2010.10.28. | felhasznalo | 2 komment | web graphic koncept

A periódusos rendszer - kicsit másképp


by felhasznalo - Gyerekszoba

Ki ne tudná álmából felébresztve is elmondani szinte tökéletes definícióként, mi is az a periódusos rendszer? És ki ne tudná, ki az a Dimitrij Mengyelejev? Arra viszont kíváncsi lennék, ki tudná kapásból sorolni az elemeket, elejétől a végéig. És arra is, vajon hányan tudnák, hogy az egyes kémiai elemeket mire használjuk. Igen, én sem.

Ennek oka egyfelől az, hogy az iskolapadból kikerülve - és otthagyva az első munkahelyemet -, sokszor nem kellett használnom életem során, főleg nem a teljes repertoárt. Másfelől az, hogy az iskolában is a beseggelés volt az elsődleges módszer a rendszer elsajátításához.

Pedig egyszerűbb és tartósabban felidézhető minden tudás, ha valamihez kötni tudjuk. Ha mondjuk Adam Brackney - azaz Workerman - periódusos táblázatát használnák a pedagógusok az oktatáshoz, talán mindenkinek könnyebben emészhetővé, kézzel foghatóvá válna a kémia egyébként is érdekes tudománya.

Brackney minden egyes nap egy kémiai elemet ábrázolt: elsősorban arra próbált fókuszálni, hogy az adott elemet mire használják, ha erre nem talált jellemző példát, akkor kicsit jobban eleresztette a fantáziáját. Változatos stílusban kreált képei azonban mindenképpen figyelemfelkeltők, szerethetők, és nem utolsósorban praktikusak. Érdemes végignézni az egész Flickr-albumát.

Forrás: Flickr

A bejegyzés trackback címe:

https://designpumpa.blog.hu/api/trackback/id/tr662403789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

felhasznalo · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.10.28. 08:59:30

@anami83: tök igaz, kösz, javítottam. Kurvakésőn nem szabad posztot írni, ebből látszik.

DesignPumpa Speciál

Social...

Friss topikok

DP/FB

Editor's Hell

süti beállítások módosítása