2009.02.18. | morphine | 21 komment | design

Az autódesign hullarablói

VW Bogár, Morris Mini, Chrysler 300C, Fiat 500, Lancia Delta és legújabban a Citroën DS – csak néhány olyan autó, amelyik ilyen vagy olyan formában visszatért poraiból, hogy ismét régi fényében csillogjon az ő, és persze a gyártó neve. Vagy éppen hogy gyalázat és sár kerüljön arra a jobbat érdemlő plakettra. Egy biztos: szelektív memóriánk gyakran kidobálja a rosszat és a szürkét, marad a jó és az izgalmas, márpedig ezekre az érzelmi húrokra vértől felhabzó szájjal vetik magukat a globális kapitalisták láncos kutyái, a marketingesek.

100 év, az történelem, és ugye autót ennél is hosszabb ideje készítenek már. Így gyakorta vissza is nyúlnak a gyártók korábbi, sikeres modellekhez, amit azzal akár lehetne is igazolni, hogy egy-egy design, vagy funkcionális ötlet igazából sokkal hosszabb ideig megállhatja a helyét, mint ameddig az autógyártók a modellváltás kényszere miatt gyártásban tartják. Ám mivel az újdonságnak újnak is kell látszania, és gyakran az eredeti modellétől teljesen különböző elvárásoknak kell megfelelnie, legritkább esetben marad sértetlen az originál. Konkrétan a leggyakoribb változás: az eredetileg olcsó népautóként sikeres jószágok drága csicsamobilként térnek vissza, vaskos haszont bezsebelni a könnyes szemű rajongókon és az új és csillogó jószágokat kedvelő yuppie népségen.

Nálam a hullarabló szövetség tiszteletbeli elnöki címéért a Volkswagen New Beetle tarthat székfoglalót: semmit, de az égegyadta világon semmit sem örökölt az ős Bogártól a sziluettjén kívül, ami azért is vicces, mert a pont legalul legszélesebb kasztni igazából az egyik fő hátránya mindenki kedvenc ízeltlábújának. Abszolút értelemben egyáltalán nem jó autó a New Beetle: drága, szűk, nem sportos, nem praktikus és szerintem még csak nem is szép, mégis sikeres és régóta gyártásban van, mert a rengeteg kellemes emlék és a l'art pour l'art designközpontú kialakítás eladja. A hasonló kaptafára készült Mini és Fiat 500 az én listámon annyival jobb, hogy ezek új kiadásukban sportos, vagány jószágok, számomra is vonzó csomagolással, ám a szigorúan olcsóságvezérelt elődökhöz semmivel sincs több közük, mint a VW-nak. De visszatérve a szégyenpadhoz, említhetjük a Citroën C3 Pluriel-t is, aminek annyira semmi köze a Kacsához, viszont cserébe annyira használhatatlan és rossz lett ez a modern kiadás, hogy még a Citroën is csak félszívvel játszott rá a Kacsások érzelmi gyengeségére.

De ha már Citroën: a minap itt a DP-n is esett szó a DS, mint márkanév visszatéréséről, amihez, jelenleg még fikázható autó nélkül, csak annyit fűznék hozzá, hogy az eredeti, amellett hogy überkényelmes luxusautó volt, ráadásnak telve volt olyan ötletekkel 1955-ben, amik aztán mind meg is valósultak más gyártóknál is – úgy a '90-es évektől kezdve. Ezt akárcsak megközelíteni is nehéz lesz, figyelembe véve azt a tényt, hogy míg egy Bogár, egy Minivagy egy 500-as Fiat (nem is beszélve a szerintem egyszerűen sz*r Kacsáról) a mai forgalomban megmosolyogtató kis díszdoboz, ami nehezen veszi fel 2009 ritmusát, addig a DS jól karban tartva ma is tökéletes közlekedési eszköz, amiben kényelemben, csendben és relatíve biztonságban tehetünk meg hosszú utakat is akár.

Van viszont a visszatérőknek más vonala is: azok a járművek, amelyek nemcsak a típusjelet kapták nagyra értékelt elődöktől, de a gondolatiságuk is hasonló ahhoz. Mint a csúnyaságával nagy hírre szert tett Fiat Multipla, ami ugyanúgy olcsó, hatszemélyes családi jószág, mint elődje a Fiat 600 Multipla. Vagy a gengszterlimó Chrysler 300C, amely egy hasonlóan nagy méretű, erős szériát, a 70-es években kifutott, és mára gyűjtők kedvencévé vált 300-as „betű szériát” folytatott – gyakorlatilag úgy, mintha sose hagyták volna abba. És van a Lancia Delta, ami............. ami miatt ebbe az egész gondolatmenetbe belevágtam. Ugyanis a minap alaposan összevitatkoztam egy tanult kollégámmal a Deltán. Konkrétan azon, hogy vajon a hullarablók, vagy a jófej visszatérők táborát gyarapítja-e?

