2010.01.13. | pumpa | 8 komment | eco csomagolás :design

Csomagolás trend: a jövő a lebomló anyagoké

A brit üzleti elemző társaság, a Datamonitor előrejelzése szerint 2010-ben jelentősen felértékelődhetnek azok a termékek, melyek csomagolása biológiai úton lebomló, vagy fenntartható gazdálkodásból származó természetes alapanyagokból, például bambuszból készül. A környezetbarát technológiák fejlődése áttörést hozhat a hagyományos PET formátumú palackozott üdítők, illetve vizek piacán, de jelentős lépés lehet az eddig főleg energiaitalokat tartalmazó, "shot" formátum terén is, melynek eladásai megduplázódtak 2006. óta.

A bambusz és más, olcsón előállítható, természetes alapanyagok a kozmetikumok piacán érhetnek el komoly fejlődést, de a fairtrade élelmiszerek terjedésében is fontos szerepet játszhatnak. Utóbbi a Datamonitor szerint kiemelt hangsúlyt kaphat az év során, hiszen a 2006-os adatokhoz képest eladásaik megduplázódtak.

Via: DesignWeek

A bejegyzés trackback címe:

https://designpumpa.blog.hu/api/trackback/id/tr721666449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csomag Olga · http://csomagolas.blog.hu/ 2010.01.13. 09:15:36

A legtöbb csomagolásversenyen már csak környezetbarát termékek nyernek. Jó trend, csak így tovább!

Csomag Olga · http://csomagolas.blog.hu/ 2010.01.13. 09:17:39

Persze kérdés, hogy a fogyasztók mennyire értékeli. Az én kutatásaim szerint nem annyira. Sőt, a termékattributumok között, amiket rangsorolni kellett az utolsók között volt a csomagolás alapanyaga... Talán megváltozik, ha a termelők átállnak és értéket fog képviselni a környezetvédelem a hedonisztikus értékek mellett.

eFi · http://fns.csokolade.hu 2010.01.13. 09:58:06

Az igazi az lenne, ha a gyártók nem nyomtathatnák a "biológiailag lebomló" szlogent <a href="http://fns.csokolade.hu/?p=930">ellenőrzés nélkül minden szemétre</a>, hanem komoly büntetés fenyegetné őket, ha ezt a zászlót lobogtatva tévesztik meg a vásárlót.

Charlie Brown 2010.01.13. 12:15:18

Azért okoz ez majd még kellemetlen perceket. Velem is előfordult, hogy előbányásztam a nylonzacskós fiókból újrafelhasználás végett egy zacsit, belepakoltam valamit, aztán első megemelésre ezer felé szakadt az egész. A következő annyira előrehaladott volt, hogy már a kezemben szétporladt. Elképzelem, hogy eltárolok a pincében mondjuk valami olajat, benzint, vagy permetszert vagy akármit, tökmindegy, egy flakonban, aztán az szép csendben szétmálik magától... Mostantól oda kell figyelni, mit használ újra az ember.
(félreértés elkerülése végett: egyébként lebomló műanyag rulez!)

egyanyuka 2010.01.13. 12:16:29

Szerintem már az is nagy előrelépés lenne, ha a duplacsomagolást büntetnék. Sokszor túl vannak csomagolva a termékek.

papugaja 2010.01.13. 12:22:28

Én úgy jártam, hogy párnámból kiszedett, felesleges tönkölypelyvát beraktam egy nejlonszatyorba, hogy ott jól ellesz.
Nem nejlon volt, hanem lebomló. Pár hónap alatt szétporladt, a cucc meg szanaszét folyt belőle. Viccnek jó volt.

sroc 2010.01.13. 12:44:41

nem értek hozzá annyira de ez nem fogja azt is jelenteni hogyha felfut a dolog, olyasmi lesz belőle mint a biodízel esetében? még több kivágott erdő az ültetvényeknek és még több műtrágya- és vízfelhasználás?

mbaye (törölt) 2010.01.13. 14:03:42

Nekem is volt kellemetlen élményem egy látszólag nylon zacskóval, amiről kiderült, hogy lebomló anyag. Elporladt a szekrényben és takarítani kellett utána, ami benne volt, az szétgurult.
Azóta inkább gyorsan felhasználom szemeteszsákként az ilyen lebomló zacskókat. Hosszútávú tárolásra csak igazi műanyagot használok.

DesignPumpa Speciál

Social...

Friss topikok

DP/FB

Editor's Hell

süti beállítások módosítása