyira releváns, mint két évvel ezelőtt, hiszen azt is én írtam, itt, az íróasztalomnál ülve. Kiemelkedő sikerként értékelem, hogy a benne szereplő adatok oly közel vannak a valósághoz, hogy alkalmasak viták generálására. Ez úton is elnézését kérem, ha a kőbányai vállalkozásomban készült fotók nemzetközi, esetleg diplomáciai bonyodalmakat okoztak, vagy túl sok idejét rabolták el. Amenniyben továbbra is fenntartja a meghívást, természetesen örömmel veszek rajta részt.
Barátsággal és világnézetük iránti leplezetlen csodálattal:
Pumpa

ps: Jonathan.Blue: épp ez a durva...:)

Rusalka · http://torokrock.blog.hu 2007.11.28. 13:47:02

Eddig csak az olcsó kínai cuccokat vettük, mert arra volt pénz. Nem szégyenlem én sem, nem engedhetek meg magamnak 30 000 forintos nájké cipőt. Az a durva, hogy mikor egyes ismerőseim felsőbbrendű érzettel ecseteleik, hogy mostan ők vásároltak egy 30 000-res ádédász surranyót és 20 ezeres bárbé babát vettek a gyerekenk 40 000-es bárbéházzal, és lenézik az én háromezres kínais csizmámat, fogalmuk sincsen, hogy az ő 30 ezres ádédásza valszeg az én óccccsó csizmám szomszédságában fekvő kínai gyárban készült csak 10x-es áron adják el neki.... És mekkorát bírtam vonyítani a röhögéstől, amikor egyik iylen nagyzolós ismerősöm dühösen mesélte, hogy a plázzzában vásárolt 45 ezres bőrcsizmájának a talpa levált 1 hónapnyi hazsnálat után. Mire én megkérdeztem tőle, hogy mer' szerinted a pláázzzába honnan hozzák a bőrcsizmát, tán olaszból vakker? Ugyanolyan kínais mind, mint az Ázsia Centeresek! Szóval mondhatnják nekem, hogy vegyek "mindőségi" árut, honnan a fenéből tudjam, hogy melyika minőségi, mind Kínában készül ma már! Csak az ára más!

glad az egyetlen 2007.11.28. 21:29:10

Nem értem mi a baj
Egyrészt a képeken nincsenek durva dolgok.
Másrészt a munka idő ott megegyezik azzal amit én az egyik sokkal feljettebb távolkeleti ország csoportvezetőjénél tapasztaltam.
Az ázsia kistigrisek egyik gazdasági pillére volt az ilyen feszittett munka tempo és pl a nem rég még több helyen meglévő 6 napos mnka rend.
Összehasonlítva a Kínai gazdasági muatatókat 20 évvel ezelöttről (EU viszonylatban) és megnézve most, háááát nme lennék boztos benne hogy rosszabul élnek. :)

Kína a kapujában van annak hogy igazi nagyhatalommá váljon, ehhez most már csak bizonyos politikai/szabadság jogi lépéseket kellene megtennie...és szerintem elöbb utóbb rá is kényszerül erre.

Na mindegy.

P.S.: mellesleg pont tegnap vettem én is valamit amit normális esetben nem engedhettem meg magamnak, de a kínai árának köszönhetöen nekem is elérhető lett. :)

jack2007 2007.11.29. 02:16:27

Hát erre nem tudom mit lehet mondani……….. szerintem egy ember annyi időt dolgozik amennyi akarja ( alap emberi jog ). tök mind1 hogy 8órát 6órás kávé szünettel vagy 16 óra nonstop . Senki nem kényszeríti őket ,hogy ott kell maradni a gyárban . Én nem látom ebben mi a durvát , amerikában is vannak nagyon sok munkásosztályú család így élnek. A nagy vállalatban menedzserek pedig még többet dolgozik naponta.
Szerintem az a durva ,hogy mennyi ilyen sztereotípiát létezik . úgy beprogramoz minket mintha kínában a nagyon nagyon ’gonosz’ kormány kizárólag csak az embereket kizsákmányolással foglakozik , ettől van évi 13% gazdasági nővekedés. pedig ilyen primitív közgazdasági hülyeséget józan ésszel el lehetne kerülni.

feketefene · http://feketefene.wordpress.com/2007/11/26/ 2007.11.29. 08:58:51

Egy biztos, a gyermekem majd nem kap ilyen játékokat!
A képek magukért beszélnek...

fighter · http://fighter.blogter.hu 2007.11.29. 10:09:11

A portrék zseniális képek!

pumpa · http://designpumpa.blog.hu 2007.11.29. 10:29:01

Sajnos nem találtam meg a fotós nevét...

