2008.10.02. | pumpa | 1 komment | design

Marcel Wanders Budapesten

Október 3. és 12. között ötödik alkalommal rendezik meg Budapesten a Design Hetet. A tíznapos seregszemle még akkor is érdekes és sűrű programnak ígérkezik, ha tudjuk, Budapest még nem a design fővárosa. Több mint 50 kiállítással, előadással, divatbemutatóval és kerekasztal-beszélgetéssel várják az érdeklődőket, melyek közül kiemelkedik Marcel Wanders sztárdesigner előadása a MOME Auditóriumában, október 10-én.
 
 
 
Az idei Design Hét díszvendége a kortárs design egyik legkeresettebb ikonja, a holland Marcel Wanders. Sokoldalú, rendkívül aktív designer, munkái egyszerre árulkodnak a hagyományok beható ismeretéről és az azokat megújító, friss szellemiségről. Nem provokatív, de meglepő, formabontó, de mindig elegáns és precíz, mintha az európai designkultúrák szintézisét adná. 2007-ben szülőhazájában és nemzetközi szinten is legendává avatták, beválasztották a 100 legnagyobb hatású holland és a top 50 design ikon közé egyaránt. Emellet persze számos szakmai díj és elismerés birtokosa, felsorolni is hosszú...
 
 
A kortárs trendek egyik meghatározó alakítója a hollandiai Boxterben született 1963-ban. 1988-ban kiváló eredménnyel végzett a School of the Arts Arnhem falai között, majd szabadúszó terméktervezőként dolgozott egy ideig. Később tervezett a Landmark Design & Consult b.v. Rotterdam számára, majd '92-től a WAAC's Design & Consults partnere lett. 2001-ben alapította meg a mai Marcel Wanders Studio elődjét, a Wanders Wonders névre hallgató céget, ami legalább annyira súlyos, mintha valaki designpumpának kereszteli a blogját. A harminc főt foglalkoztató, legendás stúdió irányítása mellett művészeti igazgatója és társtulajdonosa az amszterdami LUTE SUITES design hotelnek, melyet Chef Peter Lute-tal alapított 2005-ben. Sokoldalúságát mutatja, hogy egyéb munkái mellett 2005-ben még szakított időt az International Design Yearbook szerkesztésére is.
 
 
Első jelentős sikerét a Droog Design számára tervezett "Knotted Chair" hozta meg 1996-ban. A 2006-ban jubileumi kiadással is megünnepelt szék többek között a Museum of Moder Art New York gyűjteményében tekinthető meg. A nemzetközi elismerés hatására egyre nagyobb nevek kerültek portfóliójába, melyeken keresztül jelentős hatást gyakorolt az európai trendekre. Harminc főt foglalkoztató amszterdami stúdiójával olyan brandek számára dolgozik, mint a B&B Italia, Bisazza, Poliform, Moroso, Boffi, Cappellini, a Droog Design és a holland Moooi, amely az ő közreműködésével vált nemzetközileg is jegyzett társasággá.
 
 
Munkái a világ legnagyobb múzeumok és közgyűjteményeinek állandó darabjai, és a legjelentősebb magazinok állandó témái.  A közelmúltban indított útjára egy globális kreatív együttműködést a Philippe Starck és John Hithcox által alapított yoo vállalattal.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen tartott előadása egy szupersztárhoz méltón igazi show-nak ígérkezik, s a diákokkal folytatott nyilvános konzultációval egészül ki.

2008. október 10., 16 óra - MOME Auditórium
1121 Budapest, Zugligeti út 9-25.

Via: design7, Marcel Wanders Studio

A bejegyzés trackback címe:

https://designpumpa.blog.hu/api/trackback/id/tr60690406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DesignPumpa Speciál

Social...

Friss topikok

DP/FB

Editor's Hell

süti beállítások módosítása