2010.06.04. | pumpa | 4 komment | design bútor

Fotel az algoritmikus geometria rajongóinak - Christopher Daniel

Christopher Daniel egy geomteriai problémát dolgozott át a bútortervezés formanyelvére. Az 59 elemből álló fotelt a Voronoi diagram inspirálta, aki véletlenül nem tudja, hogy az mi és mit eszik, az hajtás után pótolhatja. A kockából kibontható elemekben mágnes rejlik, ami nagyban megkönnyíti a visszapakolást is, bár a rendrakás így is izgalmas fejtörőnek ígérkezik. Több, ráadásul szép színösszeállításban rendelhető, fotók hajtás után...

A Voronoi diagramról egyszerűen:

Egy síkbeli ponthalmaz Voronoi diagramja a sík poligonális területekre való felosztása, ahol minden egyes régió olyan pontok halmaza a síkban, amely valamely bemeneti ponthoz közelebb van, mint bármely másik bemeneti ponthoz.

A Voronoi diagram valójában a Delauney háromszögelés geometriai duálisa, azaz egyikből másik megkapható. A módszer az, hogy a Delaunay éleinek középpontján átmenő merőleges vonalakat behúzzuk.

A Vorinoi diagram az algoritmikus geometria egyik klasszikus problémája. Az eredete 1850-re nyúlik vissza és Dirichlettől származik. A konkrét matematikai leírást azonban Voronoi fogalmazta meg 1908 - ban.

Aki minderről többet szeretne tudni, megteheti itt!

Via: Fubiz

A bejegyzés trackback címe:

https://designpumpa.blog.hu/api/trackback/id/tr72055705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VinSpark 2010.06.04. 13:52:47

A kulcs az "inspirálta" szóban van :-)
Ugyan nagyon relatív, de nekem a Fortune algoritmus és a hozzá tartozó adatstrúktúra sokkal jobban tetszik mint a fotel. Ami viszont egyértelmű, hogy ötletesebb.
Viszont a hétköznapokban egyformán 'hasznosak :-)

moikboy · http://moikboy.freeblog.hu 2010.06.04. 15:54:12

Azért egy laikusnak elég kacifántosan van megfogalmazva a Voronoi diagram :D (pl. mit értünk "bemeneti pontok" alatt??)

Inkább: adott a síkon néhány pont, és minden ponthoz tartozik egy Voronoi-cella, mely cella pontjaira teljesül, hogy a saját pontjukhoz vannak a legközelebb :)

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2010.06.05. 08:30:38

Lávabolygó királya egy ilyen székben ülve gondolja végig a napi teendőket.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2010.06.07. 13:49:44

Escher felületkitöltési képeiből nem akar fotel inspirálódni? Mennyivel könnyebb lenne elmagyarázni:)

DesignPumpa Speciál

Social...

Friss topikok

DP/FB

Editor's Hell

süti beállítások módosítása