2010.01.29. | pumpa | 10 komment | eco építészet interior

Gary Neville 2,5 milliárdos öko-bunkere

Hozzávetőlegesen két és fél milliárd forintnyi brit fontot invesztált Gary Neville, a Manchester United sztárja földbe süllyesztett családi bunkere felépítésébe. A 8000 négyzetméteres fészek ugyanakkor nem csupán egy megalomán celeb rémálma. A legmodernebb energia- és környezetbarát technológiák alkalmazása miatt a virágot mintázó épület lassanként az ilyen irányú brit törekvések szimbólumává válik. Képek, részletek hajtás után...

Az épület Lancashire területén mélyed a neolitikus rétegbe, azon a környéken, ahol korábban már egy 6000 éves baltafejet a felszínre hoztak. A virágra emlékeztető elrendezés középpontjában a konyha áll, a környező szirmokat az evés, pihenés, szórakozás, munka és játék tematikák mentén alakították ki.

A Make Architects mérnökei által megálmodott gödör tervezésénél alapvető szempont volt, hogy mind az építkezés, mind a működés a lehető legkevesebb örnyezeti terhelés mellett valósuljon meg. Az épület napelemekkel, geotermikus megoldásokkal, valamint szélturbinával gondoskodik az önellátó üzemelésről. A fölös energia egy része a szomszédságot gazdagítja majd, a maradékot visszatöltik a nemzeti energiahálózatba. Valószínűleg Neville megítélése is hozzájárul ahhoz, hogy a brit kormány azt fontolgatja, hogy a jövőben épülő, zéró-kibocsájtású projektek számára ez a fejlesztés szolgál majd viszonyítási alapként, etalonként.

Via: Born Rich, Daily Mail

A bejegyzés trackback címe:

https://designpumpa.blog.hu/api/trackback/id/tr741712220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Salvatore Bonanno 2010.01.29. 13:58:20

Finoman fogalmazva is érdekes.

Lamorak · http://www.clusterone.hu 2010.01.29. 15:21:42

Owen bácsi és Beru néni lakása jut eszembe, de persze itt biztosan nem kell protokoldroid.

pumpa · http://designpumpa.blog.hu 2010.01.29. 15:50:25

@Lamorak: Beru néni... asszem hazaszaladok és nyitok egy sört...:)

gramercy 2010.01.29. 19:48:15

a földbe mélyesztés egy ősrégi "trükk"
a talaj hőmérséklete mind naponta mind pedig évszakonként sokkal kevésbé ingadozik mint a levegő, kiváló alapja tehát a hővel való takarékoskodásnak a ház besüllyesztése

norbi2k 2010.01.29. 20:02:37

de jó hogy náluk már ilyen dolgokról van szó kormány szinten...

marguerite · http://margueriteclark.blogspot.com/ 2010.02.02. 00:15:12

egy ekkora költséggel ekkora alapterületen megépített lakóházat ökologikusnak nevezni erős fogalomzavarra utal.
a virágformától meg pont annyira lesz környezetbarát, amennyire a Makovecz-házak organikusak az ágasfáktól. ha valamit szimbolizál ez a ház, akkor az nem a környezettudatosság

norbi2k 2010.02.02. 08:37:44

@marguerite: el is olvastad a cikket vagy csak fika?
"Az épület napelemekkel, geotermikus megoldásokkal, valamint szélturbinával gondoskodik az önellátó üzemelésről. A fölös energia egy része a szomszédságot gazdagítja majd, a maradékot visszatöltik a nemzeti energiahálózatba."
A földbe süllyesztés miértjét épp előtted írták le...

marguerite · http://margueriteclark.blogspot.com/ 2010.02.02. 10:17:53

@norbi2k: szerintem elbeszélünk egymás mellett, valszeg én is hibás vagyok benne, mert nem akarok hosszan írni.
szóval "szimbólumnak" meg "etalonnak" azok a fejlesztések számítanak, amik újragondolják az igényeket, és ennek alapján drasztikusan visszafogják a fogyasztást. Ez a ház ugyanolyan harácsoló szemléletet tükröz, mintha húsz-harminc évvel ezelőtt építették volna, csak ezenfelül meglovagol egy új trendet.
Nem a napcellák fogják megmenteni a földet, sokkal inkább az az esélyünk, ha amennyire lehet visszafogjuk a fogyasztás növekedésének a mértékét.

(az, hogy az energiafogyasztás nullásra van kihozva, sőt, hogy tkp erőműként működik a ház, nekem nem meggyőző - persze ennyiből nem derül ki -, de ez tök másodlagos. Egyébként magának az építkezésnek, és a környezetbarátnak tartott energiatermelésnek a környezeti terhelése is elég tetemes)

az esztétikai kifogásomat nem magyarázom :)

marguerite · http://margueriteclark.blogspot.com/ 2010.02.02. 10:24:09

de érdekesnek tényleg érdekes, nem a földbe süllyesztés a baj, sőt

Illorien 2010.02.10. 21:33:40

Nekem annyi a problémám vele, hogy ha ez a ház, vagy minek nevezzem, annyira "öko", akkor miért kell ilyen hatalmasnak lennie? Úgy értem, nagyon szép, nagyon jó, és tényleg követendő a napelemek, a szélturbina, meg minden más alkalmazása, ami környezetbarát, de hány emberrel él együtt a mi Gary Neville-ünk? Én átgondolnám, hogy tényleg kell-e nekem ennyi hely... az a sok visszhang...

DesignPumpa Speciál

Social...

Friss topikok

DP/FB

Editor's Hell

süti beállítások módosítása