2007.10.17. | pumpa | Szólj hozzá! | életmód

A világ első kereskedelmi hullám-farmja

A szélerőművek kapcsán folytatott hazai bénázás után itt egy újabb terület, ahol Magyarország maximum a támogató nyilatkozatokig juthat el. Portugália, illetve egyes portugál cégek létrehozták az első kereskedelmi hullám-farmot, ami a tenger mozgásából nyerhető zöld energiát aknázza ki.

Hajtás után jön a hogy működik...

A design szempontból sem elhanyagolható létesítmény lelkét a képen látható hullámtörő kolbászok adják. Az egymással összekapcsolt obejktumokban termelődő áram elegendő közel 2000 háztartás kiszolgálásához.

A kolbászok között feszülő kötés a hullámzás erejét használja fel ahhoz, hogy magas nyomású olajat áramoltasson át a generátorokon. Nincs másodlagos energiaforrás, így maximálisan zöld energiát csapolhatnak a rendszerből, kolbászonként kábé 750 kilowattot.

Bár a képeken nem látszik egyértelműen, a jelenség mérete miatt nem Balaton-kompatibilis. Egy hurka 120 méter hosszú és 3,5m az átmérője.

A dolog érdekessége, hogy a beruházás egyelőre nem számol megtérüléssel, hiszen ehhez el kellene érni az 500 megawatt teljesítményt. A befektetők elsődleges célja bebizonyítani, hogy a vízenergia felhasználásának hasonló módja működőképes és valódi piacot jelent az energiaszektorban.

 

További infó: Pelamis

Forrás: Inhabitat

 

A bejegyzés trackback címe:

https://designpumpa.blog.hu/api/trackback/id/tr23197120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

DesignPumpa Speciál

Social...

Friss topikok

DP/FB

Editor's Hell

süti beállítások módosítása