2011.10.11. | pumpa | Szólj hozzá! | esemény

Közösségi alkotás márpedig kell!

A közösségi alkotó folyamatról, annak társadalomban betöltött szerepéről, a workshopok működéséről, fenntarthatóságáról és a design menedzserek szerepéről osztotta meg gondolatait Martinkó József szakújságíró; Fehér Bori, a MOME Ecolab; Bánáti Gábor, a soproni Kavincs; Gross András, az Octopoly - Design okosan! és Pozsár Péter, a Hello Wood! workshopok szakmai vezetője. Az Design Hét kapcsán, a MakettLaborban megrendezett est házigazdája Bakos Maxim (MOME line) volt.



Miért érdemes közösségi alkotóműhelyt szervezni? Bánáti Gábor, a soproni NYME AMI formatervező főtanácsadója a közösségi munka során születő, országhatárokat is átívelő szakmai kapcsolatok fontosságát emelte ki. A Medence Csoport is workshopok eredményeként alakult meg – fűzte hozzá Gross András. Martinkó József építészeti kritikus, szakújságíró szerint a közösségi alkotás egy új struktúrában működő tudás-megosztó modell, melyhez Fehér Bori építész, design menedzser, a MOME EcoLab programvezetője hozzátette, hogy a sikeres közös munka kulcsa, hogy oktató és hallgató - egyenrangú félként - kölcsönösen tanuljanak egymástól. Pozsár Péter építész, az Újirány csoport alapító tagja azonban kritikusan tekint vissza a 11 évvel ezelőtti, a csoport alakulása körüli demokratikus állapotokra, arra az időre, amikor még nem éreztek magukban bátorságot az egyéni és felelős döntések vállalásához. Szerinte a workshop az azonnali választ igénylő szituációkban hivatott gyors megoldást nyújtani.

A vitaindító kérdést követően a beszélgetés résztvevői  bemutatták az általuk képviselt közösségi alkotó folyamatokat, melyek műhelytitkaiba is betekintést nyerhetett a közönség. Szó esett a workshopot megelőzően felvázolt tervekről és azok megvalósíthatóságának vizsgálatáról, a meghatározott és átbeszélt napirendről és a nap végi prezentációkról, a kiscsoportos munkát értő szemmel bíráló szakértőkről és az anyagok megmunkálásában jártas szakmunkás-tanulók bevonásáról. A beszélgetők külön hangsúlyozták a design menedzserek szerepét a források mozgósításában, a projektek előkészítésében, véghezvitelében, dokumentálásában és az eredmények nagyközönséggel történő megismertetésében.

Az est konklúziója, hogy bárkinek is szóljon, a közösségi alkotóműhelynek egy valós szociális problémára kell keresnie a választ – lehetőség szerint a design eszközeivel.

A műhelybeszélgetés Medence Csoport és a Kultúrgorilla közös szervezésében, az Octopoly - Design okosan! kiállítás keretében került megrendezésre, 2011 október 6-án.
A kiállítás megtekinthető: 2011. október 5-21. h-p.: 12-18 óráig. Cím: MakettLabor, IX. ker., Pipa utca 4.

Az Octopoly kiállításról
A kiállítás célja az upcycling, mint filozófia bemutatása, amely hangsúlyozza a minden lépésben magasabb minőséget képviselő fejlődést. Ez a fejlődés nemcsak az Octopoly – Design okosan! workshop keretében elkészült tárgyakat foglalja magába, de az azokat megálmodó hazai és kolozsvári egyetemekről érkező tervező szakos hallgatókat is, akik közösen, csapatként gondolkodva készítettek köztéri installációkat a 2011-es Sziget Fesztiválra.

Záró workshop: 2011. október 22., 10-16
A kiállítást záró workshop során az érdeklődők az installációkból készíthetnek újrahasznosított tárgyakat, melyek az upcycling filozófiáját követve új funkcióval kelnek életre.

További információ:
http://octopolymuhely.weebly.com/
http://www.facebook.com/octopoly
http://medencecsoport.hu/makettlabor

A Medence Csoportról
„MEDENCE AZ, AMI FORMÁT AD A BENNE LEVŐ ANYAGNAK”
A Medence Csoport fizikai és szellemi alkotóműhely, melyben a környezettervezés és a művészetek szerteágazó területei – az építészet, bútor- és tárgytervezés, képzőművészet szobrászat, installációk, média- és vizuális művészet, előadó-művészet ágai – ötvöződnek.

A Kultúrgorilláról
A Kultúrgorilla kortárs művészeti projektek sikeres megvalósulását és közvetítését segíti.

A Design Hét Budapestről
A 2004-ben útjára indított Design Hét Budapest alapvető célja a design értékeinek, gazdasági és társadalmi szerepének tudatosítása, a design iránti bizalom növelése, valamint a design szereplői (tervező-gyártó-fogyasztó) közötti kommunikáció erősítése. A Design Hét Budapest mára országos jelentőségű, évről-évre 60.000 látogatót vonzó eseménnyé vált, amelynek keretében 190 együttműködő partner közreműködésével közel 120 különböző program valósul meg.
A Magyar Formatervezési Tanács védnökségével, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala támogatásával, a Magyar Formatervezési Tanács és a Design Terminál közös szervezésében, idén nyolcadik alkalommal kerül sor a Design Hét Budapest fesztiválra. A hazai és a nemzetközi design szakma és a nagyközönség körében egyaránt nagy népszerűségnek örvendő programsorozat 2011. szeptember 30. és október 9. között zajlik a főváros egész területén.
További információ: www.designhet.hu

Partnerek: Medence Csoport Bt, Kultúrgorilla, Design Hét Budapest, Mástészta, Sziget Kft.
Támogatók: NKA, Ferencvárosi Önkormányzat

A bejegyzés trackback címe:

https://designpumpa.blog.hu/api/trackback/id/tr273294777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

DesignPumpa Speciál

Social...

Friss topikok

DP/FB

Editor's Hell

süti beállítások módosítása