2007.12.23. | pumpa | 30 komment | design

Vasúti karóra Svájcból

Első ránézésre egy egyszerű, kimondottan hagyományos, konzervatív karóra, másodikra egy egyszerű, kimondottan hagyományos vasúti óra a világ bármely állomásáról. A kedves, esetleg vicces, de szépen megoldott, elegáns design szintén csak első ránézésre nélküLözi a presztízs valódi értékét, hiszen a svájci Mondaine társaság kollekciójából vásárolhatjuk meg szűken ötvenezer forintért.

Update by kalman51: "Ez a svájci vasúttársaság (SBB CFF FFS) hivatalos ójájának lekicsinyített mása, ráadásul pontosan attól a gyártótól, aki a vasútállomásokon lévő faliórákat (teljesen véletlenük ilyenek is kaphatók 50e Ft küröl) is gyártja.
A karóra másodpermutatója is 58 másodperc alatt futja a kört, majd a 12-esnél 2 másodpercet megpihen.

 

Leírás angolul.

Nyilván azok fognak ilyen órákat vásárolni, akik szeretik a vasútat és az SBB-t.
Az SBB honlapjáról különben ingyen (mct.sbb.ch/mct/en/screensaver.htm) letölthető olyan képernyővédő, amin pontosan ilyen óra található, ráadásul a 12-esnél ez is megáll 2 másodpercre..."

TNHX!

 

Shop: Amazon

 

Forrás: swissmiss

A bejegyzés trackback címe:

https://designpumpa.blog.hu/api/trackback/id/tr8270486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Domel 2007.12.23. 12:52:45

Svájc egyre jobban csuszik le, svájci rokonaink mondták, hogy gyárak szünnek meg, emberek kerülnek utcára, és ami eddig ismeretlen volt, megjelentek az utcákon a részegek.
A fenti karórán mi lehet 50,000 forint? Ma már nem találnak fel dolgokat, minden ország/gyártó tökéletesíti a termékét, és két 50,000 forintos óra között már szinte nincs minőségi kölünbség, akár svájci, akár japán, akár tajvani.
A másik meg az, hogy óráknál addig tart egy óra, míg ki nem fogy az elem (5 év), aztán elem cserekor kimegy a védőgáz, utána bepárásodik az üveg, és megeszi az órát a fene...

Morgó Muki 2007.12.23. 13:24:39

Jó sok sületlenséget írtál az órákkal kapcsolatban, Domel. 50.000.- forintért ez egy nem túl drága óra és azért kerül ennyibe, mert olyan anyagokat, olyan precizítással raknak össze, hogy ne egy évig működjön. Természetesen, hogy tudjál ennek az órának a létéről pénzt kell költeni a marketingre, ez is benne van az óra árában. Meg persze a formatervezőt is ki kell fizetni.
Azt meg nem is értem, hogyan gondolod, hogy nem találnak fel dolgokat csak tökéletesítenek. Persze ebben az órában valószerűtlen, hogy bármi forradalami vagy egyedi lenne, de az óragyártás is fejlődik.
Elem csere után meg azért nem maradt vízálló az órád, mert a sarki céllövöldében cseréltetted az elemet. Történetesen cseréltettem már vízálló órában elemet, ami csere után is vízálló maradt. Igaz, 8000.- forint volt az elemcsere, de ez ezzel jár. A szerkezet tömített maradt, amit le is próbáltak egy kis nyomáskamrában.

jorda 2007.12.23. 15:28:28

Az óra számlapja egyszerű,a funkcionalitásának megfel.
Szerintem pontosan,jól működő órát 5000 Ft.-ért is elő lehet állítani !
Persze lehet hülyíteni az embereket-mint a telefonoknál-felesleges ,ezerféle funkciókkal.Minek ?

Kit lehet ezzel megtéveszteni! A fiatalokat,meg a naív embereket.Csak arra jó,hogy több pénzt kaszírozzanak be a gyártók sok felesleges funkcióért !
Ez a kapitalizmus,fogyasztói társadalom! Ezt akartátok emberek ?

