2009.02.19. | pumpa | 3 komment | eco politka

Obama 8 milliárd dolláros gyorsvasutat tervez

Az Egyesült Államok új kormányzatának tervei szerint a gazdasági mentőcsomag jelentős részét, a szektorban rekordnak számító, 60 milliárd dolláros összeget a tudományos kutatások mellett tiszta, avagy alternatív energiaforrások és környezetbarát fejlesztések megvalósítására kell fordítani. A mesébe illő projekt első, szintén rekordszámba menő beruházásaként Obama nyolc milliárd dolláros gyorsvasút építését álmodta meg. (Fotó: Raise the Hammer)

A felemásan kisegített autógyártók most nyilván fájdalmasan vinnyognak a protokollmosoly mögött, de a New Deal-t idéző, az amerikai vasutak történetében egyedülálló fejlesztés már most jelentős támogatást élvez. A modernizáció természetesen nem csupán jótékonyság, hiszen a vasúti közlekedés modernizációja jelentős megtakarítást jelenthet, ha sikerül az autó- és repülőfüggő társadalmat legalább részben a jóval kisebb környezeti terhelést jelentő megoldás felé mozdítani. Jelenleg kizáróag az észak-keletei régióban, az Amtrak társaság tud profitot felmutatni, amit az egymáshoz közel fekvő nagyvárosoknak köszönhet. A teljes egészében megújított hálózat azonban új korszakot nyithat, jelentősen csökkentve a környezetvédelmi kiadásokat és a vasúttársaságok veszteségét.

Az új hálózat technológiai hátteréről, vagy a modernizáció részleteiről még nincs szó, kíváncsian várjuk, vajon lesz-e új TGV az Államokban? És nálunk?

Via: TreeHugger

A bejegyzés trackback címe:

https://designpumpa.blog.hu/api/trackback/id/tr29950847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kopi3.14 2009.02.19. 17:04:24

Mar joideje vannak tervek naluk is nagysebessegu vasuttal kapcsolatosan, tobbek kozott magneses lebegtetesen alapulo elkepzelesekrol is. Az autofuggest meg talan ki lehet valtani a vasuttal, a repulofugges nehezebb lesz. Kontinensnyit kozlekedni mar maceras vonattal is, igy csak bizonyos regiokban lehet eletkepes alternativa. PL Florida, keleti part eszaki resze, LA -SF vonzaskorzete.

ReWriter · http://miazhogy.blog.hu 2009.02.24. 14:47:02

Most ezen a képen vagy egy csuklós busz van, vagy nem értem, hogy ha vonat, akkor minek van benne kormány?

Flea 2009.02.25. 15:38:33

Kicsit lassítani kell + a vonaton étterem, teljesen felszerelt gördülő iroda, hálófülke kell legyen. Nagyon jó tud lenni a vonat, ha kényelmes és pontos. A repülőről az előbbit, az autóról a dugók miatt az utóbbit nem lehet elmondani.

DesignPumpa Speciál

Social...

Friss topikok

DP/FB

Editor's Hell

süti beállítások módosítása