2008.11.18. | pumpa | 5 komment | graphic design

A legszebb öteurós Hollandiából

A közös valutát megelőző időben Hollandiában nyomták a legizgalmasabb bankjegyeket Európában. A lepedőnyi, meseszerűen illusztrált guldeneket nem szívesen adta ki az ember a kezéből, bekeretezve is jól mutattak a falon. A holland pénzügyminisztérium ezt a hagyományt szeretné feltámasztani azzal a kiírással, melynek eredményét a közelmúltban hirdették ki.

A pályázatot Hollandia és Építészet címmel hirdették meg az új, nemzeti karaktert hordozó öteurós érme tervezésére. A győztes munkát Stani Michiels építész és képzőművész adta be. Michiels a klasszikus témát két szempontból közelítette meg: az érme egyik oldalán az ország gazdag építészeti hagyományai előtt tiszteleg, míg a másik oldal a kortárs építészet tükrét adja.

Az érem front oldalán a hagyományok szerint a királynő képének kell megjelennie, míg a másik oldalon olvasható az értéket jelző szám. Az arckép, a tradíció és a tematika vegyítéseként 109 kiemelkedő holland építész nevéből áll össze. Hogy mely alkotók szerepelhetnek, az határozta meg, hogy hány találatot értek el az internetes keresőkben. Mivel ez az adatsor folyamatosan változik, az új ötös egyben a 2008-as év építészeti, vagy inkább kulturális lenyomatát is magán hordozza.

A számos oldal grafikája az aktuálisan megjelent építészeti könyveket örökíti meg oly módon, hogy a különböző méretű kiadványok, mint épületek rajzolják ki Holandia stilizált térképét. Az égen repülő madarak pedig a tartományok székhelyeit jelképezik.

A kizárólag ingyenes szoftverek segítségével tervezett érme hivatalos bemutatójára október 30-án került sor. (Nem előzte meg népszavazás és egy percig sem fenyegetett a veszély, hogy esetleg Chuck Norris szerepel majd rajta a királynő helyett...)

 

 

 

 

Via: CR Blog

A bejegyzés trackback címe:

https://designpumpa.blog.hu/api/trackback/id/tr50773578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Heimann Zoltán · www.heimann.hu 2008.11.18. 12:38:32

Jó ötlet, profi megvalósítás...

Benny Lava 2008.11.18. 14:15:59

Ez igen.

doktorfaktor 2008.11.20. 16:48:38

zseniális...
szeretném jelezni, hogy milyen hasonlóképp zseniális érmetervek közül lehet kiszavazni a legfrankóbbat a 200 forintos érménknél.
emlékeztetőképp:
index.hu/gazdasag/magyar/200lhd081027/

DesignPumpa Speciál

Social...

Friss topikok

DP/FB

Editor's Hell

süti beállítások módosítása