2008.01.18. | pumpa | 4 komment | zöld

Napelemes VW kempingbusz - Megéri zöldnek lenni?

Egyelőre csak a tervasztalon létezik a VW Westfalia Camper Van újragondolt, eco-változata. Míg az eredeti járgány előkelő helyet foglalt el a klasszikus hippy-szimbólumok között, az új designnal, környezetbarát technológiával és egy sor ötletes, kényelmes megoldással felszerelt Westfalia Verdier Solar Power inkább a tehetős, de környezettudatos turisták játéka lehet.

A tehetős persze relatív fogalom, hiszen a 12 millió forint körüli előzetes árnál lényegesen drágább lakóautót is lehet kapni, de a Westfalia az ügyes elrendezés és praktikus kiegészítők ellenére sem egy bálterem. Az árat elsősorban a divatos eco-kialakítás, vagyis a számítógép által vezérelt napelem-rendszer dobja meg. A napenergia a konyha és más, elektromos felszerelések energiaigényét  biztosítja, a lehető legjobb kihasználás érdekében pedig egy GPS-rendszer segíti a számítógépet a panelek optimális dőlésszögének megtalálásában. A látványos megoldás minden bizonnyal jól jön vadkempingezéshez, vagy az elektromos hálózatot nélkülöző túlélő túrákhoz, sőt, kerti grillparty díszleteként is "hiteles", viszont...

Nem szeretnék szkeptikusnak tűnni a környezetvédelem fontosságát illetően, de felmerül a kérdés, hogy a napelemek gyártásához, beszereléséhez, stb. felhasznált, nem környezetbarát módon termelt energia megtérül-e valaha a szezonális felhasználás mellett. Jó lenne látni egy kimutatást, hogy hány évig, évente hány hetet kell kemingezéssel tölteni, hogy valóban megérje zölden virítani.

 

Design: Alexandre Verdier

Via: Trendhunter

A bejegyzés trackback címe:

https://designpumpa.blog.hu/api/trackback/id/tr90300815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mirko 2008.01.18. 10:21:49

Nem hippy, hippie. Angolul. Magyarul meg hippi. Amúgy jó poszt, főképp az utolsó bekezdés tetszik. Évek óta kérdezgetem ugyanezt - főleg, mert nem értek hozzá -, de értelmes válasz a maszatoláson túl még nem kaptam rá senkitől.

Csöpi · http://blog.csopi.hu 2008.01.18. 10:33:47

Érteni én se értek hozzá, de az biztos, hogy mégha most több nem zöld energia felhasználsával építik fejlesztik az ilyen kütyüket szükség van rájuk, hogy megszokják az emberek. El kell terjednie, és akkor természetesen ugrásszerüen javul az arány. A trend a trend...:)

okostojás 2008.01.18. 11:14:10

Csak a vak nem látja, hogy az egésznek semmi köze a környeztvédelemhez. Vakokból pedig nagyon sok van.
Az ember nem azt veszi, amire szüksége van,
hanem amiről azt hiszi, hogy szüksége van rá. Ennyi.
Vagyis az eladáshoza termék lényegtelen, a kellően süket duma, marketing, beetetés elég hozzá. Ez csak egy példa a millióból.

Bivalyné Húszéves Erzsi · http://www.bhsz.blog.hu 2008.01.18. 11:40:20

Figyelemre méltó jármű. Vajon "zöldebb" ez, mint a többi?

DesignPumpa Speciál

Social...

Friss topikok

DP/FB

Editor's Hell

süti beállítások módosítása