2011.04.11. | pumpa | Szólj hozzá! | design történet

Story Vases - Afrikai történetek drótvázon, üveggel kifújva

A holnap kezdődő, milánói design-seregszemlén mutatkozik be a svéd Front szép és erős történettel átitatott kollekciója, a Story Vases. A drótvázra fűzött gyöngyvázák öt nő személyes történetét mutatják be, akik egy dél-afrikai kis falu, KwaZulu-Natal kézműves iparában dolgoznak...

A vázák nem csupán szimbólumok: mind alapanyaguk, technikájuk, elkészítésük és utazásuk a világ boldogabbik felének legnagyobb designvásárára erős üzenetet hordoz. Az öt afrikai hölgy, Beauty Ndlovu, Thokozani Sibisi, Kishwepi Sitole, Tholiwe Sitole és Lobolile Ximba saját életük történetét alkották meg a hagyományos technikával készülő dísztárgyakba.

Az afrikai munkanélküliség ellen küzdő Siyazama Project-ben résztvevő nőkkel a projekt első szakaszában mélyinterjút készítettek, melynek során saját életmódjuk, családjuk mellett a környezetüket sújtó jelenségekről, munkanélküliségről, AIDS-ről, nemi szerepekről is szó esett. A vázákon megjelenő történeteket végül az interjúalanyok maguk válogatták össze az elkészült szövegekből. A drótváz ezekből a szavakból áll össze, melyet hagyományos Zulu gyöngyfűzéssel díszítettek, amely az írott nyelvhez hasonló formanyelvvel bír.

Az elkészült drótvázakat üveggel fújták ki, így készült el a Story Vases sorozat, melyet április 12-től 17-ig, a milánói Spazio Rosanna Orlandi területén tekinthetnek meg az érdeklődők. A limitált szériában készülő vázák nem csupán hordozzák az üzenetet, de - bizonyos tekintetben - megtestesítik azokat, hiszen a vázákat a történetek gazdái készítik.

Via: Dezeen

A bejegyzés trackback címe:

https://designpumpa.blog.hu/api/trackback/id/tr812816486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

DesignPumpa Speciál

Social...

Friss topikok

DP/FB

Editor's Hell

süti beállítások módosítása