Merde 2007.12.23. 16:45:55

jorda is elég okosat szólt... :-S Azt hiszem nektek tök fölösleges órát venni, hiszen bármelyik templomtornyon van. Meg a telefonban is. Ill megkérdezni is lehet. Étterembe is minek járni, amikor kenyérrel és vízzel is jól lehet lakni.
Egy óra nem attól kerül "annyiba" hogy mennyibe kerül az anyag amiből előállítják.

Winston Smith 2007.12.23. 17:31:21

Tény, hogy 5 ezer forintért, de max. 10-15-ért már lehet olyan órát kapni, ami funkcionálisan tökéletes, azaz pontosan mutatja az időt, napot, és még aránylag szép is.

Az hogy emberek nemcsak 50 ezret, hanem 500 ezret vagy akár 5 milliót is megadnak egy óráért, racionálisan legkevésbé sem indokolható, jellemzően színtiszta sznobság. És a svájciak ezen embereksznobságából élnek, nem is rosszul.

rumli 2007.12.23. 17:33:16

nomost senki sem kötelezi a népet, hog yilyet vegyen, de azért sznobság, hogy létezik? Látszik, hogy keleteurópában élünk, még sok agyban vannak ilyen félreszocializált lükeségek.

Ugyanakkor ez az óra egy nagyon régi svájci hagyomány modern megelevenedése, anno a svájci vasútnál mindenkinek volt szolgálati órája (kedvelt gyűjtői darab) amely ugyan zsebóra volt, de erre a jelenségre (mármint a vasutas szolgálati óájára és mindarra amit ez jelképez) utal vissza ez a design ma.

Persze, sznobság, de szerintem inkább pár sznob, mint ennyi félművelt, tájékozatlan duzzogó.

Az persze más dolog, hogy ezt az elemcserés hülyeséget le is írja valaki, de hát el kell tartani a kínai ipart, hogy még több dolgot gyártsanak, még több mérget fossanak a világba és még nagyobb piaci ellenfelei legyenek a világ többi részének. Vegyétek csak az ötezer forintos (előállítási költsége : másfél dollár kilónként) krumplikat. Aki nem látja, hogy a svájci óragyártás a maga történetével, átalakulásával, szerveződésével és minőségi elvárásaival, vadhajtásaival és időnként irdatlan áraival mit is jelképez, hogyan vezetett az útja a kis mesterektől a manufaktúrákon át az ipari termelésig, az minek okoskodik védőgázról?

Ez a beszűkült tudatú ostobaság végezte ki itthon az órás szakmát, ma már a képzés is hitvány és az eredmény is. Ez sok más kisiparból élő, fejlődő szakmára igaz. Szép szelíden sikerült megismételni azt, amit 49-ben a komcsiknak, amikor pár nap alatt államosították a komplett ötvösipart, 40 évre kidobva a magyar ötvösöket a világból.

köpcöspapa 2007.12.23. 18:05:33

Kvarcóráért szerintem is sok 50E forint, ha már ennyi akkor dátumozzon világítson stb.

Amúgy meg mechanikus óra rulez, ez a fenti csak egy kis elemes nyomtatott áramkör.

sylverdevil · http://sylverdevil.freeblog.hu 2007.12.23. 18:25:21

5 ezerért még kéne is, na de ennyiért...

zuzzer 2007.12.23. 20:42:18

Domel barátom, speciel én Svájcban lakom, semmiféle olyasféle \"lelendülést\" nem tapasztalok mint amit te írsz, bár már majdnem tíz éve koptatom errefelé az utakat.
Nos, ami meg az árat illeti, hát nem egy Vacherin Constantin, de svájci és ez teccik, nem teccik, mingyár rápakol néhány CHF-et az árcédulára.
Amúgy meg azért azt is vegyétek figyelembe, hogy a \\\"Swiss Quartz Movement\\\" megkülönböztethetés használatához is enyhénszólva kemény feltételetknek kell megfelelni. Ezzel azt akartam mondani, hogy ne egy japán szarkvarcra gondoljatok svájci quartz alatt.