A képlet látszólag nagyon egyszerű: a Lancia 1979-ben bemutatott egy családi ötajtós kompakt kocsit (v.ö.: Golf osztály), melyet 15 év után, 1994-ben követett a szintén családi ötajtós Delta II, majd annak kifutása után 9 évvel, tehát némi szünet után, 2008ban megérkezett az új Delta, mely szintén családi ötajtós kompakt. Abban is hasonlítanak, hogy mindegyiket az aktuális közepes Fiat modellre alapozták (Ritmo, Tipo ill. Bravo), és mindegyik az átlagnál kényelmesebb, gyorsabb és drágább autónak készült - az adott kor színvonalán. Ennek megfelelően az utastér méretét meghatározó tengelytávjuk minden esetben jelentősen nagyobb, mint az akkor éppen aktuális Volkswagen Golfé, és alulmotorizált teszkóverzió is csak a Delta II-ből készült, abból sem sokáig. Ha innen nézzük, egyértelmű: bár volt kilenc év kihagyás a kevésbé jól sikerült középső széria után, valójában jól látható, és immár éppen 30 éve azonos értékek mentén kitapintható a modellsor folytonossága. Csakhogy van itt egy kis bibi, vagy ahogy a költő mondja: hiba a mátrixban. Konkrétan ez:

Dióhéjban az van, hogy amikor '79-ben a Lancia a Deltát bemutatta, már nagyon régóta sikeres ralliprogramot futtatott a gyár. Az utcán is remek sportkocsi Fulvia a ralliban is nyerő volt, majd a direkt erre a sportágra tervezett Stratos HF begyüjtötte a 1974-es, '75-ös és '76-os ralli VB-t. Ez a sorozat csak azért nem folytatódott, mert a tulajdonos Fiat csoport úgy döntött, legyen a Fiat 131 a ralliautó. Aztán a szintén direkt rallira épített Lancia 037 következett, mely '83-ban nyert világbajnokságot, ám ekkor már látszott, 4x4-es autó kell a következő sikerhez. Ez az új versenyautó, a teljesen őrült, és konkrétan gyilkos (H. Toivonen) Delta S4 volt az első, amit ismét szériaautóhoz kötöttek, bár sok köze nem volt a '84-ben már 5 éve békés piaci jelenlétnek örvendő Deltához.

Ám éppen Toivonen tragikus halála miatt betiltották a B csoportot, és ismét széria-közelibb autók vették át a ralli világbajnokság főszerepét. A Lancia esetében ez az autó a Delta HF Integrale, mely a mai napig a legsikeresebb ralliautó: 1987 és '92 közt mind a hat világbajnoki címet megnyerte. És nem mellesleg, sikeres lett az utcai változat is: olyannyira sikeres, hogy sokaknak teljesen egybeolvadt nem csak a Delta, de egyenesen a Lancia márka nevével.

A Delta Wiki oldalán a teljes szöveg kb. 70%-a szól HF változatok részletes családfájáról. Szerintem, ha körbekérdezném az utca emberét, mi jut eszébe a Lanciáról, akkor jó részük semmit sem tudna róla, ám akik igen, azok döntő többsége rávágná, hogy Integrale, élükön a hazánkban is nagy számban előforduló ralli fanatikusokkal, és csak egy tényleg betegen autóbuzi kisebbség adna valamilyen más választ. Hogy egy eddig összesen 21 gyártási évet megélt modellről, meg mellesleg a 103 éves gyárról ennyire mindenkinek egyetlen változat jusson eszébe, az bizony eléggé világos üzenet: Delta = Delta HF Integrale.

Minden világos? Oké, akkor mondom, mi a gubanc. Az a gubanc, hogy ha tehát történészi szemlélettel nézzük a Deltát, a kényelmesre, tágasra, elegánsra hangolt legújabb verzió tökéletesen illeszkedik a sorba, és dicséretesen tartja a 30 évvel ezelőtt felrajzolt ívet. Ha viszont érzelmi megközelítésben, azaz a Martini Racing színekben pompázó HF Integrale szemüvegen keresztül vetünk rá egy fitymáló pillantást, akkor az új autó igazi kés-apám-hátába: csak elől kaparó, túlsúlyos, puhány szappantartó ez, amiben a legerősebb motor, Jézus szíve, egy 190 lóerős dízel.

