2009.09.02. | morphine | 8 komment | autó

A bajor design nyúlásáról

Azt hiszem nem vita tárgya, hogy a Bayerische Motoren Werke AG, ismertebb nevén a BMW alapvetően jó autókat gyárt. Hogy design terén érdekeseket is alkotnak, arról épp a minap volt itt is szó. Mégis, valahogy sosem volt divat őket majmolni – mostanáig. Úgyhogy most beszéljünk a koreai Chevrolet-ról...

Persze ez nem teljesen a bajorok érdeme, hiszen a lenyúlás tárgyát, a BMW éppen kifutóban lévő design-nyelvét Chris Bangle amerikai tervező hozta létre – de egy ilyen méretű szervezetnél annyi mindenkinek kell egyetérteni, hogy nyugodtan tekinthetjük a BMW sajátjának az izgalmas élekkel, konkáv formákkal, továbbá kifejezetten monstrózus orrokkal és farokkal operáló stílt. De most nem a BMW-ről lesz szó, hanem a koreai Chevrolet-ról...

 

Már az érdekes ebben a márkában, hogy így meg kell különböztetni – koreai. Pedig itthon nem is kapni amerikai modelljüket, az egyetlen fecske, a Corvette (nagy kedvencem), önálló logó alatt, az arany nyakkendő elhagyásával szerepel az EU piacon. Mégis, a Hungária országában fontos tudnunk, hogy pl. a Cruze, mert erről lesz szó ma, nem hamburgeren hizlalt, és a legújabb hírek szerint a GM vesztét okozóan túlfizetett amerikai munkások keze munkája, hanem Dél-Koreában készül, annál a cégnél, amely egy mikrosütőbe oltott porszívóról kapta a nevét: Daewoo.

 

 

Akárhol készül, a Cruze egyáltalán nem rossz autó: megfizethető pénzért kínál tágas kasztnit, jó futóművet, felszereltséget és minőséget, elfogadható motorokkal megfűszerezve. De annyira tökéletesen illeszkedik az "átlagautó" kategóriába (még néhány motorja is az Opel Astrából jön) hogy nem is foglalkoznék vele, ha nem éppen a designja lenne kifejezetten érdekes. Történ ugyanis, hogy nőm lent várt az autó mellett, és amikor én is odaértem, megkérdezte: ezzel a BMW-vel vagy most?

 

Micsoda? Rissz-rossz koreai vacak, olcsójános amerikai jelvénnyel, és az autókkal bőven fertőzött asszonka nemes bajor nagyvadnak nézi...?! Na nézzük csak meg jobban!

 

 

Persze, akinek egy kicsit is van szeme az autókhoz, az rögtön megmondja melyik-melyik, de a hasonlóság döbbenetes. És amikor nem számítasz rá, nem felesleges okoskodás vezeti fel a látványt, mint egy ilyen cikkben, és főleg: nincsenek egymás mellé állítva, bizony könnyű téveszteni. Pláne a társadalom nem autóbuzi, nagyobbik felének. Már csak a „Ha felnövök, M5 leszek matrica hiányzik”.

 

BMW koppintás: menő, vagy nem menő?

A bejegyzés trackback címe:

https://designpumpa.blog.hu/api/trackback/id/tr601352748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sylverdevil · http://sylverdevil.hdweb.info 2009.09.02. 09:39:26

hahó emberek, kurva messze van ez a BMW-től ergo nem lehet majmolás szerintem. majmolás amit a kínai autógyártók csinálnak, mikor tényleg ugyanazt a formatervet használják fel jogtalanul. másrészről pedig minden formát feltaláltak már, nincs új a nap alatt.

chabba (törölt) 2009.09.02. 09:51:13

a chevrolet epica sokkal durvább nyúlja a BMW-t. Ahhoz képest a Cruze teljesen önálló darab.

Sundance- · http://oravilag.blog.hu 2009.09.02. 10:39:37

Hááááát, ennek kb köze nincs hozzá......
Méret ghasonló, van 4 kereke, ennyi.....
Kb vaknak kell lenni hog yösszetéveszd.

Vicktor · http://vicktorsmith.blog.hu 2009.09.02. 11:47:41

Hát, igazából én a chevy-t hamarabb mondanám Audinak mint BMW-nek. Főleg a felső kép alapján.

morphine · http://designpumpa.blog.hu/ 2009.09.02. 15:17:57

@Vicktor: Őőő, a rövid kommentet akár félre is érthetem, de a felső kép BMW, ez remélem kireül róla...


Egyébként kedves mindenki, felhívnám a figyelmet arra a lemezbe préselt vonalra, ami jó arasszal az ablak vonala alatt fut végig mindkét autón, alatta az egyforma, és egyformán pozícionált kilincsekkel, és szintén alatta a hasonlóan konkáv ajtóval. Audi csak azért jusson eszetekbe, mert ezt a konkáv ajtót préselt élekkel már az A4 is nyúlja :-)

Az Epica egyébként jó példa, annál is eszmbe jutott az ötös, de ennél jobban - pedig az nagyobb is.....

Vicktor · http://vicktorsmith.blog.hu 2009.09.02. 17:21:07

Természetesen. Úgy gondoltam, hogy itt a kommentem felett látható képen.

NDT · http://nemdomi.blog.hu 2009.09.09. 20:19:58

Elég elenyésző a hasonlóság, én speciel nem is nagyon látom miben kéne üvöltsön...

Belabela 2009.09.16. 02:09:24

Jó. Oldalról legyen BMW. Az első lámpái az új Corolláról vannak, a hátsók pedig valami Hondáról. De közben a hűtőmaszk és a motorháztető domborításai igazi amerikaiautó-jelleget adnak neki...

DesignPumpa Speciál

Social...

Friss topikok

DP/FB

Editor's Hell

süti beállítások módosítása