Roltii 2007.12.23. 20:43:10

mennyire tipikus...világítson meg legyen rajta dátum....aki ennyiért vesz ilyen órát annak valszeg nem kell az órájára nézni, hogy hányadika van...és nem is a sötét diszkóba szeretné megnézné mennyi az idő...

D-Fens 2007.12.23. 21:35:48

Én nagyon szeretem az órákat, ez is nagyon tetszik. Az egyszerűség szépsége.
Tíz éve nem hordok elemes órát, mechanikus automata szerkezetnél jobb nem létezik.

köpcöspapa 2007.12.23. 22:15:10

kedves roltii, tipikus vagy nem tipikus, egy kvarcnak ilyesmiknek kell általában megfelelni.

éjjel megmondja anyuka, hány óra van? napközbe megmondja anyuka, hanyadika van?

whito 2007.12.23. 23:34:22

Milyen butaságok vannak itt.

Minek vesz valaki volvo-t, amikor a suzukinak is négy kereke van és oda visz ahova akarod...
Minek vesz valaki 80 centis panasonic tv-t, amikor a 40 centis yamakawa tv-n is ugyanannyi pixel van, mint a 80 centis pana-n...
Minek vesz valaki 3 szobás lakást Zuglóban, amikor Ózdon negyedannyiért tud venni lakást amit ugyanúgy 4 fal vesz körül...
Minek megy valaki étterebe vacsorázni, amikor a burger kingben feléből is jól tud lakni...

Fedup Sári 2007.12.23. 23:41:21

Talán nem is a szolgálati zsebórára hajaz ez itten (tévedésre való jogot fenntartom), hanem inkább az állomási órák kicsinyített mása. És ha az, akkor biztosan így működik: megy körbe a másodpercmutató, 12-nél megáll egy időre, ekkor előrelöki eggyel a percmutatót, majd megint forog a másodpercmutató. Ilyenek a svájci állomási órák. Kvarcban persze általában a másodprcmutató másodpercenként ugrál, nem pedig egyenletesen forog körbe, úgyhogy ott az ilyen működés, azt hiszem, elég különleges lenne.

Amúgy én is inkább a mechanikusra szavazok.

kádár sofórje 2007.12.24. 01:12:00

én azér följelenteném aki ilyen órát hord, mer az ilyen bisztos nem becsülletessen kereste aszta pénzet!!

Dr.Abál 2007.12.24. 03:41:42

Söfőrkém!Az igazság,hogy az ilyen primitív barmok miatt vesztettem el az életemből pontosan 35 évet.
És nem loptam csaltam mint ti annak idején.

ferró 2007.12.24. 08:03:04

Szép kis óra. Nekem is mechanikus automata van, mindig is arra vágytam. Zafir hátlappal, hogy láthassam a szerkezetet. Aki nem szereti az ilyesmit az ne vegye meg. A fent említett Vacheron és a Patek mellett még ez a legszebb nekem:
www.prescher.ch/

Karel 2007.12.24. 08:31:25

A kedvencem: ninanet.net/watches/others08/Mediums/mdufour.html

Érdemes a kivitelét összevetni az oldal többi órájával....

adri09 · http://img.vatera.hu/photos/85/eb/da2_4_big.jpg 2007.12.24. 09:46:03

200 euroért svájci katonai órát adnak, saphir üveg, tricium csövecskés világítás( nem kell külső fény, mert az anyag magában világít), marhabőr szíj-biztonsági csat, limitált széria(100db)....