Nekem történész végzettségem van, és a Lanciáról legelőször a saját Y10-em jut az eszembe. Aztán a Kappa, aztán a Fulvia, esetleg a Beta kupé és csak aztán a Delta Integrale. Tanult kollégám viszont ralli fanatikus, és örömmel ócsárolja hangosan azokat az autókat, amelyek nem pont olyanok, mint ő szeretné. Hogy mi már nem fogunk egyetérteni ebben, arra kár is több szót vesztegetni. Hogy az ún. general public mit szól majd az új Deltához, azt pedig néhány éven belül megtudnánk az eladási számokból, ha ezek nem zuhannának amúgy is a Mariana-árok felé nyaktörő tempóval. Egy biztos: az új Lancia Delta nagyon gondosan és igazi olasz ízléssel lett acélba és műanyagba álmodva. De hogy a marketingesek, akik a ceruzás emberek kezét vezették, jó lóra tettek-e? Én nem tudnám megmondani.

Szerintetek?

A bejegyzés trackback címe:

https://designpumpa.blog.hu/api/trackback/id/tr43950138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alf (törölt) 2009.02.18. 14:45:40

szerintem nem követed az eseményeket
jalopnik.com/5147297/2011-citroen-ds3-is-this-it

itt a fikázandó utód. A kacsa meg szerinted szar, valójában egy háború utáni szükségállapotban született, és 40 évig gyártották, szóval sokak szerint nem szar. a pluriel meg nem 2cv, szóval nem utód.

morphine · http://designpumpa.blog.hu/ 2009.02.18. 15:07:44

@Alf: tudok a DS3-ról, és látom, hogy gáz - de egyelőre nem bántom két ok miatt: egyrészt még nem a végleges modell, másrészt, és főleg, lesz DS4 és DS5-is, márpedig mivel az eredeti DS csúcsmodell volt, nálam majd a DS5nél dől el a kérdés.

A Bogár is háborús borzalom volt, előtte tervezve, utána áttervezve, mégis sokkal autószerűbb, mint a kacsa

G.Szabolcs 2009.02.18. 15:09:08

Az autó jó csak nem a Delta nevet kelett volna adni neki....
Ezen az alapon adhattéék volna a stratos-t is neki ahhoz sincs semmi köze...

Kopi3.14 2009.02.18. 15:38:39

A kacsa autotortenetileg, muszakilag az adott korszakban teljesen korrekt volt, nem veletlen rajonganak erte a bennfentesek is.
A Deltarol meg csak annyit- semmiben nem hasznaljak a kozosseget a raliossel, nem is beszelnek rola, csak a neve lett azonos. Ennyiert talan nem lehet megenni oket. Vagy akkor tessek a Honda Civicet is, meg a Toyota Corollat is. Koszonom.

Rézfánfütyülő fűzangyal 2009.02.18. 15:46:01

Csak még egy szó a kacsáról: ha annyira szar, akkor miért cipelik még most is ezzel a kamerákat? Ez az autó olcsó volt és üzembiztos. a francia utakon még mindig ezrével grasszálnak . Egy szar hogy bírta idáig. Csak azért, mert a magyar autókritika még mindig nem fogadta el a citromot. Én 20 éve citromozok. Volt BX-em is. Azt hiszem, soha többé nem lesz olyan jó autóm! A hidropneumatikusok közül ebből gyártottákalegtöbbet és ebből fut ma is a legtöbb. Pedig 1992-ben befejezték a gyártását.

lanciabacci 2009.02.18. 16:32:41

Jó kis vitaindító, de szerintem a szerző több típus esetében is magyarosan rövidlátó. A New Beetle-lel teljesen, a Fiat 500-zal nagyrészt egyetértek, de a Mini szerintem más tészta; az eredeti bár olcsó autónak készült, sosem volt az, Ny-Európában sem, így a maga korában eléggé hasonló szerepet töltött be, mint a mai. Gazdag feleségek és tehetős diákok autója volt elsősorban, ahogy most is. Egyébként a jelenlegi sem olyan elérhetetlen máshol, mint nálunk. Szerintem ezért elég jól adja vissza vissza az ős szellemiségét az NCAP-vel együtt is, és akkor a go-cart élményről (stb) még nem is beszéltünk.

A kacsát kár bántani, pont olyan érdemtelen és lelketlen dolog belerúgni, mint mondjuk a Trabantba. Amire szánták, arra a legjobb volt. A DS-t illetően megint egyetértünk, bár egy design-blogon elég ciki is lenne mást írnia bárkinek is, akkora ikon a kocsi. Nagyon kéne.

