2010.08.12. | pumpa | 8 komment | eco építészet élettér

Kell egy háááááz..... prümm-trüpp..prümm-trüpp..

A costa rica-i Osa-félszigeten, trópusi éghajlat alatt, a legközelebbi várostól nagyjából 30km-re, Playa Carate területén áll az ISEAMI House, a Robles Architects teljes egészében önfenntartó háza.  Igen, az óceán partján... Az idén átadott épület mégsem kőgazdagok luxusnyaralója, hanem egy fenntartható fejlődéssel és annak társadali folyamataival foglalkozó alapítvány oktató- és mintaháza...

Az ISEAMI alapítvány elnevezése a Costa Rica területén őshonos, bribri nyelven azt jelenti, "a mi anyánk", vagyis az anyatermészet. A jelentés még így sem teljes, hiszen a szervezet betűszóként is használja, amely a következőkből áll össze: I-Institute, S-Sustainability, E-Ecology, A-Art, M-Mind, I-Investigation. A főleg oktatással és kutatással foglalkozó intézmény számára épült ház a környezettudatosság, gazdaságosság és a közösség fejlesztését célzú elméletek látványos csapadéka.

Az alsó szinten folyik az oktatás, itt a tantermek helyett tágas, tanulásra, meditációra, vagy jógázásra alkalmas közösség terek foglalnak helyet. A felső szint az intézet igazgatójának rezidenciája, neki azért nem rossz.

A Robles Architects építésziroda a tervezés során saját, fenntarthatóságra törekvő szempontrendszerét alkalmazta, amely tíz elemből áll: helyszín, klíma, energia, víz, alapanyagok, környezet, hangulat, költség, passzív technológiák lehetősége és végül az építkezés folyamata. Ezek a szempontok, illetve részben célok, a megrendelő szándékaival, álmaival párosulva adják ki a végterméket, ami jelen esetben egy könnyűszerkezetes, de időtálló, és 100%-ban önellátó ház.

Lévén 30 km-re mindentől, közmű egyáltalán nincs a telken. Van viszont természetes vízforrás, amely két generátor segítségével óránként 800KW áramot termel, illetve van egy adag napsütés, ami átlagban 10.800KW/órányi energiával járul hozzá az önellátáshoz. A melegvízről napkollektoros tartály gondoskodik, a fűtés ez esetben kevésbé lényeges. A hűtést ellenben az uralkodó szélirányok figyelembevételével, keresztszellőztetéssel oldják meg. Hatékony és olcsó, nagyon olcsó...

A felhasznált alapanyagok terén két fontos szempontot vettek előtérbe: ne kelljen sokat szállítani és 100%-ban újrahasznosítható legyen. Minden. Így a környéken megtalálható, természetes anyagok mellett a régióban gyártott, nagy páratűrő képességű fal és tetőpaneleket, és az acélváz szerkezeti elemeit használták az építkezéshez. melyek megfeleltek az újrahasznosítás követelményeinek is. Az előre gyártott házak technológiáját alkalmazták, hogy helybenminél kisebb környezeti terhelést jelentsen az építkezés. A belső terekben is kerülték a műanyagok használatát, a példamutatás követel áldozatokat...

A tervezés során végeztek egy kutatást a térség építészetét illetően, amely kettős célt szolgált: felhasználni az alkalmazhatót és iránymutatással szolgálni az itt élőknek az olcsó és hatékony építkezéshez.

A fehér szín sem a rapperek luxusa: fényvisszaverő képességei révén hozzájárul az épület energiaháztartásához. A ház végső soron remekül alkalmazkodik a trópusi klímához, páratartalomhoz, illetve jól aknázza ki a bennük rejlő lehetőségeket, miközben minimális nyomot hagy a környezetén, a félsziget egyedülálló természeti értékein.

Építész: JUAN ROBLES

És a csapat:
Juan Robles
Emilio Quirós
Andrea Solano
Erick Guevara
Rodolfo Schlager

Fotó: Sergio Pucci

Via: Contemporist

A bejegyzés trackback címe:

https://designpumpa.blog.hu/api/trackback/id/tr302216579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dodge94 2010.08.12. 17:05:43

Nekem is kell :D
Tökéletesen illik ide a Ladánybene 27 - Kell egy ház :D

nullnick 2010.08.12. 17:11:00

medencébe pazarolni

az ivóvizet

MIÓTA JELENT FENNTARTHATÓSÁGOT?!

nullnick 2010.08.12. 17:13:02

tervezzen az ilyen dizánydíszköcsög fenntartható házat a sarkköre, ahol fűteni kell, meg pár hónap konstans sötét van

nullnick 2010.08.12. 17:21:33

"A főleg oktatással és kutatással foglalkozó intézmény számára épült ház a környezettudatosság, gazdaságosság és a közösség fejlesztését célzú elméletek látványos csapadéka."

PRETENTIOUS COCKSUCKERS

Dodge94 2010.08.12. 20:16:17

Bírom a magyarokat, ha irigyek valamire, akkor tuti, hogy szidni fogják és nem azt írják, hogy "de jó, kell nekem is egy ilyen". NŐJÜNK MÁR FEL!

pumpa · http://designpumpa.blog.hu 2010.08.12. 20:20:02

@Dodge94: szerencsére ez nem általános, csak az előtted háromszor kommentelő troll homokozója. engem szórakoztat:)

Dodge94 2010.08.13. 20:05:15

@pumpa: Nap, mint nap olvasom a pumpát, szóval látom, hogy ez itt nem általános, de sok másik honlapon több ilyen hangvételű kommentet látni.

tanita · http://ingyenholmik.blog.hu 2010.08.19. 20:47:14

nyári rezidenciának jó lesz :)

DesignPumpa Speciál

Social...

Friss topikok

DP/FB

Editor's Hell

süti beállítások módosítása