img.vatera.hu/photos/85/eb/da2_5_big.jpg
img.vatera.hu/photos/85/eb/da2_4_big.jpg

kalman51 2007.12.28. 20:50:26

Fedup Sárinak igaza van: ez a svájci vasúttársaság (SBB CFF FFS) hivatalos ójájának lekicsinyített mása, ráadásul pontosan attól a gyártótól, aki a vasútállomásokon lévő faliórákat (teljesen véletlenük ilyenek is kaphatók 50e Ft küröl) is gyártja.
a karóra másodpermutatója is 58 másodperc alatt futja a kört, majd a 12-esnél 2 másodpercet megpihen. leírás angolul: www.m-watch.com/mdl/mon_pressroomkonkret.asp?ItemNum=88

nyilván azok fognak ilyen órákat vásárolni, akik szeretik a vasútat és az SBB-t.
az SBB honlapjáról különben ingyen (mct.sbb.ch/mct/en/screensaver.htm) letölthető olyan képernyővédő, amin pontosan ilyen óra található, ráadásul a 12-esnél ez is megáll 2 másodpercre...

pumpa · http://designpumpa.blog.hu 2007.12.28. 21:06:56

kalman51: Köszi, nagyon precíz lett, ha megengedet update-elem a postot a kiegészítésekkel! :)

kalman51 2007.12.28. 21:39:17

én köszönöm, hogy felhívtad a figyelmemet az órára. már találtam is egy olyan svájci webshopot, ahol csak 89 euro (kb. 25e HUF) a 26,5 cm átmérőjű falióra (A990.CLOCK.16SBB), úgy néz ki, hogy rendelek egyet (állat jól fog kinézni a falon), ha nem lesz vészes a postaköltség.
különben szeretem a vasútat (autóból nézni), vagy lego formában (7898) játszani vele.

pumpa · http://designpumpa.blog.hu 2007.12.28. 22:10:35

Ha kettőt rendelünk olcsóbb? Lehet, ha az újévi büdzsé engedi, beszállnék egy ilyen tranzakcióba. Régóta csorog a nyála egy ilyen faliórára, ez az ár pedig nem is olyan vészes.

kalman51 2007.12.29. 10:29:24

Megkérdeztem tőlük e-mail-ben, mennyi lenne 2 db. postázása. Jelzem, amint válaszoltak.

feketefityma (törölt) 2007.12.29. 10:53:51

Szerintem nem sok egy óráért 50. Persze csak azért mert nem veszek. Van olcsóbb, hasonló modell, ha jól láttam, olyan 150$-ért.

feketefityma (törölt) 2007.12.29. 10:57:38

Van 117-ért is. Kattints a fenti amazonos linkre, aztán rendezd ár szerint. 45$ DHL-lel európába a szállítás.

kalman51 2007.12.29. 21:21:00

feketefityma:
ez nem csak EGY óra, ez a svájci vasúttársaság hivatalos órája, ugyanattól a gyártótól pontosan ugyanaz az az óra, ami a vasútállomásokon is megtalálható.
időközben kiderült, hogy Svájcban a karóra és a falióra is olcsóbb, csak 89 euró (25e Ft).
ha fent van a faladon egy ilyen falióra, akkor biztosan mindenkinek megakad rajta a szeme (hogy a 12-es megáll 2 máspdercre) te pedig beszélhetsz az óráról:
- ez a svájci vasút hivatalos órája ( nem koppintott),
- Hans Hilfiker (1901-1993) tervező és designer munkája az óraterv,
- az órát beválasztották a mindenidők 10 legjobb klasszikus óradesignja közé, valamint egy kosár egyáb díjat nyert,
- a londoni Design múzeumban és a new yorki modern művészetek múzeumában is állandó kiállítási tárgy (valamint a bejáratoknál is ilyen órák találhatók),
- az óra kerete polírozott acélból van (nem műanyag),
- a fedalpja üveg (nem műanyag),
- Svájcból hozzattad (nem az ikeaban vetted, nincs ilyen órája a barátodnak és a szomszédodnak sem),
- 58 másodperc alatt futja a kört, mjad az utasok ki- és beszállnak és a másodpercmutató elindul az újabb állomás felé,
- a másodpercmutató egyébként egy vasúti irányító tárcsa,
- stb.

DesignPumpa Speciál

Social...

Friss topikok

DP/FB

Editor's Hell

süti beállítások módosítása