Na és a Lancia... hát nekem egyáltalán nem az Integrale jut eszembe először a márkáról, de még a Delta sem, ami már egyébként az utolsó csavarig Fiat, és a rali marketinget is elsősorban a legendás ősök miatt kapta. Ettől persze nem rossz, sőt, de ha már a márkát emlegetjük, akkor az utolsó, valódi Lancia géneket is tartalmazó sorozat a Beta/Gamma/037 vonal volt. Bele tudnék lendülni, de most mégsem. Az azonban biztos, hogy a Delta, főleg eleinte, nagy siker volt Európában és sokat eladtak belőle, csak akkoriban ez nálunk még nem látszódott, hiszen a Merkurnál álltunk sorban Wartburgért. Ha tehát a gyár feléleszti a típusnevet, akkor azért Európa (piacilag) jelentős részén egyáltalán nem csupán a ralisikerekre gondolnak. Idahaza azonban biztosan, mert ekkoriban viszont már a magyar bajnokságba beszivárogtak jobb autók is, ami nálunk jóval nagyobbat szólt, mint ott, ahol már korábban is futottak hasonlóak.

Az aktuális Delta persze itthon sosem lesz menő, de ez nálunk "piaci sajátosság" sajnos. A krómorrú fekete Passat TDI mindent visz. Nekem speciel nagyon tetszik a Lancia jelenlegi iránya, hiszen sok szempontból idézi az ősök szellemét. Sokkal inkább, mint a 82-es Delta. A Thesis-t pedig elég nehéz lesz überelni bármikor is.

morphine · http://designpumpa.blog.hu/ 2009.02.18. 18:39:55

@Kopi3.14: @Rézfánfütyülő fűzangyal: @lanciabacci:
Urak, látom kacsa ügyben magyarázkodnom kell. Ez a cikk nem róla szól, ezért sommáztam ilyen röviden és tömören a véleményem, mely két dolgon alapszik. Egyrészt ellentétben a vele sokszor párban emlegetett Bogárral, a Kacsa nem túl sokat fejlődött gyártási évtizedei alatt, így míg a VW háborús szükségmegoldásból idővel tényleg teljesen autószerűvé vált, addig a kacsa hamar viccé / ikonná szelidült, és onnantól kezdve gyakorlatilag nem nyúltak hozzá. Hogy több mint tíz évvel tovább gyártották európában, mint a bogarat, számomra ez is ezt bizonyítja: a VW az eredeti bogarat gyakorlatilag addig tartotta életben, amíg autószámba vették a vásárlók, a kacsát évtizedekkel e pont bekövetkezte után is árusították még - azt hiszem 1990-ig.

A másik dolog: vezettem kacsát, meg ültem kacsában, sőt, tudom, hogy valahol GB-ben még 24órás kacsaversenyt is tartanak, de nekem ez már túlságosan gyenge és rossz ahhoz, hogy autószámba vehető legyen. Remek példája annak, amit egyébként az eredeti Fiat 500 is mutat: ha semmi más nincs, ez viszont olcsón és könnyen elérhető, sokan imádni fogják.

Tudom sok autós újságíró hivatalból utálja a citroen, higyjétek el, nem tartozom közéjük. De csak azért mert nem elfogadom a citroent, mint autógyártót, még nem kell a kacsát is szeretnem...

A miniről pedig úgy gondolom, hogy Issigonis olcsónak szánta, aztán egy idő után lettek jobb megoldások az olcsó autóra, amikor pedig miniék meglépték a prémiummá válást a Cooperekkel és Mayfair-ekkel, és onnantól igaz amit ír kedves Lanciabacci.

morphine · http://designpumpa.blog.hu/ 2009.02.18. 18:41:44

A thesis nekem is személyes kedvencem egyébként :-D

lanciabacci 2009.02.19. 12:35:09

@morphine: Hát, bogár ügyben is megbomlott az egyetértés úgy látom. A eredeti bogár nem háborús szükségmegoldás volt - ez klasszikus csúsztatás - , csak megoldás. Olcsó, de jó minőségű népautónak szánták eleve, németes alapossággal, a neve is emiatt lett az, ami. Ilyesmit egyébként nem kimondottan a háborúra szokott tervezni senki, a népautó nem háborús szükséglet. Sokkal inkább egy diktátor atyai gondoskodása kívánt lenni ezen téren is. Hitler különben személyesen követte figyelemmel a fejlesztést és nem engedett komporomisszumokat a minőséget illetően, így volt rá pénz is bőven. Erről bőven vannak korabeli dokumentumok, csak ezt nem szokták reklámozni, érthető okokból. Akkoriban még senkisem látta pontosan, mi lesz pár év múlva. A háborút persze nyilván igen, de a lefolyását és végét nem. Vagy szerinted a korabeli Porschék is a háborúra készültek, csont ugyanazzal a technikával? Akkoriban ezt lehetett kihozni, számukra a farmotoros alváz tűnt korszerűnek és elég volt 20-30 lóerő. Az persze más kérdés, hogy a háború alatt aztán leállt a gyártás, mert másra kellett a nyersanyag.

