2008.12.18. | pumpa | 1 komment | design

Design a kényszerbetegekért. Illetve ellenük...

Ferran Lajana designer olyan tárgyakat tervezett, melyek alkalmasak a készerbetegségekben szenvedők  (obsessive compulsive disorder, OCD) szorongásának csökkentésére. A tárgyak alkalmazása első ránézésre inkább a betegek gonosz abuzálásának tűnik, a koncepció megértéséhez ezért fontos elolvasni a hajtás után következő, könnyed szakszöveget is, melyet Pszichiátria24x7.hu oldalról lassítottam.

"A kényszerbetegség (OCD) egyike a szorongásos zavaroknak. A betegség egy személyt végigkísérhet az egész életén. Az OCD-s emberek értelmetlen és gyötrő gondolatok és cselekvések állandóan ismétlődő mintázatának rabjaivá válnak. Ezeket a mintázatokat nagyon nehéz felülírni, és eképpen a személy életének irányítóivá válhatnak. Az OCD tünetei az enyhétől a súlyosig terjednek. Ha kezeletlenül hagyják, a súlyos OCD meggátolhatja a személyt abban, hogy ellássa munkáját, iskolai teendőit vagy akár otthoni életét.

A hagyományos pszichoterápia, amelynek célja az, hogy segítsen a betegnek rálátást nyerni a problémájára, a kényszerbetegség esetében általában hatástalan. Azonban egy specifikus viselkedésterápiás megközelítés, az ún. expozíció és válaszgátlás, sokaknál eredményesnek bizonyul. Ennél a módszernél a beteg szándékosan és önként szembesíti magát a rettegett tárggyal vagy gondolattal, valóságban vagy képzeletben. Mindeközben a terapeuta támogatásával és az általa teremtett keretek között a beteg erős ösztönzést kap arra, hogy ellenálljon a ritualizálásnak. Egy kényszeresen kezet mosó személyt például arra bátorítanak, hogy érintsen meg egy általa szennyezettnek vélt tárgyat, majd arra ösztönzik, hogy több óráig ne mosson kezet, egész addig, amíg az ezáltal kiváltott szorongás nem csökken."

Ezen a vonalon indult el Ferran Lajana is, amikor a következőkben bemutatott tárgyakat létrehozta. Hogy nem öncélú PR-fogásról van szó, bizonyítja, hogy az alkotásokat ellenőrzött körülmények között, terapeuták segítségével tesztelték és kedvező ereményeket kaptak. Tehát...

Elsőként a csaptelepben elhelyezett festékpatron, amely a koszos, vagy fertőzött vizet imitálja.

A rózsaszínre festett evőeszközök a kényszerbetegek számára a kemikáliák, esetleg a méreg jelenlétét implikálják, különösen, ha az eszcájg végére rá van írva: "Mérgezett".

Az előre berendezett, kaotikus asztal a rendmániásoknak segít elfogadni a rumlit. Az összevisszaság oldására a rajzok segítségével tehet rendet, de el kell fogadnia, hogy ettől  nem lesz sokkal rendezettebb az asztal. Sőt...

Az irritáló üzenetekkel feliratozott figyelmeztető szalagok talán a legdurvábbak. Valószínűleg egy OCD-benszenvedőnek az ELMÜ feliratú szalag is elég riasztó, így a Cross: You Go To Hell egy kicsit erősnek tűnik.

A perforált lapokkal nyomtatott könyv vélhetően a betegség egy speciális változatához passzol. A beteget arra ösztönzik, hogy minden elolvasott oldalt tépjen ki, így erősítve a tudatot, hogy többször már nem lesz rá lehetősége. (Most mindenki nézze meg, hány item van a kedvencek/könyvjelzők között!)

 Design: Ferran Lajana

Via:  CribCandy

A bejegyzés trackback címe:

https://designpumpa.blog.hu/api/trackback/id/tr28829843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lesley · http://8ker.blog.hu/ 2008.12.18. 16:54:43

egy asztalrendezőre nekem is szükségem lenne - a párom néha úgy rendetrak, hogy nem lelek semmit
;)

DesignPumpa Speciál

Social...

Friss topikok

DP/FB

Editor's Hell

süti beállítások módosítása