2009.12.09. | pumpa | 15 komment | logó pályázat dp

DP logópályázat: újabb logóterv!

Fokozódik a nemzetközi helyzet a pumpa logópályázatának kapcsán. Sörszagú fogadkozások mellett mellett új terv is érkezett eaposztrof, vagyis az eaposztrof | dotHEAD project révén. A pályamű filozofius kibontása így kezdődik (majd hajtás után folytatódik): "a design, mint a propaganda eszközéül szolgáló pszichológiai ráhatás, a pumpa, mint ennek a széles spektrumú szakmának a "felfújására"* szolgáló virtuális eszköz a kor újdonságainak reprezentálása érdekében. (...)

a felirat

"a Neogótikus betűtípust Georg Herold-Wildfellner készítette az 1879-es Germán tipográfiai remekmű alapján. az alap betűtípust az akkori propaganda fő eszközéül szolgáló vallásos publikációk részére alkották.

a modern kori propaganda fő eszköze továbbra is a megjelenés hatásossá tétele különböző pszichológiai és esztétikai trükkökkel, amit ma úgy hívunk: design. 

az összetett szakmaiságot érzékeltetem ezzel a modern környezetbe átültetett betűtípussal.

az ábra

a "design pumpa" név hallatán sok asszociáció felmerül, amely az én értelmezésemhez legközelebb áll:

a design, mint a propaganda eszközéül szolgáló pszichológiai ráhatás, a

pumpa, mint ennek a széles spektrumú szakmának a "felfújására"* szolgáló virtuális eszköz a kor újdonságainak reprezentálása érdekében.

a kör szimbolizálja a design fogalmát, amelyre kívülről egy adott (néző)pontból - nem egyenes vonalon keresztül (több szempont, kutatás) - ráhatás van, azaz levegőt fúj be (vélemény, vita), amely a kör különböző pontjain fejti ki hatását (különböző szegmensek, ismeretek, vélemények)."

A további nyolc pályamunka itt megtekinthető!

A bejegyzés trackback címe:

https://designpumpa.blog.hu/api/trackback/id/tr381585485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ashnur · http://blog.elni.hu/ 2009.12.09. 12:03:26

it sooo frickin wrong, that I must admit, kinda like it.

kapujanincs (törölt) 2009.12.09. 12:58:42

az eddigi munkákat nézve is arra kellett gondolnom, mennyire nem illenek a mostani skinhez, ez meg pláne. persze lehet hogy csak a megszokás miatt. szóval nem értem, miért nem az arculatra írtátok ki a pályázatot? ha mondjuk ez a terv kerül ki győztesen, vesztek hozzá egy kabátot? (szép piros bársonykabátot, fehér plüss mandzsettával?) értem én, hogy "...alapjait képező logót", de a körítést már mem engeditek ki a kezetekből? vagy hogy lesz ez? csak kérdezem

pumpa · http://designpumpa.blog.hu 2009.12.09. 13:06:04

@kapujanincs: egyfelől teljesen igazad van, másfelől egy teljes arculat nem honorálható hat üveg sörrel:) A brief ezért maga a blog. Másfelől kíváncsiak vagyunk, mit gondol az olvasó a pumpáról, milyen stiláris asszociációk játszanak a jelenlegi tartalom és arculat mellett.

Szabó Tamás · http://upside.blog.hu/ 2009.12.09. 14:41:02

Azt kell mondjam nekem se tetszik sajnos :(

kapujanincs (törölt) 2009.12.09. 15:34:15

@pumpa: az árakkal kapcsolatban igazad lehet.

másrészt ez a pályázat aligha használható átfogó közvéleménykutatás elvégzésére, lévén nem reprezentatív ugyebár. maximum az derülhet ki számotokra, hogy a grafikai programokat használó, ihletett vendégeitek miként vélekednek a blogról. az is csak abban az esetben, ha az asszociációs csatornák ennyire direkt módon üzemelnek. de tudjuk, hogy nem. (v.ö.: a bicikli- és a vécépumpa pályázati beadványokban való szerepeltetésének csekély hányada)

mindenesetre jó móka ez, talán én is pályáznék, ha nem analóg/materiális módon fejezném ki alkotói önmagamat.