És hogy a bogár érdemben fejlődött volna? Mikor, miben? Kicsit csiszolgattak a motorokon a 70-es évek elején talán (1.2 helyett 1.3, wow), meg karos irányjelző helyett lett indexbúra, miközben Európa már rég zárt, önhordó karosszériás, orrmotoros, könnyebb, gyorsabb, tágasabb és gazdaságosabb autókkal száguldozott. Pedig ugye a koncepció már készen volt 54-55 körül konkrétan is, lásd épp a Minit vagy a DS-t - netán a Traction Avant-t még a 30-as évekből.

A bogár nagy túlélő, a megbízhatósága, az eredeti formája és egy idő után pedig épp az anakronizmusa tartotta életben, de sokat köszönhet a hippiknek is, amikor trendi lett Amerikában a króm csillagrombolók mellett. Na és el ne feledkezzük a németek által alaposan megtervezett gazdaságos gyártásról sem.

A Kacsát nem kötelező szeretni természetesen, de feleslegesen pocskondiázni sem. A korábbi korok autóit (is) a maguk helyén és szerepében kell megítélni, nem a mai értékrenddel, de ez közhely. Abban az időben az emberek gyakorlatiasabbak voltak és sokkal kevésbé elkényelmesedettek, ráadásul nem is száguldoztak annyira. A 120 gyorsnak számított, a 90 bőven elégnek, 100 lóerő pedig mesésen soknak. Képesek voltak dupla digit klíma, téli gumi, ABS, GPS és HUD nélkül élni, nem ijedtek meg egy defekttől vagy olajcsrétől (volt ugye téli-nyári olaj külön), sőt a zsírzástól sem.

Ha tehát eleve azt írod, hogy te nem szereted, azzal nincs gond, de ehelyett leszaroztad - a kettő nem ugyanaz. Szerintem.

Mellesleg a Kacsa sosem volt vicc. Ha egyszer eljutsz Franciaország kevéssé gazdag tájaira, akár mondjuk a korzikai hegyekbe, akkor látni fogod, hogy a Kacsák a mai napig ott parkolnak a tyúkszaros udvarokon és húzzák az igát. Pont mint itthon a tanyasi Trabantok. Kecskét és tejet szállítanak bennük, meg a gyerekeket az iskolába a dűlőutakon. Erre készültek a konyhaasztalon, bicskával szerelhető kompakt motorjaikkal, erre jók, nem amolyan "lifestyle-car"-nak tervezték őket eredetileg.

Mini: igen, persze hogy olcsó autónak tervezték, de az 50-es években mindent annak szántak, mert nem volt még igazán fizetőképes kereslet nagy mennyiségben, de tőke sem túl nagy projektekhez. És hát hiába volt olcsó a szalvétán a guruló narancsosláda, ha manufaktúrálisan gyártották, pont mint a Rollsokat, rengeteg kézi munkával, egyenként festve-szerelve őket. Képtelen volt akár csak gazdaságossá válni, ezért is halt be annyiszor a típus (Morris, Austin, BMC, BLMC, Rover). Gyártásának 40 éve alatt végig veszteséges volt, de életben tartotta - szerencsére! - az angolok, és később a többi rajongó ragaszkodása, illetve az utódlására tett kísérletek kudarcai. Ez egyedül a BMW-nek sikerült és éppen azért, mert ők alaposan elemezték és megértettek a valódi értékeit, és aszerint alkották újra. Nem csupán a formákat másolták le, mint a Beetle esetén, hanem az autó lényegét is. Az agilis vezethetőséget, az utánozhatatlan úttartást, kialakult presztizst és a célközönségét. Tudom, mert érintőlegesen részt vettem a hosszadalmas és nyitott tervezési folyamatban anno. És hogy ez valóban így van, azonnal látszik a két modell eladási sikerei között is, pedig a Beetle a korábbi.

Még valami: nem kötözködni akarok, csak pontosítani a félinformációkat még azzal együtt is, hogy persze én is tévedhetek. Ja, és a Multipla említésért külön hálás vagyok. Az az igazán ritka perverz autóbuzi idehaza, aki egylátalán tudja, hogy van elődmodellje a jelenleginek! :)

morphine · http://designpumpa.blog.hu/ 2009.02.19. 13:03:53

@lanciabacci: Úgy látom mini és kacsa ügyben ugyanazt az információhalmazt másként értelmezzük, részemről oké is. Bogár ügyben viszont vitatkoznék még egy kicsit :-D

