2011.10.18. | pumpa | Szólj hozzá! | esemény pannon kiállítás

Goodbye Wood, jövőre veletek ugyanitt!

A kreatív fesztivál idén a Design Héten is bemutatkozott, a nyári workshopon elkészült fa installációk közül - Oliver Sales és csapata jóvoltából - egy monumentális építmény vette birtokba a budapesti Erzsébet teret. Az alkotási folyamatot bemutató fotókból, videókból, tipográfiai munkákból a Gödör Klubban volt látható kiállítás.


Ezen a nyáron nehezen lehetett volna kikerülni a Hello Wood alkotásait, nyári fesztiválokon és kiállításokon bukkant fel egy-egy installáció mindig új köntösben, új funkciót betöltve. Kapolcstól a Szigetig, a tihanyi ARTplacc kiállítástól a Design Hétig biztosan belebotlott az oda látogató a fesztivál jellegzetes léc alkotásainak egyikébe.

Július 6-13. között kilenc hazai és három határon túli egyetemről érkeztek résztvevők a Kapolcs közeli Csórompusztára, hogy közösen alkossanak egy héten keresztül.  Összesen 55 diák vett részt a MOME line - design műhely és az ÚJIRÁNY csoport által megrendezett idei alkotótáboron, amelyet a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem szakmai támogatása is segített. A kibővített programnak megfelelően három témában (Wood, Tipo, Film) indultak workshopok, szorosabbra fűzve a különböző művészeti ágak kapcsolatát egy témában.  A program célja, hogy a különböző egyetemekről érkező hallgatók vegyes csapatokban, egy-egy, a szakmájában kiemelkedő, elismert csoportvezető segítségével alkossanak és sajátítsanak el új ismereteket, egyedülálló lehetőséget adva ezzel a generációk közötti falak lebontására és olyan ismeretségek kialakítására, melyek az egyetem falain túlmutatnak.
Az elkészült alkotások a kapolcsi Művészetek Völgye megnyitójának napján mutatkoztak be, ahol emberi erő mozdította meg az ikonikus „Csiga” installációt, amely az idei fesztivál kabala állatává vált.
Augusztus első hetében a Szigeten folytatódott az akkorra már fesztiválsorozattá nőtt alkotótábor, egy mini workshop és kiállítás keretében. A Sziget első napjától a fesztiválozók kipróbálhatták magukat az építészet és a tipográfia területein, mindemellett pedig használhatták a kiállított installációkat, kialakítva egyfajta interakciót az ember és a faépítészet között. A Hello Wood alapanyagaként is szolgáló, a JafHolzUngarn által biztosított, 4x4 cm-es fenyőlécekből fa bárányokat készíthettek az érdeklődők, így a Sziget fesztivál végére egy kisebb amorf bárány nyáj népesítette be a Hello Wood udvarát, a Világzenei Nagyszínpad melletti rétet; érdekes, már-már szürreális látványt nyújtva.
A Sziget végeztével egy kis pihenő következett, majd hamar el is indult a lázas készülődés a közelgő Design Hétre.
A tavalyi Design Hét ideje alatt rengetegen megcsodálhatták a nyári Wood Fesztivál, Erzsébet tér kellős közepére felállított Óriásdínóját, - amely Szőke Gábor Miklós vezetésével készülhetett el - felidézve a fesztivál különleges, inspiráló hangulatát.
Az idén, pontosan 1000 méter fenyőlécből álló “Dolog” szobrot képzőművészek akciójával kifejezetten a Design Hétre hangolták. Ezzel párhuzamosan a Gödör Klub Terasz Galériájának kiállításán végigkövethették a látogatók az alkotási folyamatot, tábor életét, belekóstolhattak annak hangulatába, valamint a tipográfiai és filmes workshop csapatainak munkái is bemutatásra kerültek.

A Wood Fesztivál története Dániából indul, ahol egy kreatív csoport három éve először írt ki alkotói pályázatot ezer méter faanyag felhasználására. A tavalyi évben finanszírozási nehézségek miatt a koppenhágai fesztivál nem valósulhatott meg, azonban a Magyarországról beválogatott csapat vezetője, Pozsár Péter és Bakos Maxim, a MOME line ügyvezetője úgy döntöttek, nem hagyják veszni a lendületet és itthon valósítják meg a fesztivált. 2010-ben a 22 résztvevő összesen 6 installációt készített, amelyek - ahogyan a vegyes csapatok alapján arra számítani lehetett - egyesítették az építészeti, szerkezeti bravúrokat a művészi mondanivalóval.
A szervezők jövőre még szélesebb spektrumon képzelik el a fesztivált, még több művészeti ág bevonásával még több egyetem és így diák részvételével indulna a projekt. Egy olyan kezdeményezés születésének, fejlődésének lehetünk tanúi és részesei, amely egyedülálló a közép-kelet európai térségben, maradandó értéket képviselve ezzel.

“Az idei évben legalább akkorát növekedtünk, mint tavaly, amikor a nulláról kellett felépíteni a fesztivált, jövőre is legalább ugyanekkora ugrást tervezünk. Nemzetközi vizekre evezünk. Jól látszik, hogy a jelenlegi szervezési kereteken belül nem fogjuk tudni megcsinálni a 2012-es fesztivált, ezért létrejön egy külön, csak a Hello Wood-al foglalkozó profi csapat. Rengeteg erőt adnak azok a visszajelzések, megkeresések, amelyeket most is, folyamatosan kapunk. Október végén, november elején indítunk egy mindenki számára nyitott fórumot, ahol a Hello Wood jövőjével kapcsolatban folyik majd az ötletelés. Akit érdekel a dolog, figyelje a Facebook oldalunkat, szívesen fogadunk minden javaslatot!”-mondja Bakos Maxim a Hello Wood fesztivál igazgatója.


Hello Wood Fesztivál hivatalos honlapja:www.hellowood.eu
Facebook oldal:https://www.facebook.com/HelloWood
Kép és videó anyag:http://vimeo.com/album/1644728
http://www.flickr.com/photos/momeline/sets/72157627109648643/

A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósulhatott meg.
Köszönjük a hozzájárulást a Hello Wood támogatóinak és partnereinek: Kiemelt támogatóink a JAF Holz Kft., Sziget Fesztivál; támogatóink a Festool, DHL, Ringier Kiadó Magyarország, Huber Group Hungary, Rexfilm Kft. Cypress Nyomdai Szolgáltató Kft., Demax Művek Nyomdaipari Kft., Dunapack, Finnagora, Shopp
Médiapartnereink: kiemelt médiapartnerünk a hg.hu, médiapartnereink: Trend Guide, Octogon, designeast.eu, designpumpa.blog.hu, Építészfórum, PrintxBudavár Kiadó

Résztvevő egyetemek:
Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME), Nyugat-Magyarországi Egyetem (NYME), Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE), Kaposvári Egyetem (KE), Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE), Budapesti Corvinus Egyetem (BCE), Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), Debreceni Egyetem (DE), Szegedi Tudományegyetem (SZTE) valamint a University of Architecture and UrbanismBucharest (UAUIM), a Kolozsvári Műszaki Egyetem és a Temesvári Műszaki Egyetem.

A bejegyzés trackback címe:

https://designpumpa.blog.hu/api/trackback/id/tr893311818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

DesignPumpa Speciál

Social...

Friss topikok

DP/FB

Editor's Hell

süti beállítások módosítása