2011.10.10. | pumpa | Szólj hozzá! | esemény

Hagyomány – Motiváció. Nyílt nap a defo laborban

 

A defo labor új helyszínén a holland Muurbloem Design Studio bemutatkozásával párhuzamosan nyílt meg a hagyományos metódussal készülő, kortárs szellemben újragondolt cementlapokat készítő MOZA munkáit felvonultató kiállítás. Az október végéig látogatható, Cementbe hímzett hagyomány címet viselő válogatáshoz kapcsolódóan október 15-én szombaton a defo nyílt napot tart, amelyre Kauker Szilvia a MOZA designere interaktív mintaalkotási kísérlettel is készül.

Az egykor virágzó mesterség, a cementlap gyártás a nyolcvanas években szinte teljesen megszűnt Magyarországon. Ebben a mára szinte teljesen elfeledett technológiában és magában az előállításhoz szükséges anyagban látott fantasztikus lehetőséget a mindössze két fős manufaktúrát vezető designer. A MOZA megalapításával, Magyarországon egyedülállóként arra vállalkozott, hogy megőrizve a tradicionális előállítási metodikát, új életet leheljen ebbe a műfajba. Mivel a lapok ma is, ugyanúgy mint 150 évvel ezelőtt, teljes egészében aprólékos kézi munkával készülnek, az újítás leginkább a megközelítés módjában, a progresszív szemléletben érhető tetten.

A színes kopóréteget adó felület egy finom színezett masszából készül, amelyet kézzel öntenek a préskeretbe, erre kerül egy durvább szürke hordozó felület, majd a kettőt géppel préselik össze. A MOZA kollekciói azonban nem csupán új, gyakran meghökkentő szín- és mintavariációkat tartalmaznak, de merész anyagtársításokkal hódító, gyakran kísérleti jellegű lapokat is, amelyek remekül mutatnak a jelenlegi trendek szerint berendezett enteriőrökben is. A merész attitűd remekül megfér a tradíciókkal, hiszen az innováció egy ősi mesterség életben tartását, új kontextusba helyezését szolgálja.

A defo szándéka, hogy a kiállítás és a hozzá kapcsolódó műhelymunka segítségével rámutasson az alkotás tudatosságára, kiemelve az előzetes “archeológiai” munka jelentőségét. Így nem csupán az esztétikum, de tervezési és előkészítési szakasz mint az alapkoncepció részének ismerete is szerepet kap az ítéletalkotásban. A kiállítás egyfajta modellezési kísérletként is értelmezhető, amely olyan kérdésekre keresi a választ hogy, hogyan jönnek létre szimbólumrendszerek és miként változik a jelentésük, hogyan formálódik a vizuális nyelv, hogyan határozza meg a gondolkodás az alkotás folyamatát, illetve hogyan lehet ebbe bekapcsolódni. Az eseményre elsősorban gyerekeket és nyitott felnőtteket várunk, akik szeretnék maguk is kipróbálni egy-egy ilyen tárgy létrehozását. A résztvevők így saját tapasztalatokat gyűjthetnek ugyanakkor feltárul az alkotást megelőző és végigkísérő gondolkodás komplexitása.

 A program

11.00-15.00 Nyitott kreatív műhely Kauker Szilvivel

A korhatár nélkül látogatható játékos délelőttre a MOZA designere mintaalkotási kísérlettel készül. A résztvevők kipróbálhatják a mintarajzoló sablont, a cementlap-puzzlet, megtudhatják hogyan működik a mintacsináló kézi készülék, s kiderül az is, mit takar a minta homokozó kifejezés.

15.00-18.00 Hagyomány – Motiváció Kiscsoportos kísérleti labor 12-16 éveseknek

Az izgalmas délutáni program során közös mintaalkotásra kerül sor. Egy inspiráló vetítést követően a gyerekek fotókat készítenek növényekről, majd a legjobbakból sablon készül, amelyek önálló mintaként, vagy annak részeként, elemeként rendszerbe fejleszthetők. A munka utolsó szakaszában valóságos alkotás – egy festett poló – készül, amelyet a résztvevők ajándékba haza is vihetnek. A foglalkozás során Fónagy Dóra, a defo labor alapítója, Kauker Szilvia designer és Kotász Rita pszichológus segíti a gyerekeket.

A kiállítás október 30-ig látogatható. Nyitva: H-P 10.00-17.00

Cím: defo labor 1111 Budapest, Bartók Béla út 20.

A rendezvény a defo labor és a Kludi Design Galéria együttműködésében valósul meg.

További információ:

Hets Péter

Tel.: 06 70 316 6329

Email: hets@designfocus.hu

További információ a média számára:

Rothman Gabriella

Tel: 06 20 331 4033

Email: g.rothman@invitel.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://designpumpa.blog.hu/api/trackback/id/tr23291403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

DesignPumpa Speciál

Social...

Friss topikok

DP/FB

Editor's Hell

süti beállítások módosítása