Szerintem, bár valóban a háború előtt tervezték, a néhány száz példány, amit akkor elkészült nem összehasonlítható a millókkal, ami a háború után került legyártásra. És amiknek a gyártását pontosan olyan körülmények közt kezdték, mint a kacsáét, sok helyütt kényszerből belenyúlva az eredeti tervekbe. Ne feledd azt sem, hogy a bogár motorjai annál azért többet változtak, mint amit te említesz, és olyan lényeges, meghatározó alkatrészeket is terveztek teljesen újá, mint a futómű. Nem, ezektől nem lett "modern", de éppen azért, mert úgy álltak hozzá az emberek, ahogy te leírod, azaz nem volt fontos a modernség és a teljesítmény, az átgondolt bevált technika sokkal lényegesebb volt, ezért autóként, hétköznap, városban, országúton, akár sztrádán is használható autóként számítottak rá a vásárlói. Igen, a tanyán még sokáig jó volt a kacsa. A bogár viszont mindenütt jó volt. Szerintem ez különbség.

A megfogalmazás kritikájával tkp egyet kell értsek, bár azért a "szerintem" szócska benne van a szövegben, szóval tessék elfogadni, hogy az ott a vélemyénem, és nem abszolut értékitélet :-D

lanciabacci 2009.02.19. 15:05:55

@morphine:

"Bogár ügyben viszont vitatkoznék még egy kicsit :-D"
Legyen neked a Bogár! :)

Most fejből azt sem vágom, hogy a 2CV egylámpás, hullámlemezes őse volt a korábbi terv, vagy az ősbogár, miután a formájukban is sok a hasonlóság. Ráadásul nem vagyok képben a VW motorok részletes evolúciójával sem, ez is tény. Ami biztos, hogy a Bogár minden alapvető baja ellenére nagyon eltalált és maradandó formájú, illetve elpusztíthatatlan, mint a háborús német technika. Szerintem ez a vonatkozása is szerepet játszott a egyébként sikerében.

"...ahogy te leírod, azaz nem volt fontos a modernség és a teljesítmény..."

Hogyne lett volna fontos, nem ezt írtam, csak a viszonyítási pontok voltak mások. A számháború nem 100-250, hanem 30-70LE között zajlott.

"...bár azért a "szerintem" szócska benne van a szövegben..."
Valóban, sorry. Ugyanakkor mindez eszembe jutott róla.
----------------------------
Most hogy újra beleolvastam az eredeti dolgozatba, eszembe jutott még valami: a hullarablás adott, de a Mini egyedisége ebben az összevetésben is kitűnik.
A Beetle és a Cinquecento is meglévő, olcsó, újracsomagolt alapokra épül ugyanis (Golf, Panda), míg a Mini egyedi fejlesztésű.

morphine · http://designpumpa.blog.hu/ 2009.02.19. 15:23:53

@lanciabacci: vigyázz, Cinquecento is létezett, így kiírt névvel, ami az Y10-en alapult, amit meg az Uno-ból csináltak :-DDDD

jaj de messzire vezetnek ezek.

Viszont a "modernség nem volt fontos" dolgot arra írom, hogy régebben, csak azért, mert valami nem a legújabb trendeket követte, azaz a bogár esetében nem volt orrmotoros elsökerékhajtású dobozautó, még nem volt eleve vesztésre itélve. Próbálnál meg ma no-nonsense családi autót farmotorral eladni, vagy akár csak hátsókerékmeghajtással, mindenki furcsán nézne........

Kopi3.14 2009.02.19. 16:59:56

@morphine: A Minit tartom az egyik legnagyobb hullarablonak a modern termekek kozott. Miert is? A regi egy muszaki zseni altal letrehozott ujitasokkal telezsufolt, kis helyen sokat ado, elpusztithatatlan valami volt. Az utod? Egy teljesen atlagos jarmu, eleterzest adni, jo dragan, muszaki ujitasok nelkul. ami zsenialis volt a regiben, az csapnivalo az ujban. A gokartfiling isi nkabb a regire volt jellemzo, mitn az ujra. Azzal lehetett versenykepesnek lenni raliversenyen is, a mai mar szerintem inkabb palyaautonak valo.

Kacsa: a kacsa eredeti formaja emlekeim szerint valamikorrol Jaray Pal munkassaga kornyekerol valo, anno Designtortenet oran Huff endre is elohozta, bar az meg mas jarmu volt, a korabeli megbizhatosag miatt fontos elemkent az agy funkciot tekintve az utasterben uleseknek.
Az osbogarat szeirntem tovabb gyartottak, mint a kacsat, leven a new beetle idejen is letezett meg uj peldany, Mexikoban.
A kacsa szarsaga: vagulis siman elvolt anno a szaharaban, szavannakon is, 4*4-es verzioban is letezett. Hogy a mai tekintetben mar vallalhatatlan auto az egy dolog, de mondjuk design teren is rendkivul egyedi volt, kulonosen a hullamlemezes verzio, designereknek sokaig lehetne nezegetni.

lanciabacci 2009.02.19. 18:29:29

@morphine: ja, a tv hátsó ablakos kis gyöszre gondolsz a közelmúltból? :) valóban volt ilyen, de hogy folytassam a sort, az Uno elődje a 127 volt, annak meg az A112 és a 850-es Coupe motorja.... és akkor jól látszik, hogy az eredeti motort egészen a közelmúltig használták egyfolytában :) Egyébként nagyon jó kis cucc volt az a 45 lovas 903-as, én is hajtottam olyat.