pumpa · http://designpumpa.blog.hu 2009.12.09. 15:57:04

@kapujanincs: analóg-materiális... lehet szoborral is pályázni:) Kicsit eltávolodtunk a konkrét arculati kérdésektől: a pályázattal nyilván nem az a cél, hogy reprezentatív közvéleményt kapjunk, nyilván erre több vicces, célzott kérdés alalmasabb lenne. Mindemellett tök jó érzés, hogy 6 üveg sör reményében sokan foglalkoznak a témával:) Ha van ötleted olyan projektre, aminek révén izgalmas, kreatív és interaktív módon lehet megkérdezni az olvasót, nyomban megcsináljuk!!! Távlati cél, hogy a pumpa nyitottabban működjön, bevonva mindenkit, aki csak jönne, de még nincs igazán kitökölve, hogyan...

eaposztrof · http://blog.eaposztrof.com 2009.12.10. 01:17:23

természetesen a jelenlegi sminket teljes mértékben figyelmen kívül hagytam a logó tervezésénél, mivel az korlát lenne, és logóhoz igazítunk sminket, nem fordítva.

a sminkre is van elképzelésem, viszont azt valóban jelentősebb honorárium ellenében tudom csak bevállalni, viszont úgy érzem elég hatásosan belekényszerítettem ;)

kapujanincs (törölt) 2009.12.10. 11:26:18

@pumpa: lehet hogy bekülödk egy zsírkrétarajzot, a maga testi valójában. ha már off: mi ez a fotó, ami az avatarodban is szerepel? brigádkép a diósgyőri olvasztóüzemből? teljesítjük a tervet, hm?

pumpa · http://designpumpa.blog.hu 2009.12.10. 11:34:54

@kapujanincs: hát, megpróbálom visszakeresni, de egy másik munkához loptam a gúgliról és ittragadt. a névhez apró kiegészítés, hogy a dp a jövőben nem csupán pumpát jelent majd, hanem portfóliót is, mivel szeretnénk egy designportfóliós alszájtot fellőni a nagyon közeljövőben
a zsírkrétarajz remek ötlet!!!!

tyrell (törölt) 2009.12.10. 12:17:33

1. Az nem lógó tervezés, hogy keresek egy betűtípust és kiírom vele az adott szót.

„a modern kori propaganda fő eszköze továbbra is a megjelenés hatásossá tétele különböző pszichológiai és esztétikai trükkökkel, amit ma úgy hívunk: design. „

2. A design-nak semmi köze a propagandához. Tessék utánanézni a szavak jelentésének.

szerintem

LOGOTEAM 2009.12.10. 18:04:38

Hú...

Most akkor logó vagy embléma?
Mert a kettő nem ugyanaz, de a tervező itt megpróbálta a kettőt egyesíteni.

Ebben az esetben külön-külön is sok lenne!

A font és a grafika nagyon nincs súlyozva!!
A kettő irdatlanul üti egymást!
(a modern és az antik)

Az asszocáció helyett azt gondolom, inkább a weboldalt kellett volna alapul venni!

Tyler D. 2009.12.11. 15:38:20

@LOGOTEAM: A logó és embléma bizony ugyanaz lesz :). A logotípía egy olyan formája a logóknak/emblémáknak, ahol nincs jel.

"Ez a lap a logókról, mint emblémákról szól" - hu.wikipedia.org/wiki/Log%C3%B3

"Az embléma modern értelemben: logó." - hu.wikipedia.org/wiki/Embl%C3%A9ma

LOGOTEAM 2009.12.30. 14:20:35

@Tyler D.: ÉN NEM A WIKIPÉDIÁBÓL TANULOK!!
De úgy látom a szád nagy, de nem olvasod végig, amit nagymellénnyel ide "szúrtál"!!

A logó feliratból áll, míg az embléma grafikai elem!!!!!!!

Először olvasd el legalább, ha vmit beszólsz, főleg, ha nem is értesz hozzá!!!!!

De ha valakinek a wikipédiára kell támaszkodni, mást nem is lehet elvárni.

Szkorzi 2010.01.03. 15:27:49

Szép a hozzáfűzött szöveg, de miköze ennek a designpumpához?

DesignPumpa Speciál

Social...

Friss topikok

DP/FB

Editor's Hell

süti beállítások módosítása