2009.02.20. | pumpa | 2 komment | eco design

Tankolj áramot a lakásba!

A statisztikai adatok szerint a természetes környezet amortizálása révén megtermelt elektromos energia jelentős részét, mintegy 11%-át fölöslegesen, nulla hatásfokú "szolgáltatásokra" pazaroljuk el. A standby-ra tett tévé, a konnektorba dugott, de nem használt eszközök világméretben óriási károkat okoznak. A képen látható termék alapötletét, a felhasznált energia árának folyamatos jelzését már több tervező is megfogalmazta korábban. A Warning Bulb újdonsága a kártyás mobilokhoz hasonló, előre fizetett díj, illetve annak illúziója, ami segít a spórolásban.

Persze a Warning Bulb sem oldja meg a kérdést, csupán a szemléletmódon szeretne változtatni. A tervezők szerint rengeteg energiát spórolhatnánk meg, ha a háztartási áramfogyasztás az autók használatához hasonló elvek mentén működne. Senki sem hagyja éjszakára bekapcsolva a motort, standby-on hagyva az autót, hiszen fogy a drága üzemanyag. A készülék nem csupán a felhasznált mennyiség árát jelzi, hanem kiszámolja a "kártyán" lévő összeg alapján megengedhető, átlagos energiafogyasztást. Ha az egyensúly borul, a kijelzőn a "W", vagyis a warning felirat látható. A kártyás telefonok gazdái tudják, mekkora ereje an a keretösszegnek, mért ne lehetne így a háztartási elektromos készülékek esetében is? (Összeszámoltam, nálam hány konnektor dolgozik napi 20-22 órát üresben: kb. 20...)

Design: Ga-Ye Kim, Young-Duk Song, Yoon-Sun Yang

Via: Yanko Design

A bejegyzés trackback címe:

https://designpumpa.blog.hu/api/trackback/id/tr72951068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sylverdevil · http://sylverdevil.hdweb.info 2009.02.20. 20:34:04

na ez tényleg hasznos, de első lépésként mondjuk valami közérdekű közlemény, vagy valami hasonló is megtenni, csak ugye az energiaszolgáltatóknak kőkeményen jó buli, hogy feleslegesen pazaroljuk az áramot...

-scr- 2009.06.23. 16:36:36

A prepaid megoldás tényleg jelentős megtakarítást hozna, de a standby üzemmód nem csak kényelmi szolgáltatás, hanem az élettartamát is növeli a berendezésnek, mivel nem hirtelen áramlökéssel indul.
Az állandó kikapcsolással lehet, hogy spórolsz 2000 Ft-ot 5 év alatt, de vehetsz új cuccot is 10-100 ezerért. Ha meg úgyis előbb lecserélnéd, akkor nem azon kellene gondolkoznod, hogy az árammal hogy spórolj...

DesignPumpa Speciál

Social...

Friss topikok

DP/FB

Editor's Hell

süti beállítások módosítása