És hát igen, a jelenkori autófejlesztés is olyan, mint a Forma-1. Teljesen kiveszett az innováció, ugyanazt a szart reszelgetik, eredetiség, egyéni megoldások nélkül, köszönhetően a külső gyártós-beszállítós rendszernek. Egyszerűen nem éri meg mást csinálni. Annak idején nem csak farmotor volt, de kétütem és Wankel is bőven, meg V4, meg Hydrolastic, meg Citroen lebegés, stb. Most meg maradnak majd a varrógépek turbóval és McPhersonnal, a legjobb esetben is csak szépen csomagolva. Tragédia.

Kopi3.14 2009.02.19. 19:10:17

@lanciabacci: nem a beszalliton mulik, hogy van innovacio, vagy sem. Hanem a vevon. Hajlando megfizetni, avagy sem. Es jelenleg bizony a vevo nem hajlando az ujat megfizetni, hanem minel olcsobban akarja a gepet. Igy csak a legszuksegesebb innovaciok kellenek bele, a tobbi kimarad. PL parkolorendszereket sem a gyarak fejlesztik, hanem a beszallitok. motorfejlesztes is jelentosen tamaszkodik a kulso cegekre.

wan2bee 2009.02.19. 20:30:39

szivesen kolcson adom a classic minimet egy korre, csak hogy atird azt a mondatot, hogy nehezen veszik fel a forgalom ritmusat 2009-ben. Meglepodnel. :) csak ennyi. amugy teljesen egyetertek a cikkel.

morphine · http://designpumpa.blog.hu/ 2009.02.19. 20:44:26

@wan2bee: volt már szerencsém, ráadásnak olaszországban hegyi úton is, igaz valami (közel) utolsó szériás volt, de legalább Cooper, nagyon élveztem. Persze a sztrádán kevésbé, az iszonyat széles gumikkal parkolni szervó nélkül meg még kevésbé :-D Y10-em van 92-es, 1.1 fire IE, 50 ló, 800 kiló, és imádom vezetné, de, maradjunk annyiban, hogy még városban is oda kell figyelni vele, pedig igazán fürge a rövid ötgangos váltóval :-D sztrádára viszont nem szívesen vinném, forgalmas országútra még kevésbé....

lanciabacci 2009.02.19. 22:42:33

@Kopi3.14: és igen, én nem is azt írtam hogy a beszállítón múlik, hanem hogy ebben a rendszerben, ahol ennyire azonos cégektől, ennyire azonos árakon, ennyire hasonló minőségű cuccokat lehet/kell beszerezni egy ennyire kiélezett piacon, ott az innováció extra kiadásként jelentkezik, különösen miután alapvetően, ebből a szisztémából fakadóan rég megszűnt a sokféleség. Ha meg egyébként nélküle is el lehet adni valamit, hiszen a bevált megoldások is elégségesek, nincs is valódi innovációs kényszer. Ami megmaradt, az ma már sokkal inkább fejlesztést jelent Euro5-ről 6-ra. Talán majd az üzemanyagcella változást hoz ezen a téren is.

Az pedig, hogy a vevő mit fizet(ne) meg nagy kérdés, nyilván a jelentős volumen nem vevő semmilyen újításra és a beválthoz ragaszkodik. Ugyanakkor a vevő nem valamilyen önmagában létező, statikus valami, hanem maga a piac, amit ilyenné alakított a kínálat, az agymosás és a folyamatos racionalizáció és az egyre több betartandó norma. Ha valódi érték volna az egyéniség és a saját fejlesztés, szerintem lenne az a marketing, ami el is adná.

Visszatérve az új Minire: nem is kérdés, hogy hullarabló. Ugyanakkor szerintem igenis különbséget jelent az, ha valamit az adott kor számára és színvonalán újraalkotnak a semmiből, illetve ha fognak teszem azt egy Golfot, és Bogár bódét faragnak rá. Se farmotor, se csiripelés, csak műváza művirággal. A giccs csimborasszója, szvsz. Az előbbi lehet jó is akár, az utóbbi azonban biztosan nagyobb csalás és nagyobb eséllyel rosszabb eredményt szül, egyszerűen mert nagyobb kompromisszum. Nem tisztem védeni az új Minit, különösen úgy nem, hogy az első autóm egy MKII-es Austin Mini volt, amit imádtam, de pusztán azért, mert a sikere miatt éppen az új Mini van legjobban szem előtt, nem lennék vele ennyire elfogult sem.