J. McClane 2007.11.29. 11:45:22

feketefene: a probléma az, hogy nem tudsz másféle, csak kínai játékot venni a gyerekednek (kivéve a fakockát talán)

pumpa · http://designpumpa.blog.hu 2007.11.29. 14:22:47

Van az a 30 százalék, de annak nagy része valószínűleg koreai, maláj, vagy hasonló...

kalman51 2007.11.29. 16:53:59

jack 2007: teljesen igazad van. egy "kizsákmányoló" francia cégnek dolgoztam 4 évig. a 8 órás munakidőben képtelenség volt teljesíteni az elvártakat, napi 12 óra volt az átlag munkaidő, viszont szorgalmasan dolgoztam. aztán megkeresett a magyar versenytárs, majdnem dupla fizetést kínált feleanyi munkáért. naná, hogy elvállaltam. a francia cégnél én tanítottam be az utódomat, aki a fizetésem feléért vállalta el ugyanazt a munkát...
összefoglalva: mindeki jól járt. az utódom többet keresett, mint az előző munkahelyén, a francia cég megtakarította a fizetésem felét, én is többet kerestem, a magyar céghez pedig vittem a francia cég ügyfeleinek egy részét, akik gyakorlatilag kitermelték a fizetésemet.

ssybaf 2007.11.30. 02:28:55

Most ezeken a képeken mi olyan meglepő? Teljesen úgy néz ki, mint nálunk egy akármilyen átlagos gyár 10-15 évvel ezelőtt. Ja, ők ennyivel le vannak maradva, és jóval többen vannak, ezért minden nagyobb. Ennyi az információ, a többi blabla.

gerilla 2007.12.03. 22:54:35

jack 2007 itthon is vannak cégek(pl..city-food),ahol 12-16 órát dolgoznak és ott maradnak az emberek ,mert nincs választásuk.Nem menedzserekre gondoltam...

mlp 2007.12.21. 12:52:36

vegyétek észre pl., hogy nincsenek rendes székeik, nem megfelelő a világítás, a védőfelszerelések is néhol hiányosak stb. stb.. az pedig, hogy magyarországon is voltak (vannak) hasonló körülmények között dolgozó emberek, nem azt jelenti, hogy kínában nincs semmi gond. hozzátenném, lehet, hogy jobban járnánk, ha az itthoni munkakörlmények javításán munkálkodnánk kína kritizálása helyett.

rusalka: ilyen nagy sorozatoknál, ahol a részfeladatok ennyire elemi műveletekből állnak, teljesen mindegy, hogy hol gyártják a terméket. a lényeg a minőségellenőrzés - ha 100 darabból 10 hibás, akkor azt a tízet nike-ék saját érdekükben kidobják (jobb esetben újrahasznosítják), míg kínai barátaik ezzel nem törődnek (vagy alacsonyabb a hibahatár). mellesleg a nyugati világmárkák esetében a gyártási költség mellett egyéb (tervezési, marketing stb.) költségek is felmerülnek, amikkel kisebb, másolatokat előállító gyártóknak nem kell foglalkozni.

azt pedig talán kevesen tudjátok, hogy aki megengedheti magának, kínában sem vesz olyan terméket, amit itt európában \"kínai\"-nak titulálunk. vannak viszont belpiacos kínai termékek, amik minőségben (és árban is) felveszik a versenyt a nyugatiakkal - ezeket nyilvánvalóan azért nem ismerjük, mert itt nem lehetne őket eladni (ugyanannyiért inkább nyugati márkából választanánk).

Jackblack 2008.06.12. 16:05:43

Én Kínában élek és mlp-nak igaza van.Míg a magyarok bőröndszámra hordják haza a gagyi replica-copy órákat (van normális is, de azért otthon senki nem ad 50-80 ezer Ft, mert "másolat"), itt meg mindenki, aki kicsit többet keres minimum egy Tissot-t vesz. Amerikában sem láttam annyi új mobilt mint itt. Sokan istenítik pl. Shanghai-t, ahol a született shanghai-i emberek elmennek managernek 250-300 Euroért/hó, mint pl. BBQ-t sütni az utcán 600-1000 Euróért, mert az alantas. De hozzá kell tenni, hogy van olyan bolti eladó, aki 60 Eurót keres egy hónapban. Próbálnak sok embernek munkát adni, egy bolt 20 eladó :) Amúgy amíg van aki megveszi a rosszabb minőséget, addig gyártani fogják. Aki kínai árut vesz az a kínaiak között is tudja, hogy mire számíthat.Csak itt nem háborodnak fel, ha szar a cucc, hanem veszik a következőt.A munkáról meg annyit, hogy nincs más lehetőségük,vagy dolgoznak vmit vagy éhenhalnak.Ennyi!

DesignPumpa Speciál

Social...

Friss topikok

DP/FB

Editor's Hell

süti beállítások módosítása