2011.04.01. | pumpa | 1 komment | építészet köztér élettér

Könyvtár vagy kiállítás? - Művészet a művészetben, Rómából

A kortárs képzőművészet egyik legjelentősebb dokumentum-tára a milánói DOCVA gyűjtemény, ahol a könyvektől, a folyóiratokon át az archivált művészi portfóliókig szinte minden írásos és képi anyag fellelhető. A gyűjtemény egy része nemrég a XXI. század művészetével foglalkozó, római MAXXI múzeum "kiállításaként" látogatható, illetve olvasható. Művészeti kiállítás, vagy könyvtár-építészeti geg?

A belsőépítészeti tervezést végző Ghigos Ideas  csapatának érdekes és hálás feladatot kellett megoldania: egy művészetről szóló könyvtárat kellett integrálnia egy minden tekintetben (építészet és tematikája vonatkozásában egyaránt) kortárs művészeti gyűjtemény kontextusába. Mindezt úgy, hogy a kiállításokon, megnyitókon szocializálódott közönség a múzeum élő részének érezze azt, ne pedig egy alagsori papírlerakatnak.

Az alfabetikusan rendezett művészet végül erősen, sőt szándékosan túlzó minimalista jegyeket kapott, egy nézőpontból összeálló DOCVA logóval, nyitott, egybefüggő, könnyen áttekinthető jegyekkel, valamint egyforma fehérbe kötött tartalommal. A Ghigos munkáját, a művészi alkotásokhoz hasonlóan nehéz objektíven értékelni, de talán éppen ezzel érték el a kívánt hatást: a tér egyensúlyoz a "csak a szemnek" kiállítási klisék és a - valójában - szintén a szemnek szóló bibliotéka koncepciója között.

Via: CoolBoom

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://designpumpa.blog.hu/api/trackback/id/tr52790595

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Jámborné Balog Tünde - EGY SZÉP KÖNYVRŐL 2011.04.01. 13:27:04

HAGYMALEVELEKSzerelmes atyámfia, Kelemen öcsém!Végre tőlünk is eltakarodott a tél - a Makk Disznó északra költözött -, zúzmara, hó, jég, a tél reliquiái elfogytanak, s ámbátor időnk is fogyott vélek, nem tartóztattuk, állj meg pillanat, hanem botorságu...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Teret alkotunk · http://teretalkotunk.blog.hu/ 2011.05.01. 18:42:48

Széket odébbtolni tilos! Ezt már annyiszor láttam, hogy egyszer én is kipróbálom.

DesignPumpa Speciál

Social...

Friss topikok

DP/FB

Editor's Hell

süti beállítások módosítása