Kopi3.14 2009.02.20. 14:30:45

"Teljesen kiveszett az innováció, ugyanazt a szart reszelgetik, eredetiség, egyéni megoldások nélkül, köszönhetően a külső gyártós-beszállítós rendszernek."
Ezzel a modnatoddal pont a beszállitókra kened az innováció hiányát. Ha lenne rá igény az autógyár részéről, akkor midnenkinek egyedit csinálnának, de nincs.
Az új Mini, mert szem előtt van és iskeres még egy rohadt nagy hullarabló. Semmi baja nem lenne, ha nem mininek hívnák, hanem akár maxinak, kiskockának, kaárminek. De hogy mininek nevezték el, tudatosan a régi midnen ötletének hordozójaként feltüntetve, azzal szépen alá is írták a hularablóságot, mikor tudták semmi nem lesz belőle.
A NewBeetle egy katasztrófa, inkább utánérzésnek lehetne modnani. Rohadt nagy, arányaiban kevés szabad hellyel, kalap trágya. Nem is terjedt el.

morphine · http://designpumpa.blog.hu/ 2009.02.20. 14:47:38

@Kopi3.14:
@lanciabacci:
Urak, az innováció létével, vagy nemlétével kapcsolatban vitatkoznék egy kicsit. A Belső égésű motorok terén eszméletlen mennyiségű dolgot próbáltak már ki, némelyiket, az elérhető nyersanyagok változásával többször is, én őszintén szólva nem hiszem, hogy olajszármazékkal hajtott autóból nagyon újat tudnánka még produkálni - bár a merci a diesotto projektel pont azon dolgozik, hogy engem megcáfoljon. Valamit azonban látnunk kell, és el is kell fogadnunk: nem a műszaki különlegesség az innováció fokmérője, hanem hogy a megadott feladatokat hogyan tudja teljesíteni, sőt, túlteljesíteni. Meggyőződésem, hogy senki sem megy unalmában közlekedésmérnöknek, sokkal valószínűbb, hogy szerelemből csinálják azok, akik igazán tudják, mit tesznek. Ennek megfelelően, ha pl a V4-es elrendezés tudna valódi előnyöket felmutatni a sornégyessel szemben, biztos vagyok benne, hogy a Ford, legalább hullarablás szintjén, visszahozná. Nem szabad elfelednünk, hogy bár nem a legfontosabb, de az egyik döntő paraméter az ilyen kérdésekben a költséghatékonyság is - csak míg régen a kötlséghatékonyságot pl a váltó olajteknőbe integrálásával érték el Issigonisék, addig most éppen inkább a fejlesztési és gyártási költségek lefaragásával dolgoznak.

Az igazi áttöréseket pedig semmiképpen sem a belső égésű motorok, hanem az ezt leváltani igyekvő technológiák területén szeretnék mostanság eléni. Az innováció pl a hibrid rendszer, vagy az üzemanyagcella, vagy vagy vagy.... sorolni lehetne.

Szerintem nem szabad a régen jobb volt klasszikus hibájába sesnünk: van most is bőven választék technikai megoldásokból és az igazán csemegeszámba menő különlegességekért régen is vaskos felárat kértek - legalábbis ha tényleg működtek :-D

morphine · http://designpumpa.blog.hu/ 2009.02.20. 14:53:03

Még valami. Az autógyárak az elmúlt száz éveben folyamatosan a polcról dolgoztak. Szerintem, ha nekiállunk, igazán sikeresen innovatív kocsiból, amire mi is jó szívvel emlékszünk, ujjainkon megszámlálható mennyiség született, miközben folyamtosan ment az újracsomagolás, a kis lépéses fejlesztés, és mindezek látványos köntösbe csomagolt (vö: cukrozott takony) eladása. Nincs új a nap alatt, a mini is csak egyetlen terméke volt egy olyan gyártócsoportnak, amely egyébként rengeteg más, időközben megérdemelten elefeledett kocsit is gyártott.

A mini még egy szempontból különleges: akárhogy gondolkozom, nem tudok olyat mondani, ahol egy ikont nem ugyanaz a gyártó élesztett fel újra. Hogy a BMW sikerre vitte ezt a számos csapdától fenyegetett projektet, az nem kis szó. És szerintem nem olyan rossz, és nem áll olyan távol az eredetitől, mint ahogy te látod, Kopi, de ez már ízlés kérdése is.

DesignPumpa Speciál

Social...

Friss topikok

DP/FB

Editor's Hell

süti beállítások módosítása