2009.05.26. | felhasznalo | 8 komment | koncept

Színes tintákkal álmodom (by Gyerekszoba)

Talán emlékszik rá mindenki, mekkora divat volt a ’80-as években az a bizonyos fémtoll, amelynek négy betétjéből tetszés szerint használhattuk a  kék-piros-zöld-fekete színeket. Természetesen ennek is kitalálta valaki – egész konkrétan Jinsun Park - a XXI. századi megfelelőjét, a Color Picker tollat.

Ebben ugyancsak három tintapatron van, az RGB-nek megfelelően piros, zöld és kék, de azért nem ilyen egyszerű a történet. Ugyanis van rajta egy színscanner is, amivel bármilyen valódi tárgy színét le tudjuk utánozni: csak beszkenneljük, a toll kikeveri, és máris dolgozhatunk az igazi almapirossal vagy levélzölddel. A természet valódi színei bármelyik műalkotáson – vágyhat ennél többre bármelyik művészetkedvelő?

Via: Tuvie

A bejegyzés trackback címe:

https://designpumpa.blog.hu/api/trackback/id/tr801142537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éhes Hórák 2009.05.26. 16:34:09

De ez hülyeség. Az RGB nem igazán működik papíron.
Miért nem CMYK?

Netremete 2009.05.26. 22:05:49

természetesen kamu. Utána néztem... FAKE.

GázGéza 2009.05.27. 02:08:36

Nem feltétlenül fake, csak még nem egy létező termék, hanem csak egy koncepció. Nyilván, ha termék lesz belőle, CMYK alapon működhet csak.
http://www.red-dot.sg/concept/porfolio/06/ed/R026color.htm

rhen 2009.05.27. 07:46:39

@Netremete: ez egy koncepció, nem kamu. tény, hogy még nem készült el egyetlen működő példány sem, de attól még nem kamu.

papugaja 2009.05.27. 13:13:32

Ötletnek jó, de ilyen filmes hibát, hogy RGB tinták... Bah!

Belabela 2009.06.14. 00:31:30

Működik RGB tintával is, de csak igen kevés színt tud kikeverni, és a többségük elég "koszos" hatású lesz. Mivel a fesékek szubsztraktív módon keverednek (az alapszínek összege feketét ad), és a szubsztraktív modellben az R G és B szekunder színek, az őket alkotó primer színeket mér nem lehet "kibontani" a tintákbó. Például, bár a zöld tinta tartalmaz sárga színt, a zöld, vörös és kék tinták semmilyen keverésével nem állítható elő sárga...
A koncepció működhetne, de CMY tintákkal. Mondjuk, úgy sem lenne túl nagy a szín-repertoárja, pasztell színek előállításához kellene egy 4. patron fehér vagy színtelen vivőanyaggal, abba kellene adagolni a CMY tintákat.

Szóval, ez még koncepciónak is hullagyenge, kapitális tévedésre épít egy májerkedő hi-tech kütyüt. A RedDot is odafigyelhetne, mire ad díjat. Oktatási szempontból (ebben a kategóriában díjazták) meg igazi baklövés. Ez rohadtul nem tanítja meg a gyereket semmire a környezetünk színeiről. Instant, automata színelőállítás... Ha Park Jinsun gyerekkorában kevergetett volna festékeket, vagy rajzolt volna egymásra sárga és kék ceruzával, nem követett volna el ilyen marhaságot...

DesignPumpa Speciál

Social...

Friss topikok

DP/FB

Editor's Hell

süti beállítások módosítása