2011.11.08. | pumpa | Szólj hozzá! | esemény pannon

ORGANIKUS VÁLASZ TOM DIXONRA

Az Mlamp, évente kétszer, egy adott téma köré tervezett exkluzív kollekciót mutat be. A most bemutatott kollekció Tom Dixon, a kortárs brit designvilág egyik legfontosabb szereplője által megalkotott Mirror Ball világításra reflektál. Az Exkluzív 3. debütálásával egy időben az Mlamp egy kötetlen parti keretében második születésnapját is megünnepelte a Doblo Bor Bárban.

A mára már ikonikussá vált Mirror Ball-t 2003-ban tervezte meg Tom Dixon, akit a termék megalkotásakor az űrhajós sisakok inspiráltak. A legenda szerint a designer megunta folyamatos sikereit, és egy adott pillanatban vakmerő lépésre szánta el magát: anti-design terméket hozott létre – unalomig ismert forma, egyszerű metál színek, különböző méretű foncsorozott üveggömbök. Mégis, a Mirror Ball alakjának egyszerűsége, valamint a fémfelületen tükröződő képek újabb elképesztő sikert hoztak a tervezőnek.

„Ritkán nézem meg más designerek termékeit, mert félek, hogy tudat alatt befolyásolják saját munkáimat, de amikor Tom Dixon gömb lámpáit láttam, nagyon megtetszett a történet, a végtelenül egyszerű ötlet és az ezzel elért siker. Valahol az agyam hátsó részében elraktároztam hosszú időre” – mondta Fatér Mária, az Mlamp designere. „Az organikus vonal eredete az egyre nagyobb a vonzalmam a drága művirágok iránt. Felfedeztem a műanyag buxusgömböket, aztán elkezdett lassan valamiféle terv kialakulni a fejemben. Az Mlamp Exkluzív 3-at 2010 óta tervezem folyamatosan, de csak mostanra állt össze egy teljes képpé.”

Adott volt tehát Tom Dixon régóta csodált Mirror Ball-ja, és az organikus hatást adó buxusgömbök iránti vonzalom. Az Mlamp Exkluzív 3. kollekciója öt lámpát tartalmaz, mindegyik darab megtartotta a gömb-formát, a metál tükröződő felszínt azonban buxusra cserélte a tervező; az egyszerűséget pedig felváltotta az Mlamp jellemző eklektikus re-design stílusa.

A 65 centiméter magas, #295-ös sorszámot viselő asztali lámpapár pink üveg gyertyatartókból, Alföldi porcelán csészealátétekből, és 20 centiméteres buxusgömbökből készült.

A #296-os porcelán asztali lámpa alapját a jellegzetes csavart mintájú és csipkés talpazatú Zsolnay levesestál adja, az organikus vonalat pedig a tál tetejére helyezett, fehér selyem cseresznyevirágokkal díszített, szintén 20 centiméteres buxus képviseli.

Az Mlamp történelmében mérföldkőnek számított az #50-es, sorszámozott Walt Disney Bambi figurából készült asztali lámpa. A Wesselényi utcában található Siberia cipőbolt tervezőjének, Anna Zaboeva-nak köszönhetően, az Mlamp szert tett az #50-es Bambi testvérére, és így elkészülhetett a #297-es asztali lámpa. Alapja egy 60 centiméter átmérőjű, svájci műfűvel borított ovális fém tálca, a fém lámpatesten egy 20 centiméteres buxusgömb áll, mellette pedig a körülbelül 60 centiméter magas Walt Disney Bambi figura.

A #298-as állólámpa egy körülbelül 230 centiméter magas fa. Alapját egy 12 centiméter átmérőjű műbőrrel borított PVC cső adja, aminek a tetején egy 40 centiméteres buxusgömb ül. A fatörzsön egy színes, mozgó szárnyú madár lakik. A lámpa egy olasz műfűvel borított talpon áll, aminek alján a négy fékezhető bútorgörgő biztosítja a rugalmas együttélést.

Az Mlamp az Exkluzív 3. kollekció bemutatásával együtt ünnepelte 2. születésnapját. Fatér Mária 2009 őszén tervezte meg első lámpáját, és az azóta csapattá bővült Mlamp kitartó munkájának köszönhetően folyamatos sikereket ért el az elmúlt két évben. A magyarországi design világában ilyen rövid idő alatt, szinte egyedülálló módon, tavaly októberben megnyitotta első saját boltját (Mlamp showroom & workshop). Sikerei közé sorolható többek között a Brüsszelben található Európa Tanács központjaként működő Justus Lipsius palota két helyiségét megvilágítása (a lámpák jelenleg a Nemzeti Múzeumban láthatóak), illetve az RTL Klub egyik valóság showjához készült Mlamp lámpák. 2010-ben elnyerte az egyik legrangosabb design-portáltól „Az év designere” díjat, valamint 2011 áprilisában a "Hónap designere" címet a WAMP-on.

###

Az Mlamp-ről

A múltban nagy becsben tartott kannák, tálak, tányérok és csészék más értelmet nyernek, új életet kapnak, és az átgondolt terméktervezés által csökkennek az egy adott termék teljes életciklusa alatt fellépő negatív környezeti hatások is. A többnyire porcelán és üveg alapanyagoknak köszönhetően megismételhetetlen használati tárgyak születnek, így készült már lámpa termoszból, gumicsizmából de háztartási kekszből is. Az Mlamp
izgalmas alternatívát kínál a megszokott tucat-termékekkel szemben. A magas fokú esztétikai elvárások mellett minden darab, a kis asztali lámpa, a konyhai és az állólámpa is egyaránt profi technikával készül, és díszítő szerepén túl természetesen használati tárgyként is tökéletesen funkcionál.

2010 októberében megnyitott az Mlamp showroom & workshop. A bolt a Régi Zsidónegyedben, a Dob utca 25. szám alatt található, körülbelül 50 méterre a Gozsdu Udvar egyik főbejáratától. A bemutatóteremként és műhelyként funkcionáló boltban az Mlamp az „újrahasznosított” porcelánokból és régiségekből, valamint a jelenkor mindennapos darabjaiból (háztartási keksz, tejfölös vödör, stb.) készült lámpáit értékesíteni, valamint a betérők a műhely lámpajavítási szolgáltatását is igénybe vehetik. A boltban az egyedi tervezésű lámpákon kívül válogatott régiségek és lámpa kiegészítők is kaphatóak.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://designpumpa.blog.hu/api/trackback/id/tr883364689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

DesignPumpa Speciál

Social...

Friss topikok

DP/FB

Editor's Hell

süti beállítások módosítása