2011.10.27. | pumpa | 1 komment | esemény

Művészeti piknik, lángoló műalkotásokkal és tűzoltókkal

Véget ért a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola különleges művészeti pályázata az Össztűz. A pályázatra 7 felsőoktatási intézmény 17 pályaműve érkezett be. A zsűri által kiválasztott 3 legjobb a hétvégén valósult meg egy jcsaládias piknik keretében a Békásmegyeri Tűzőrség udvarán. A téglából és fából épített alkotásokat az alkotók az est leszálltával lángba borították. A pikniken készült képek megtekinthetőek az Össztűz honlap Galéria menüpontja alatt.

Az időjárás kegyes volt a pályázókhoz és a rendezőkhöz, így a pénteki előkészületek és a szombati happening is esőmentesen, napsütésben zajlott. A pályaművek építésével párhuzamosan futó szakmai programokat sokan látogatták. Nagy sikere volt például a Tűzőrség 37m magas, pazar kilátást nyújtó létrás szerének, amiről a vállalkozó kedvű vendégeken túl az alkotók is megcsodálhatták műveiket és a környéket.

Az est fénypontjait a téglából és tűzifából épített alkotások életre keltése jelentette. Mindhárom mű többé-kevésbé 2000 db téglából valósult meg, amit a művek építőinek egyenként kellett beépíteni a szerkezetbe. A művenként 6 tonnányi anyagot a lelkes és fiatal tervezők és segítőik mozgatták a rézsűk tetejére és az építmények falaiba.

A Czigány Tamás vezette győri építész csapat íves falakkal határolt „nyitott kemencéjéből”, a Térátírás című műből lobbantak fel legelőször a lángok.  A tűz hőjétől felfűtött térbe való belépés lehetősége egyszerre volt félelmetes és csodálatos. Kint karcoló hideg, bent melengető forróság. A mű falába helyezett zsemlék és kiflik gyerekkorunk uzsonnáinak kályha tetején pirított péksütemény illatát árasztották (Ezeket az érdeklődők gyorsan el is fogyasztották). A Széchenyi István Egyetem hallgatói a szemeszter tervezési feladatának keretében dolgoztak az Össztűzre reméljük, hogy jövőre mások is élnek majd ezzel az egyedi lehetőséggel.

Másodikként a CSEKK (Csomópont Egyetemek Közti Kooperáció) Másfél-kétméter nevű csapatának „Szabadság szelleme” című alkotása kapott lángra. A tölgyfa alapra épített, és az ipari létesítmények jellegzetes, szűkülő kémény formájú részében a gőzzel működő sípok lidérces hangjai keveredtek a fa ropogásával. Az építményből kivezető járaton is elindult a tűz egy emberibb világot szombolizáló új tűz irányába. A tölgyfa rönkökből épített alap átizzását feszülten figyelte a közönség. A konstrukciót tartó fa alap szinte már mindenhol vörösen izzott, amikor a torony az eltervezett módon, tehetetlenül magába roskadt.

Rossz emlékeink vagy rossz tulajdonságaink elégetésére vállalkozott a CSEKK Reptetők csapatának Főnix című munkája. Ők egy ovális alaprajzú, dupla falú tornyot építettek. A belső tégla héjat egy külső, fa réteg vette körbe. Ebbe helyezhették el a látogatók a papír cédulákra felírt gondjaikat, problémáikat. A tűzből születő Főnix jelképezte ezek megszűnését, átlényegülését.

Az embert és kesztyűt próbáló tervezés és építkezés fontos tapasztalatokkal szolgált a résztvevő hallgatóknak, a „feltüzelt” közönség pedig feltöltődve, csodálatos vizuális élményekkel gazdagabban térhetett haza az estébe nyúló piknikről. Reméljük, jövőre az új munkák fényénél ismét látjuk egymást az Össztűz 2012 programjain!

A megvalósult művek:

Szabadság szelleme (MÁSFÉL-KÉTMÉTER csapat – CSEKK)

Katartikus társadalomkritika csak erős idegzetűeknek! Meddig mehetünk még el? Van még esélyünk?
Alkotók: Ferth Tímea (MOME), Farkas Ádám (SZIE-YMÉK), Pifkó Dániel (MOME), Szegedi Dávid Olivér (SZIE-YMÉK), Tóth Antal Máté (SZIE-YMÉK)
Főnix (REPTETŐK csapat – CSEKK)

 

Légy része a nap folyamán kialakuló problémamegszüntető performance-nak! A "Főnix" egyszerre konstrukció és dekonstrukció, születés és elmúlás!
Alkotók: Bitay Mátyás (MOME), Butora Tamás (MOME), Csernátony Fanni (MOME), Nachtmann Brigitta (MOME), Szőke Márta (MOME)
Térátírás
Megérkezés, megismerés, rendeződés, felemelkedés, téralkotás, lángolás, átalakulás, sugárzás, megnyugvás
Alkotók: Bari Márk (SZE), Bariska Péter (SZE), Förhécz Attila (SZE), Gellén Boglárka (SZE), Halász Ádám (SZE), Horváth László (SZE), Kohonicz Mihály (SZE), Löw Attila (SZE), Nosticzius Anita(SZE), Pintér Katalin (SZE), Salacz Ádám (SZE), Salacz Orsolya (SZE), Szalánczi Donát (SZE), Tóth Balázs (SZE)

Az Össztűz program az Nemzeti Kulturális Alap, a Wienerberger, a Fővárosi Tűzoltóság, a Békás Kft. támogatásával a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola szervezésében valósul meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://designpumpa.blog.hu/api/trackback/id/tr523333574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DesignPumpa Speciál

Social...

Friss topikok

DP/FB

Editor's Hell

süti beállítások módosítása