2010.10.22. | felhasznalo | 2 komment | kampány eco életmód

Magányos vagy? Spórolj energiát!

by Gyerekszoba

A svéd energiaszolgáltató, a Vattenfall sok szempontból kitűnik versenytársai közül. Nemcsak áramot állít elő és szolgáltat, de fokozott figyelmet fordít a megújuló energiaforrások kiaknázására és a környezetvédelemre. Ha magyar cégről lenne szó, egy szavukat sem hinném, az tuti, de mivel nem kishazánkban történik, számomra mégis hihető. Még ha nehezen is...

Nemrégiben új kampányt indítottak, annyira újat, hogy a hozzá kapcsolódó weboldal egyelőre még nem is elérhető. Persze, az is lehet, hogy egy ügyes víruskampányról van szó, és csak én vagyok a kis naív.

A kampány lényegét az a - valószínűleg nemcsak brit tudósok által publikált - felmérésekkel is alátámasztott tény szolgáltatta, hogy manapság az egyszemélyes háztartások száma minden eddiginél több, és folyamatosan növekszik. Az ilyen háztartásokban élők egy része pedig egyáltalán nem békült ki a helyzetével. Sőt. A fentebb is emlegetett kutatások szerint magányosak, és körükben terjed az alkoholizmus, a depresszió és egyéb önsorsromboló póttevékenységek.

A Vattenfall javaslata két legyet üt egy csapásra: étkezz együtt a szomszédoddal. Így nemcsak egy kellemes és érdekes este elé nézel, nemcsak új ismeretekre tehetsz szert vagy elmélyítheted az eddigi felületesebbeket, de még energiát is spórolsz. Pont, mint a telekocsiknál, bár úgy tudom, az sajnos, eléggé bebukott. Hiszen egy emberre vagy két emberre főzni egy háztartás szempontjából szinte elhanyagolható a különbség, no de közben egy másik háztartásban nem fogy sem a gáz, sem az áram, sem a vezetékes víz.

Nemes és szép gondolat, és istenbizony állnék elébe a dolognak annak ellenére, hogy nem egyszemélyes a háztartásunk, de tartok tőle: ahhoz, hogy valóban pozitív kicsengésű legyen esetemben ez a kezdeményezés, ahhoz Svédországba kellene költöznöm.

Vattenfall - Neighbor Dining from Luong Lu on Vimeo.

Via: vimeo.com

A bejegyzés trackback címe:

https://designpumpa.blog.hu/api/trackback/id/tr912389859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

djyangce 2010.10.22. 15:36:08

Van Magyarországon is ilyen, bár az a kezdeményezés kulináris/szociális töltetű és nem energiaspórolásból jött létre.

felhasznalo · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.10.22. 15:44:47

@djyangce: A Lakásétteremre gondolsz, ugye? Na igen, én esetükben úgy éreztem inkább az exkluzivitás a lényeg...

DesignPumpa Speciál

Social...

Friss topikok

DP/FB

Editor's Hell

süti beállítások módosítása